Instalacija i povezivanje Dodatni relej početnika

Sadržaj

 1. Prednosti napredne sheme lansiranja i provjerite njegovu dostupnost
 2. Postupak instaliranja dodatnog releja startera
 3. Povećanje mjera operativne pouzdanosti
 4. Zaključak
 5. Video: Dodatni relej startera 2110

Potreba za poboljšanjem sustava pokretanja motora za neke VAZ automobile proizvedene prije početka 2000 -ih., otkriveno tijekom rada, koji je pokazao relativno nisku operativnu pouzdanost upravljačkog kruga startera na i isključivanje. Da bi riješili ovaj problem, dizajneri su prešli na određenu komplikaciju shematskih rješenja i uveli prisilno ograničenje vremena funkcioniranja ovog čvora. Revizija je bila uvođenje pomoćnog releja u krugu pomoćnog releja, čiji su kontakti izdržali trenutni 50 A i prisilno rastrgali krug 12 sekundi nakon početka rada startera

.Instalacija dodatnog starter releja

Prednosti napredne sheme lansiranja i provjerite njegovu dostupnost

Instalacija dodatnog releja na VAZ stroju omogućila je, usprkos svim jednostavnosti primijenjenog imenovanja, kako bi se postigao cilj isključivanjem opasnosti od preopterećenja i naknadnog sinteriranja radnih kontakata:

 • zaključavanje paljenja;
 • krugovi uključivanja startera.

Snaga odluke je mogućnost relativno jednostavne modernizacije ožičenja već smještenih automobila uvođenjem nove komponente u nju.

Provjera prisutnosti dodatnog releja provodi se metodom vizualnog pregleda, budući da je relej izrađen u obliku zglobnog elementa.

Druga eksperimentalna metoda temelji se na procesu čišćenja cilindara. Da biste to učinili, pritisnite papučicu gasa na neuspjeh i pokrenite starter okretanjem ključa u zaključavanju paljenja. Ako je nakon 12 sekundi starter prisilno isključen, tada se na automobilu već koristi modernizirana shema paljenja i dodatni relej. Ako starter nije isključen, provjerite nema releja i modernizirati ožičenje.

Postupak instaliranja dodatnog releja startera

Dijagram povezivanja dodatnog releja VAZ 2110

Postoji nekoliko modela električnog kruga startera. Jedan od njih se razmatra na VAZ-2110. Na drugim modelima provodi se na isti način, razlikuje se samo po beznačajnim detaljima. Ostale moguće sheme nemaju razlike od opisanog.
Bolje je koristiti gotov set za rad, koji sadrži potrebne elemente i potrošne materijale.

 1. Postupak započinje s pripremom žica s presjekom od 1 – 1,5 mm2, na slobodnim krajevima od kojih su vrhovi prstena ugrađeni pomoću alata za presjek ili kliješta.
 2. Zatim, na zaštićenom mjestu i nedaleko od startera, relej se postavlja za metalni pričvršćivač. Prikladno mjesto za ovo mjesto je dlaka iz spremnika za pranje perilice.
 3. Uklonite žicu s plus izlaza startera.
 4. Plus izlaz baterije kroz 8 mm prsten spojen je na 87. kontakt releja i kontakt 30 relejnih kontakata s drugom žicom za kontakt 50 aktivacija zalutalog releja startera.
 5. Zatim je kontakt 85 relej povezan s masom;
 6. U završnoj fazi, postojeća žica svjećica spojena je na relej Contact 86.
 7. Nakon završetka instalacije, izvedba dodatnog releja provjerava se čišćenjem cilindara.

Starter relej prekidača

Povećanje mjera operativne pouzdanosti

Komplikacija sheme električne kontrole startera neizbježno je popraćena uvođenjem novih elemenata u njegov sastav i povećanjem broja spojeva. Poputi poznatog pravila, navodimo da je elektrotehnika znanost o kontaktima. Prilikom instaliranja releja poduzimamo posebne mjere kako bismo osigurali da shema koju je implementirao besprijekorno djeluje. Da bi se to postiglo u procesu modernizacije sheme i izvršenja veze, potrebno je:

 • Čvrsto stegnite pričvršćivače;
 • spriječiti relejne kontakte na kojima su obučeni vrhovi spojnih žica;
 • Koristite žice minimalne duljine bez stvaranja petlji;
 • Preporučljivo je oblikovati žice kruga u obliku ručice s pričvršćivanjem stezaljki na maksimalnoj duljini;
 • Rezultirajući tourniquet postavljamo u valovito crijevo kako bismo zaštitili od mehaničkih oštećenja;
 • Preporučljivo je zaštititi relejne kontakte od prskanja vode pomoću toplinskih cijevi i/ili otoka.

Još nešto korisno za vas:

 • Uvlačenje releja startera – kvari, provjera, načelo, shema rada i popravak
 • Što je Bendix u starteru, njegov dizajn
 • Zašto se starter normalno okreće, ali motor se ne započinje?

Zaključak

Proces poboljšanja početnih krugova obitelji VAZ nije vrlo težak, a motorist ga izvodi čak i s početnom razinom obuke u području elektrotehnike i bravarskim vještinama prve kategorije. Za rad je preporučljivo koristiti setove modernizacije koji imaju potrebne i označene komponente dopunjene detaljnim uputama. Relej je instaliran na bilo kojem prikladnom mjestu, pazite samo da voda ne ispunjava tijekom rada.
Kombinirajte ugradnju dodatnog releja s finalizacijom drugih komponenti električne opreme automobila.

Video: Dodatni relej startera 2110