Curenje struje u automobilu – uzroci i provjera

Sadržaj

 1. Struja curenja i pražnjenje baterije na parkingu
 2. Dijagnostika
 3. Organizacija verifikacije
 4. Značajke testa alarma
 5. Ostali uzroci curenja i pražnjenja baterije
 6. Zaključak
 7. Video: Pronalaženje curenja struje u automobilu

Suvremeni automobil zasićen je velikim brojem uređaja, čiji je rad povezan s potrošnjom električne energije. Kada motor radi, s tim nema problema, jer struju potrebnu za potrošače stvara generator čiji rotor pokreće rotirajuća osovina motora. Kada se isključi, baterija preuzima funkciju opskrbe potrošača, koja uz pravilnu njegu i pravilan rad može normalno funkcionirati do pet do šest godina.dopuštena struja curenja u automobilu


Struja curenja i pražnjenje baterije na parkingu

Baterija postupno gubi napunjenost tijekom vremena. To se događa zbog

 • prirodno samopražnjenje;
 • prisutnost struja curenja.

Gubitak električne energije nadoknađuje ugrađeni generator dok motor radi.
Samopražnjenje moderne baterije može se zanemariti tijekom cijelog standardnog radnog vijeka, a curenje struje u automobilu s ispravnim električnim sustavom prilično je malo. Čak i u automobilima s obiljem elektronike koji ostaju stalno pod naponom, oni se ne povećavaju previše. Na primjer, ugrađeni elektronički digitalni sat radi na struji od 1-2 mA, memorija onesposobljenog radija troši 3 mA itd.d. Ukupna struja ovisi o specifičnoj marki, ali vodite se činjenicom da se ukupno "akumulira" maksimalno 30 mA.
Ako se nakon nekoliko sati nakon gašenja motora, prilikom pokušaja pokretanja, starter okreće slabo ili uopće ne radi, tada su vjerojatni uzroci pražnjenja:

 1. Nemar ili nepažnja vozača koji je zaboravio ugasiti audio sustav, prednja svjetla ili čak samo bočna svjetla.
 2. Pražnjenje baterije s neprihvatljivo velikim curenjem struje.

Prekoračenje neke razumne granice, koju je postavio programer automobilske električne opreme, znači da je baterija pod velikim opterećenjem kada je motor isključen i, sukladno tome, brzo gubi sposobnost obavljanja svojih izravnih funkcija.

Dijagnostika

Vraćanje normalnog rada električne opreme počinje točnim utvrđivanjem uzroka kvara. Najkvalitativnija i točnija provjera curenja struje provodi se pomoću električnog multimetra (testera) koji uzima odgovarajuća mjerenja.

U pripremi za testiranje, isključite sve potrošače, izvadite ključ za paljenje iz brave i držite ga kod sebe. Potonje je neophodno kako, ako središnja brava slučajno radi, ne biste izgubili pristup salonu. Kako biste osigurali da mrežni uređaji na ploči pređu u stanje mirovanja, pauzirajte nekoliko minuta.

Zatim se negativni terminal odvoji od baterije. Multimetar se prebacuje na način mjerenja istosmjerne struje, žice su spojene na njega i uređaj je uključen u nastali razmak između terminala žice i terminala baterije. Bolje je to učiniti s krokodilima. Multimetar ostaje stalno spojen u razmaku između žice i terminala baterije za vrijeme trajanja dijagnostike.

krug za ispitivanje propuštanja baterije
U rezultirajućoj konfiguraciji očitanja instrumenta odgovaraju struji curenja.
Smatra se da je trenutna brzina curenja automobila u rasponu od 10 – 30 mA. Ako je ova vrijednost premašena:

 • još jednom provjerite jesu li svi potrošači električne energije u vozilu koji rade kada je motor isključen (na primjer, unutrašnjost, prtljažnik, pretinac za rukavice i drugi implicitni potrošači);
 • onda morate riješiti problem.

Pronalaženje uzroka kvara provodi se metodom popisivanja uzastopnim isključenjem pojedinih potrošača. Da biste to učinili, koristite činjenicu da je većina strujnih strujnih krugova na brodu zaštićena osiguračem ili sadrži zamjenjivi element kao što je relej. Dakle, za traženje curenja dovoljno je isključiti osigurače i ukloniti pojedinačne releje, stalno prateći očitanja multimetra. Oštar pad struje nakon isključivanja ukazuje

 • prekomjerna potrošnja električne energije u prekinutom krugu;
 • potreba za utvrđivanjem kvara i njegovim naknadnim otklanjanjem popravkom ili zamjenom neispravne komponente.

Zasebno, vrijedi obratiti pažnju na potrošnju struje nakon otvaranja neispravnog kruga isključivanjem osigurača ili releja. Ako multimetar pokazuje više od 50 mA, tada nisu identificirani svi kvarovi i nastavite s ispitivanjem.multimetar

Još nešto korisno za vas:

 • Kako promijeniti remen alternatora?
 • Kako provjeriti zavojnicu paljenja?
 • Visokonaponske žice za paljenje automobila – što trebate znati o njima i kako provjeriti

Organizacija verifikacije

Redoslijed provjere pojedinih krugova prema gore opisanoj shemi nije bitan. Bolje je to učiniti uzastopno kako ne biste slučajno propustili jedan od njih.
Ako je to moguće, počnite ispitivanje s onim krugovima koji uključuju mehanički prekidač, čiji se rizici kvara povećavaju zbog teških radnih uvjeta karakterističnih za automobil. Svaki mehanički kontakt, kao što je prtljažnik ili svjetlosna prikolica pretinca za rukavice, može se "zalijepiti" i svjetlo će se upaliti kada se poklopac zatvori.
Osim toga, nestandardni i / ili samoinstalirani krugovi, koji u početku imaju manju pouzdanost, trebaju biti uključeni među prvima koji se provjeravaju.

ispitivanje nepropusnosti multimetrom

Značajke testa alarma

Alarm kao potrošač električne energije razlikuje se od većine ostalih po tome što može biti u aktivnom stanju u raznim načinima rada. Prilikom provjere to se uzima u obzir činjenicom da se struja koja mu se napaja kontrolira dvaput:

 • prvi put odmah nakon prelaska u oružani način rada;
 • drugi put pri prelasku u stanje pripravnosti, što se događa automatski pet minuta nakon uključivanja.

U početku je struja osjetno veća od nekoliko desetaka mA, pri prelasku u stanje pripravnosti naglo pada na jedan i pol do dva desetka mA. Ako se ovi uvjeti prekrše, alarm neće uspjeti.

Ostali uzroci curenja i pražnjenja baterije

Često u praksi postoje situacije kada utvrđivanje uzroka curenja prikazanom metodom ne otkriva kvarove u pojedinim krugovima električne opreme, ali baterija nastavlja brzo gubiti napunjenost tijekom dugotrajnog parkiranja. Na primjer, auto normalno pali s napunjenom baterijom, ali nakon nekoliko dana starter prestaje "vući". Kada ugradite novu bateriju ili nakon što je napunite, sve se ponavlja iz početka.

Uzrok curenja je neispravan alternator koji prestaje puniti bateriju. Kako bi se testirala ova hipoteza, paljenje se isključuje, a multimetar se prebacuje na način mjerenja istosmjernog napona u rasponu od 20 V. Zatim ga spojite na terminale baterije. Pri normalnoj razini napunjenosti očitanja uređaja su 12,5 – 13,0 V.
Nakon toga se pokreće motor i ponovno se kontrolira napon koji se povećava na maksimalno 14,5 V. Zatim uključite takve potrošače električne energije kao

 • duga svjetla;
 • ventilator peći pri maksimalnoj brzini;
 • grijač stražnjeg stakla itd.d.

Napon na terminalima baterije će se promijeniti za najviše 0,1 – 0,2 V.
Ako se barem jedan od ovih događaja ne dogodi, tada se donosi zaključak o curenju struje kroz generator.

Zaključak

Provjera struje curenja akumulatora ne odnosi se na tehnički složene postupke i obavlja se čak i na neopremljenom mjestu od strane vozača s minimalnom razinom stručnog znanja. Kada radite, trebate samo razumijevanje principa izgradnje električne opreme automobila, multimetra, kao i točnost u kombinaciji s pedantnošću. Za potpunu provjeru ispravnosti u odnosu na održavanje normalne razine napunjenosti baterije, preporučljivo je dopuniti praćenje struja propuštanja općim nadzorom zdravlja generatora.

Provjera propuštanja struje uključena je u popis operacija za opću kontrolu tehničkog stanja automobila. Ako je stopa propuštanja prekoračena, potrebno je pronaći i otkloniti uzrok njihovog povećanja iznad dopuštene vrijednosti. Zanemarivanje ovog kvara može dovesti do neprihvatljivo dubokog pražnjenja akumulatora, smanjenja njegovog vijeka trajanja i nemogućnosti pokretanja motora.

Video: Pronalaženje curenja struje u automobilu