Dodavanje maticnjaka

Znaci zanima me na koji se nacin maticnjaci dodavaju u nove rojeve? Eto toliko za sada s postovanjem. Dejan OVAKO NEMOJTE NIKADA RADITI SA MATIČNJACIMA 11. Dodavanje mlade oplodjene matice u drustvo bez matice ali.

Za dodavanje matičnjaka najbolje je imati četverodijelne nukleuse sa po dva.

Prihrana oplodnjaka i dodavanje maticnjaka

Dodavanje maticnjaka

U dole napisanom tekstu opisan je način i metod kako ja radim. Brat i ja, počeli smo da stičemo veštinu i znanje proizvodnje matica još. Slijedeće što ne smijemo zaboraviti je dodavanje matice ili matičnjaka. Pet do sest casova pre dodavanja maticnjaka,iz kosnice treba odstraniti staru maticu ako je ima.

Pčelari početnici čitajući sve to stiču utisak da je dodavanje matica komplikovan. Prije dodavanja matičnjaka moramo provjeriti sljedeće: dužinu. Sedam dana pre dodavanja larvi za uzgoj matičnjaka spušta se postolje košnice za visinu donjeg nastavka.

Put do matičnjaka i matica uz očuvanje zajednice

Dodavanje maticnjaka

Istovremeno se kompletna košnica. Opasnost je samo da li će se matica spariti, jer bi dodavanje. Presađivanje ličinki u osnove matičnjaka i dodavanje u starter. Deseti dan od presađivanja matičnjaci su zreli i mogu se dodavati u. MM Dražić Radovi u pčelinjaku tokom juna – Savjetodavna služba u. Pcelarstvo Spremljeno u privremenu memoriju Slično PDF Prevedi ovu stranicu Matičnjake nikad ne treba dodavati u bespašnom periodu. Prije postavljanja matičnjaka stare matice se uklanjaju iz košnice.

Osnovni uvjeti za uspješnu zamjenu ili dodavanje matica su u prvom redu nepostojanje matičnjaka ili stare matice i što više mladih pčela. Kavez maticnjaka, maticu, Nikot, pcele. Prihrana oplodnjaka i dodavanje maticnjaka. To znači da prilikom njenog dodavanja ne smije imati staru maticu, niti mladu neoplođenu maticu, niti jedan matičnjak, a mora imati svoje ili. Veliki procenat pčelinjih društava gradi matičnjake, rojevi izleću iz košnica, pa su. Narednog prepodneva nakon formiranja oplodnjaka,odnosno desetog dana od presađivanja,podelimo već zrele.

Zamena matice dodavanjem zrelih maticnjaka Ukoliko nismo u mogucnosti da. Za osnove matičnjaka moguće je koristiti i čašice izrađene od pčelinjeg voska po obrascu M.

Najbezbednije ubacivanje matičnjaka

Dodavanje maticnjaka

DODAVANJE MEDIŠTA ZA BAGREMOVU PAŠU Pise MILJKO ŠLJIVIĆ. Ovim aparatom moguće je izvršiti i dodavanje matica u. Duža je namenjena za dodavanje matice, preko nje matica mora da prođe u novu zajednicu, dovoljno je duga da. Matice se mogu direktno dodavati na saće ili indirektno u kavezu. Zamena starih matica može se vršiti i dodavanjem zrelih matičnjaka. Matičnjake iz košnica kojima je u „genima“ stalno izrojavanje treba eliminisati i po. Imate li volje prelistajte okvire da već nisu zanijeti matičnjaci, a nađete.

U tom slučaju broj započetih matičnjaka ne može biti tako veliki kao kod klasičnog startera. Pri pripremi pčelinjeg društva za dodavanje mlade sparene matice u. Ako bi proteklo više vremena pčele bi počele da grade prisilne matičnjake i posao oko dodavanja matice bi se znatno iskomplikovao. Inkubator, pored duplog termostata, poseduje i digitalni vlagometar.

Kupac matičnjaka je dužan da nakon dodavanja matičnjaka vrati inkubator brzom poštom. Poznato je da pčelinje društvo izgradjuje i neguje matičnjake u sledećim.