Injektor ili rasplinjač – Prednosti i nedostaci

Sadržaj

 1. Koja je razlika između injektora i rasplinjača
 2. Pluse motora s dovodom goriva ubrizgavača
 3. Protiv injektora
 4. Pluses sustava rasplinjača
 5. Nedostaci rasplinjača
 6. Kako razlikovati automobil ubrizgavača od rasplinjača
 7. Sažet

Pitanje usporedbe u kutu "što je bolje" između injektora i opskrbe karburatorom goriva već dugo nije vrijedno. Strojevi koji su opremljeni rasplinjačem, svaki dan postaju manji, a novi uopće nisu pušteni.
rasplinjač ili injektor - koja je razlika?
Početni automobilisti ne razumiju uređaj motora automobila, sustav za opskrbu gorivom itd. D. Pojmovi "rasplinjač" i "ubrizgavač" ne govore im ništa. Neiskusni motoristi ne vide razliku između svoje svrhe. Prije onih koji kupuju novi automobil, pitanje je bolje: karburator ili ubrizgavač više ne vrijedi. Ne trebaju znati za rasplinjač, ​​jer je dugo ukinut i ne prolazi kroz ekološki standard Euro-3.

Masovni prijelaz proizvođača automobila u automobile s elektroenergetskim sustavom ubrizgavača povezan je s tim. Zahtjevi za pročišćavanje ispušnih plinova postaju veći, a karburator ne može osigurati njihovu provedbu.

Ali ne samo da je to razlog odbacivanja rasplinjača. U usporedbi s injektorom, ima mnogo nedostataka i nekoliko prednosti.

Koja je razlika između injektora i rasplinjača

Načelo po kojem rasplinjač predaje mješavinu benzina s kisikom u komore za izgaranje motora je razlika u tlaku. Ovdje nema prisilne injekcije, a opskrba gorivom dolazi usisavanjem goriva. Dakle, dio snage jedinice za napajanje troši se na ovaj postupak.

Količina zraka u smjesi goriva nije automatski regulirana. Rasplinjač se mehanički podešava i prije putovanja, a ova je postavka univerzalna. Ali u tome postoje neki nedostaci. Motor u određenim točkama može dobiti više goriva od rasplinjača nego što može obraditi. Kao rezultat, dio benzina ne gori, ali izlazi s ispušnim plinovima, što šteti okolišu i ne štedi gorivo.

Dijagram uređaja za rasplinjač

U slučaju injektora, obvezna opskrba gorivom u komori za izgaranje prisiljena je uz pomoć mlaznica, a količina benzina je regulirana elektronikom, koja je odgovorna za pripremu smjese goriva.

Uređaj za ubrizgavanje

Ispuh automobila injektora manje je toksičan, nije toliko štetan za okoliš kao rasplinjač, ​​jer sadrži manje neprekinuti benzin.

Ovo su razlike u sustavu napajanja motora rasplinjača od injektora. Sada idemo na pitanje "što je bolje" ne za ekologiju, već za vozača i automobil.

Još nešto korisno za vas:

 • Koliki je volumen motora?
 • Uređaj, vrste i svrha filtra čišćenja finog goriva
 • Senzor radilice: Znakovi neispravnosti

Pluse motora s dovodom goriva ubrizgavača

ubrizgavač

 1. Ako pretpostavimo da su ostali uređaji u dva automobila identični i različiti su samo načini isporuke goriva, tada ostaje veća snaga u motoru za ubrizgavanje. Razlika u konjskim snagama između rasplinjača i leda za ubrizgavanje može biti 10%. Te se razlike postižu na štetu drugog usisnog razvodnika, precizno postavljene u svakom trenutku sile paljenja i drugi način opskrbe gorivom.
 2. Motori za ubrizgavanje, u usporedbi s analozima rasplinjača, su u učinkovitosti goriva zbog točne dozirane opskrbe benzinom. Ovom metodom, 100% gori benzina u komorama motora, pretvarajući toplinsku energiju u mehanički.
 3. Glavni razlog prijelaza svih svjetskih proizvođača automobila u sustav ubrizgavanja je prikladnost okoliša. Ispuhani iscrpljitelji su toksičniji.
 4. U smrztatnom vremenu, motor za ubrizgavanje ne treba dodatno zagrijavanje prije početka.
 5. Injevnici su mnogo pouzdaniji od rasplinjača, njihov je neuspjeh rjeđi, u usporedbi s neispravnosti rasplinjača.
 6. Motori ubrizgavača nemaju zavojnicu. Ovaj dio često ne uspijeva u automobilima s opskrbom gorivom rasplinjača.

Protiv injektora

 1. Iako je injektor pouzdan, ali ne uspijeva. A za njegovu dijagnozu i naknadni popravak potrebna je specijalizirana oprema. Popravak u uvjetima "garaže" je nemoguće, jer vam je potrebno iskustvo i kvalifikaciju. Popravak ovog uređaja na servisnoj stanici, kao i održavanje s prevencijom – Radite skupo.
 2. Ubrizgavač zahtijeva samo gorivo visokog kvaliteta. Ako gorivo sadrži određenu količinu mehaničkih nečistoća, tada je njegov normalan rad težak. Brzo će začepiti i propasti. A čišćenje i popravak su skupo.
 3. Sljedeći nedostatak odnosi se na motore, koji je umjesto rasplinjača instaliran injektor. Kao rezultat pročišćavanja, povećat će se količina goriva u kombinaciji u motoru, što povećava njegovu radnu temperaturu. Ovo je prepuno mogućeg pregrijavanja leda sa svim posljedicama koje slijede.

Pluses sustava rasplinjača

karburator

 1. U smislu održavanja, rasplinjači se smatraju jednostavnim uređajima. Ne trebaju im specijalizirana oprema i alate za njihov popravak. Pronaći ćete sve što vam treba za ovo u garaži.
 2. Trošak dijelova je nizak. Ako je nemoguće popraviti, možete kupiti novi rasplinjač. U usporedbi s ubrizgačem, njegov je trošak nizak.
 3. Rasplinjač ne zahtijeva visokokvalitetno gorivo. Obično radi na benzinu s niskim oktanom brojem. Mala količina mehaničkih nečistoća malo će komplicirati njegov rad. Maksimalno – mlaznice će se začepiti.

Nedostaci rasplinjača

Postoji mnogo više nedostataka sustava rasplinjača nego prednosti, pa stoga postoji tendencija da ih zamijenite injektorima.

 1. Automobil, čiji je motor opremljen rasplinjačem, troši više benzina nego analogni ubrizgavajući. Nadalje, prekomjerna potrošnja goriva ne pretvara se u dodatnu snagu. Gorivo se ne izgara i baca se u atmosferu;
 2. Rasplinjač ne voli pad temperature. Osjetljiv je na povećane i niske temperature okoline. Zimi su njegovi detalji smrznuti jedni drugima. To je zbog stvaranja kondenzata unutar njega;
 3. Niska ekološka prijateljstva.

Kako razlikovati automobil ubrizgavača od rasplinjača

Ako znate kako izgleda rasplinjač, ​​onda samo trebate otvoriti haubu i pogledati je. Ali ako nemate pojma o njemu, onda će vam to utvrditi, brojni znakovi će vam pomoći:

 • Novi automobil koji se prodaje u prodavaonici automobila je 100% ubrizgavanje;
 • Pogledajte natpisnu ploču u stražnjem dijelu automobila – na primjer, tamo je BMW 525i. Ovo "ja" je imenovanje automobila za ubrizgavanje;
 • Godina proizvodnje automobila. Injektori su se počeli instalirati na strane automobile sredinom 90-ih, na domaćem početku 2000-ih;
 • Kućište zračnog filtra instalirana je izravno na rasplinjač. Ako vidite zračne kanale (na primjer, plastične valovite kutije crne boje), tada je najvjerojatnije ispred vas stroj za ubrizgavanje;
 • Ako pokazatelji koji se osvjetljavaju na nadzornoj ploči prilikom okretanja ključa sadrže signalni uređaj "Provjerite motor", tada je stroj ubrizgavan ispred vas.

Sažet

 1. U sustavima rasplinjača, smjesa goriva ulazi u motor apsorpcijom, ubrizgavanju – isporučuje se pod pritiskom mlaznicama ubrizgavanjem.
 2. Sustav rasplinjača je nestabilan, a injektor je predvidljiviji.
 3. Ubrizgavač djeluje jednako dobro u bilo kojem vremenu, rasplinjač ne voli pad temperature, jake mrazeve.
 4. Ubrizgator ne zagađuje atmosferu.
 5. Automobil ubrizgavača brže ubrzava.
 6. Rasplinjač troši više goriva do 40%.
 7. Injektor se rijetko razbija, ali popravak je skuplji.
 8. Rasplinjač nije toliko zahtjevan za kvalitetu benzina.