Glavni razlozi zašto žaruljica tlaka ulja svijetli

Sadržaj

  1. Mogući razlozi zašto indikator tlaka ulja (žarulja) svijetli
  2. Ako motor ne radi
  3. zimski problemi
  4. Problemi nakon promjene ulja
  5. Zaključak

Lampica tlaka ulja svijetli kada se aktivira senzor ugrađen u motor. Motor ne može dugo raditi s niskim tlakom ulja, a svjetlo ugrađeno u instrument ploču upozorava vozača na probleme u sustavu podmazivanja.

Motor automobila je složen mehanizam koji u potpunosti ovisi o podmazivanju pod pritiskom, a s oštar pad tlaka, motor može brzo propasti. Signalna žarulja dizajnirana je tako da upozori vozača na probleme u mazivu.

Ulje na nadzornoj ploči automobila je uključeno

Mogući razlozi zašto indikator (žarulja) tlaka ulja svijetli

Filter ulja je neispravan ili loše kvalitete. Pri kupnji automobila rezervnih dijelova, vozači pokušavaju uštedjeti i kupiti analog korporativnog filtra. Ali takva ušteda često dovodi do suprotnog učinka. Uštedeći malo na malom dijelu, poput filtra za ulje, možete "letjeti" na remontu motora.

Kupujući filter bez branda ili ne licencirani analog, vlasnik automobila riskira trošiti nove rezervne dijelove za grupu klipa. Filter loših kvaliteta ne drži ulje nakon potpunog zaustavljanja motora, što znači da ga morate pokrenuti "za suho". Kada započinje motor bez maslaca, dijelovi za trljanje brišu se mnogo puta brže, a motor čeka popravak u bliskoj budućnosti.

Nisko podmazivanje u motoru. Svaki vlasnik automobila zna da razina ulja u motoru mora biti unutar "min" i "max" oznaka na šipki, to se mora stalno pratiti. Sonda je posebno smještena na prikladnom mjestu tako da je osoba može provjeriti. Preporučljivo je to činiti svako jutro, barem prvi mjesec rada. Jedan od razloga pada razine podmazivanja i lampice je oštećenje uljne karte ili istiskivanje uljne brtve radilice. Prvi simptom je lokva ulja ispod motora.

Senzor tlaka ulja je neispravan. Ako se žaruljica tlaka ulja iznenada upali u pokretu, razlog može biti podrhtavanje zbog kojeg senzor tlaka ne radi.

U slučaju kvara senzora, možete se pažljivo odvesti do servisa i tamo ukloniti uzrok zapaljenja žarulje.

Neispravna pumpa za ulje. Neispravnost pumpe utvrđuje se samo u radionici, auto se tamo dostavlja vučnim kamionom.

Opći "umor" motora. Ako lampica tlaka ulja svijetli u praznom hodu, ponekad se to događa zbog "umora" motora, tijekom dugog rada bez popravka. Praznine između dijelova se povećavaju iz proizvodnje, pumpa treba stvoriti povećani pritisak kako bi ispunila cijeli prostor između njih, a u praznom hodu to je problematično. Taj se problem otklanja velikim remontom motora: mijenjaju se obloge radilice, obrađuje se sama osovina, razvodno vratilo, grupa klipova itd. d.

Ako motor ne radi

Treperi (treperi) lampica ulja (indikator)

S ugašenim motorom i uključenim paljenjem, žaruljica tlaka u nuždi bi trebala biti upaljena, jer pumpa ne daje tlak, a lampica ukazuje na nedostatak tlaka ulja u sustavu. A ako je svjetlo upaljeno kada je kontakt isključen, onda može postojati jedan razlog: kratki spoj u električnom ožičenju automobila.

Prilikom pokretanja motora, posebno prvog, nakon promjene ulja na novo, lampica tlaka ulja se možda neće ugasiti neko vrijeme. To je zbog činjenice da mazivo nije bilo raspoređeno po motoru i nije stvoren ujednačen tlak. To se često događa ako prije punjenja novog ulja ono nije uliveno u filter ulja. Dok se ne napuni, dok mast ne ispuni sve tehničke praznine i rupe, može proći 1-2 minute.

Kako biste to izbjegli, prije prvog pokretanja (nakon promjene maziva), odvojite oklopnu žicu od induktivnog svitka i nekoliko puta okrenite motor starterom. U tom slučaju, motor se neće pokrenuti, a ulje će popuniti sve tehničke praznine motora.

zimski problemi

Često, prilikom pokretanja motora na mrazu od -20 ili više, lampica tlaka ulja ne gasi se dugo vremena. Najčešći razlog za to je nekvalitetno ulje. Na ovoj temperaturi, mast postaje vrlo gusta i sprječava normalan rad senzora. Nakon nekoliko minuta rada motora, mazivo postaje tekuće i signal nestaje, senzor počinje normalno raditi.

Problemi nakon promjene ulja

Nakon zamjene ulja lampica se može upaliti u sljedećim slučajevima:

  • napunjeno je ulje niske kvalitete;
  • instaliran nekvalitetni filter ulja;
  • zaglavljeni ventil za smanjenje tlaka;
  • nakon ugradnje korita motora (ako je uklonjen), prijemnik ulja mogao bi biti blizu dna korita i pri velikim brzinama crpka nema vremena za pumpanje ulja, svjetlo će pokazati nedostatak tlaka;
  • crpka je došla do kraja životnog vijeka i treba je popraviti ili zamijeniti.

Zaključak

Ikona tlaka ulja u nuždi može zasvijetliti bez posljedica samo ako je došlo do prekida ožičenja ili kvara senzora tlaka ulja. U tom slučaju moguća je daljnja vožnja bez ozbiljnih posljedica. U svim ostalim slučajevima, motor se mora ugasiti, a automobil se mora dopremiti na mjesto popravka na šleperu.