Antifriz teče ispod termostata Renault Logan: promijenite brtvu i kućište termostata

Sadržaj

  1. Zašto kućište termostata Renault Logan počinje curiti
  2. Kako popraviti curenje kućišta termostata Renault Logan
  3. Video: Zašto I NOVA brtva termostata na Loganu curi?

Curenje rashladne tekućine ispod kućišta termostata motora K7J, K7M je "dječja bolest" automobila Renault, koju proizvođač ne žuri popraviti. Takvu smetnju uzrokuje i nesavršenost dizajna i banalna želja za uštedom novca. U međuvremenu, nije teško trajno otkloniti curenje termostata. Danas ćemo govoriti o uzrocima ovog fenomena i podijeliti učinkovit način popravljanja.

jedan

Zašto kućište termostata Renault Logan počinje curiti

Kao što pokazuje praksa, termostat instaliran na motore K7J, K7M zapremine 1.4 i 1.6 litara počinje curiti nakon 4-5 godina rada. Takav kvar možete otkriti mokrim prugama i prljavštinom na spoju poklopca termostata s kućištem – ovo mjesto se smatra jednom od najslabijih karika u sustavu hlađenja motora.

mrlje antifriza na kućištu Renault termostata

Do curenja može doći i prirodno, zbog činjenice da je gumena brtva iscrpila svoj resurs, i zbog nesavršenosti dizajna. Činjenica je da je, kako bi se smanjio trošak jedinice, prirubnica u koju je ugrađen termostat izrađena od termoplasta, dok je samo tijelo izrađeno od duralumina. Moramo odati počast proizvođaču – zidovi proizvoda imaju dovoljnu debljinu. I, ipak, nedovoljna krutost materijala koji se koristi s jedne strane, a stalna vibracija motora s druge strane s vremenom dovodi do deformacije ravnine privilegiranja i, kao rezultat, stvaranja praznine između plastične prirubnice od termoregulacijski uređaj i futrola termostata.

Slučaj termostata Renault

Da bi se zajedničko mjesto učinilo nepropusnim, proizvođač koristi polaganje termostata u obliku gumenog pojasa, koji je postavljen duž vanjske konture samog termostata. Međutim, čak i ugrađen u novu zgradu termostata, polaganje strši iznad njegove ravnine na udio milimetra. Naravno, novi gumeni prsten radi neko vrijeme s dodijeljenim funkcijama, tako da će se u prvim mjesecima vlasnik moći radovati zbog nedostatka curenja. Međutim, tijekom vremena, njihanje plastične prirubnice i prirodno skupljanje gumene brtve opet će dovesti do curenja ispod kućišta termostata.

brtva termostata renault logan

Zašto inženjeri još nisu poduzeli mjere kako bi osigurali pouzdanost ovog čvora ostaje misterij. Razgovarat ćemo o tome kako se riješiti takve smetnje.

Kako popraviti curenje kućišta termostata Renault Logan

Kako biste zauvijek zaboravili na curenje antifriza na spoju poklopca termostata i metalnog kućišta, koriste se dvije metode:

  1. zamjena plastične prirubnice metalnom pandanom;
  2. odabir gumene brtve za termostat Renault Logan potrebne debljine.

Prva opcija je poželjnija, iako je skuplja – trošak duraluminskog kućišta je 850 – 1000 rubalja. Poteškoća nastaje u činjenici da je daleko od uvijek moguće pronaći takav detalj. Općenito, ako nije bilo moguće kupiti metalnu prirubnicu ili želite uštedjeti novac, uvijek možete pribjeći drugoj metodi.

novo metalno tijelo

Umjesto običnog gumenog prstena, možete koristiti slične, deblje brtvene elemente iz automobila drugih marki. Nakon što smo prošli kroz nekoliko desetaka opcija, pronašli smo brtvu potrebne debljine, koja, čak i uz jaku deformaciju kućišta, pruža pouzdanu vezu. Da vas spasimo od iscrpljujućih pretraga, otkrijmo tajnu – jedan od najboljih analoga je brtva kućišta termostata za Toyotine motore proizvođača MASUMA (TAMA), koja se može pronaći pod brojem P102.

nova brtva

Uklanjanje termostata je prilično jednostavan postupak koji čak i početnik može učiniti. Prvo što trebate učiniti je ukloniti poklopac ekspanzijskog spremnika i staviti posudu ispod kućišta regulatora temperature. Zatim je potrebno djelomično odvrnuti vijke i pomoću odvijača pažljivo odmaknuti prirubnicu od dna uređaja. Nakon što se rashladna tekućina isprazni, vijci se odvrću i poklopac termostata stavlja na stranu – sada se termostat može ukloniti iz kućišta termostata Renault Logan.

Nije teško zamijeniti brtvu na termostatu – dovoljno je ukloniti stari prsten i uredno pokrenuti ploču termostata u utoru novog brtve – nakon čega se uređaj može vratiti na mjesto. Dovoljan je čak i letimičan pogled na snimljenu fotografiju da se vidi da se, za razliku od standardne, odabrana brtva uzdiže više od 2 mm iznad spojne ravnine poklopca termostata.

7

Pa ipak, nemojte žuriti s ugradnjom popravljene jedinice natrag. Kako bi dizajn bio uistinu pouzdan, istodobno sa zamjenom brtve, stručnjaci preporučuju ugradnju novog plastičnog kućišta – na sreću, njegova je cijena peni prema današnjim standardima. Činjenica je da čak i najbolja termoplastika s vremenom podliježe starenju. Osim toga, situaciju pogoršavaju i stalne temperaturne fluktuacije – zimi temperaturna razlika može premašiti 120 stupnjeva Celzija. Kao rezultat toga, na površini plastičnog dijela pojavljuju se mikropukotine kroz koje prodire antifriz. To se očituje u "zamagljivanju" donjeg dijela kućišta termostata, što se može otkriti prelaskom rukom preko prirubnice.

Ne zaboravite da će se koristiti deblja brtva. Prilikom povlačenja plastične prirubnice na kućište termostata, montažne papučice (ušilice) na njegovoj površini malo će se saviti, pa je bolje pripaziti da odmah zamijenite "umorni" dio, čiji se životni vijek bliži kraju.

osam

Novu naslovnicu nije teško pronaći – nalazi se pod artiklom 8200561420. Na primjer, visokokvalitetno kućište termostata za Renault Logan francuskog proizvođača SASIK 4000378. Plastični proizvod je nekoliko puta jeftiniji od metalne prirubnice – ovisno o regiji, možete ga kupiti po cijeni od 150 rubalja (dobar analog) do 400 rubalja za originalni rezervni dio. Zamjena gumenog prstena debljom brtvom i korištenje nove prirubnice riješit će problem istjecanja antifriza ispod kućišta termostata jednom zauvijek.

Još nešto korisno za vas:

  • Uzroci, simptomi i posljedice pregrijavanja motora
  • Uklanjanje i zamjena termostata na Renault Loganu uradite sami
  • Zamjena antifriza Renault Logan

Video: Zašto I NOVA brtva termostata na Loganu curi?