Interval zamjene motornog ulja

Sadržaj

 1. Posljedice kasne zamjene
 2. Koji čimbenici skraćuju vrijeme zamjene?
 3. Sati motora kao najpouzdaniji vodič
 4. Zašto morate mijenjati ulje po satima, a ne po kilometraži?
 5. Procjena resursa uzorcima kapanja
 6. Zašto skupo ulje nije opcija?
 7. Ima li istine?

Motorno ulje može ubiti motor i osigurati mu dug život bez problema. Mnogi vozači niti ne shvaćaju koliko je važnije razdoblje zamjene od marke, sastava, au nekim slučajevima i viskoznosti ulja.

zamjena ulja za održavanje

Posljedice kasne zamjene

 1. Napadi na kliznim ležajevima. Ako dugo ne mijenjate ulje u motoru, prvo će patiti najopterećeniji parovi trljanja – klipnjača i glavni ležajevi radilice. Zbog pogoršanja mazivosti motornog ulja dolazi do lokalnog raspada uljnog filma. U područjima suhog trenja počinje mehaničko trošenje, obloge se počinju urušavati. Pojavljujuća hrapavost ostavlja ogrebotine i ogrebotine na nosačima radilice. Budući da se takvim trošenjem smanjuje klasa hrapavosti trljajućih parova, između dijelova nastaje prevelika sila trenja. To se događa sve dok se zbog visoke temperature rukavac radilice trenutno ne zavari na klizni ležaj, zbog čega se potonji pomiče. U ovom slučaju govorimo o okretanju košuljica i skupim remontima.
 2. Ogrebotine na klipovima i zidovima cilindara. Razlog je opet u lomljenju uljnog filma, zbog čega dolazi do suhog trenja između stijenki cilindra, klipnih prstenova i klipnog ruba. Posljedica zastoja u cilindrima je velika potrošnja ulja i kucanje motora koje se očituje na hladnom. Ako se ulje ne promijeni na vrijeme, postaje gušće, što smanjuje gustoću uljne magle u kućištu radilice. Zbog lošijeg prskanja, zidovi cilindra ne dobivaju dovoljno podmazivanja, što povećava rizik od ogrebotina
 3. Stvaranje naslaga koksa i lakova. Ulje u motoru mora se mijenjati, jer ono obavlja ne samo funkciju podmazivanja i uklanjanja topline, već i deterdžent. U slučaju nepravodobne zamjene, habajući proizvodi se talože u posudi, otklanjaju greške u cirkulacijskim kanalima. To dovodi do smanjenja područja protoka prijemnika ulja i kanala, a kao rezultat toga, parovi za trljanje dobivaju manje podmazivanja. U ovom slučaju, košuljice i rukavci bregastog vratila, do kojih ulje dopire do posljednje, mogu biti prvi koji će patiti.

Također, nepravodobna zamjena neće završiti ničim dobrim za turbinu. S promjenom viskoznosti i smanjenjem volumena pumpanog ulja, uljni klin između košuljica i osovine turbine je slomljen. Osovina i košuljice će se sigurno povući, pojavit će se zračnost rotora i velika potrošnja ulja. Ako motor nije opremljen turbo timerom, ulje koje je izgubilo stabilnost će se koksirati u kanalima vruće turbine.

Koji čimbenici skraćuju vrijeme zamjene?

 1. Česta vožnja s teretom, prikolicom.
 2. Korištenje automobila u planinskim područjima, na prašnjavim cestama.
 3. Dinamična vožnja, u kojoj se igla okretomjera često približava crvenoj zoni.
 4. Vožnja u prometu. Čekanje u praznom hodu i promet karamela dodaju sate i ne dodaju kilometražu na brojaču kilometara.

No nije stvar čak ni u tome da većina vozača još uvijek mijenja ulje u automobilu, fokusirajući se isključivo na kilometražu, već u načinu rada motora. Za moderne benzinske motore, rad u praznom hodu smatra se hitnim iz nekoliko razloga odjednom:

 • u cilindru se ne razvija dovoljan tlak za stabilizaciju klipa;
 • ne stvara se dovoljan tlak plina za širenje klipnih kotača. Zbog toga se smanjuje nepropusnost CPG-a. Dio mješavine zraka i goriva prodire u korito kroz prstenove, istovremeno ispirući uljni film sa stijenki cilindra. Benzin koji ulazi u karter razrjeđuje ulje, smanjujući njegovu mazivost. Također je poremećeno odvođenje topline iz klipova kroz prstenove, što spletom okolnosti dovodi do pregrijavanja prstenova i gubitka njihove elastičnosti;
 • u vrućoj sezoni nema puhanja posude. Zbog povišene temperature ubrzavaju se oksidativni procesi, što negativno utječe na resurs.

Sati motora kao najpouzdaniji vodič

Sat motora – nazivna vrijednost stupnja istrošenosti, na temelju specifičnog načina rada motora. Izračuni uzimaju u obzir okretaje radilice po jedinici vremena. Stoga stvarni sat rada motora nije uvijek jednak 1 satu motora. Na primjer, 60 minuta u načinu punog opterećenja jednako je 3 motorna sata. U tehnologiji traktora, što je veća brzina, to je brže odbrojavanje na satu.

Za procjenu resursa nafte u automobilima, dovoljno je usredotočiti se na kilometražu i vrijeme utrošeno na prevladavanje puta. Produbljivanje u teoriju za točan matematički izračun, uzimajući u obzir nekonstantne čimbenike, u našem slučaju neće donijeti primjetne koristi.

Zašto morate mijenjati ulje po satima, a ne po kilometraži?

Već znate da se motorna ulja razlikuju po osnovnom sastavu i paketu aditiva, kao i po utjecaju pojedinih čimbenika na rok zamjene. To nas dovodi do činjenice da će zamjena ulja svakih 15.000 kilometara, koju sada preporučuje većina proizvođača automobila, biti u redu za jedan automobil od tisuću. Ako želite produžiti vijek trajanja motora, usredotočite se isključivo na sate motora i testove kapljica ulja.

Potrebno je mijenjati ulje u automobilu svakih 250-300 sati. Što više vozite nakon servisa, češće trebate raditi testove kapanja, kontrolirajući stvarno stanje ulja. Za izračunavanje sati motora možete ići na dva načina:

 • ugradite elektronički ili mehanički mjerač sati u automobil;
 • Izračunajte sate dijeljenjem kilometraže s prosječnom brzinom. Ako svaki automobil ima ugrađeno računalo s funkcijom bilježenja kilometraže u nekoliko memorijskih ćelija, to nije tako teško učiniti.

Prije uklanjanja terminala, zapišite prosječnu brzinu i podatke o kilometraži od datuma posljednje zamjene, jer će se zapis o kilometraži poništiti kada se napajanje isključi.

Procjena resursa uzorcima kapanja

Da biste procijenili koliko možete voziti na ulju, uzmite prazan list A4. Na nju stavite kap ulja sa mjerne šipke, a zatim pričekajte najmanje 12, a najbolje 24 sata.

test kapanja ulja

Valja reći da svi pokušaji standardiziranja rezultata testova pada i izvođenja zaključaka na temelju znanstvenih standarda do sada nisu bili okrunjeni velikim uspjehom. Stoga ne preporučujemo odlazak u divljinu različitih metoda za ocjenjivanje uzoraka ulja po kapi, mjerenje promjera krugova i izračun parametara pomoću formula. Da biste razumjeli koliko kilometara trebate promijeniti motorno ulje, dovoljna je vizualna procjena nastale mrlje.

Sama tehnika temelji se na procjeni omjera paketa aditiva i mulja – koncentrata produkata izgaranja mješavine zraka i goriva. Ako se motorno ulje često mijenja, paket aditiva ostaje u radnom stanju tijekom cijelog radnog vijeka, a uljni talog se ne taloži i ne koksuje na dijelovima motora.

uzorci ulja

Postupak ispitivanja u potpunosti je relevantan za dizel motore. Potrebno je samo razumjeti da će zbog velike količine čađe u produktima izgaranja dizelskog goriva ulje biti osjetno crnije. Ali ako su zone širenja kapljica na listu mutne, a jasne granice taloga mulja nisu praćene, još uvijek možete pričekati sa zamjenom.

Zašto skupo ulje nije opcija?

skupo sintetičko ulje
Glavna razlika između skupog ulja i jeftinog ulja je kvalitetniji paket aditiva koji omogućuje motornom ulju da dulje zadrži svoju viskoznost, antioksidans, deterdžent i podmazivanje. Doista, to vam omogućuje da ne mijenjate ulje tako često, ali razlika između najjeftinijeg i najskupljeg primjerka bit će samo 30-50 sati. Na primjer, jeftino ulje u civilnom načinu rada radi 180 sati, a jedno od najskupljih – 240 sati. U ovom slučaju razlika u cijeni može biti tri puta. Stoga je i za novčanik i za resurs motora isplativije kupiti ulje iz prosječnog raspona cijena i češće ga mijenjati.

Pitanje odabira mineralnog, sintetičkog ili polusintetičkog ulja ovdje također nije problem. Za svaki motor proizvođač navodi tolerancije koje su odabrane uzimajući u obzir značajke dizajna motora i preporučena razdoblja zamjene. Stoga nemojte očekivati ​​da će se učestalost izmjene motornog ulja značajno povećati ako prijeđete s polusintetičkog na sintetičko. Na bilo kojem od sastava, učestalost servisnih intervala treba odabrati prema satima motora, povremeno provodeći testove pada ulja.

Ima li istine?

Istina postoji, a može se formulirati u nekoliko jednostavnih teza:

 1. Ne biste trebali preplaćivati ​​za marku, nadajući se značajnom povećanju vremena servisiranja ulja.
 2. Prilikom odabira viskoznosti, vodite se uputama proizvođača. Odaberite sastav samo prema prisutnosti tolerancije koja potvrđuje usklađenost tehnologije proizvodnje ulja s onim parametrima koji su važni za normalan rad motora.
 3. Ispravnije je mijenjati motorno ulje ne po kilometraži, već po satima motora (250-300 m / h).
 4. Nakon što je prešao granicu od 5000. km s novim uljem, napraviti test pada svakih 1000 km. Moći ćete pratiti dinamiku trošenja i točno znati učestalost izmjene ulja u motoru. Rezultat testa kapanja važniji je od broja sati motora, a još više od kilometraže na brojaču kilometara.