Ispravno zatezanje vijaka glave motora

Sadržaj

  1. Što utječe na zatezanje glave cilindra
  2. Upute za zatezanje vijaka glave motora
  3. Video: Zatezanje glave motora

Popravak glave motora (glave cilindra) važan je proces koji određuje rad motora i automobila. A zatezanje glave cilindra jedna je od ključnih točaka u cjelokupnom popravku sklopa. Pouzdan, ispravan i ekonomičan rad motora ovisi o kvalitetnom i ispravnom zatezanju glave cilindra.
Zatezanje glave cilindra

Što utječe na zatezanje glave cilindra

Sličan rad (zatezanje) obavlja se kada se provodi obrnuti proces sastavljanja motora automobila. A koliko su pravilno, pouzdano i čvrsto zategnuti vijci glave cilindra može uvelike utjecati na rad komore za izgaranje, mehanizma za distribuciju plina i motora u cjelini.

U slučaju da je glava cilindra neispravno zategnuta, ili u pogrešnom slijedu, ili slabo, to može dovesti do prodiranja brtve koja je ugrađena između glave cilindra i bloka cilindra. Nakon što je brtva oštećena, posljedice je teško točno predvidjeti. Najčešće nakon toga voda iz rashladnog sustava ulazi u motorno ulje. Ispada emulzija koja podmazuje dijelove motora mnogo lošije od motornog ulja, pa se motor može brzo "zaglaviti".

Pored vode koja ulazi u motorno ulje, snaga motora može naglo pasti, zvuk motora naglo se povećava, a t.D. U svakom slučaju, neće biti ništa dobro nakon pogrešnog zatezanja glave bloka cilindra.

Da biste s dovoljno napora zatezali vijke glave cilindra, svakako upotrijebite poseban alat, u ovom slučaju to je dinamometrijski ključ. Ima posebnu ljestvicu koja će odrediti silu s kojom trebate zatezanje BCC vijaka. Svaki motor ima svoje parametre zatezanja, naučit ćete iz Priručnika za popravak motora ovog stroja.

Zatim ćemo pokušati detaljno objasniti i pokazati ključne točke na fotografiji kako pravilno i pouzdano zategnuti vijke glave bloka cilindra kako bismo dugo osigurali pouzdan i ispravan rad motora automobila.

Upute za guranje BCC vijaka

Kao što je gore spomenuto, za zatezanje glave cilindra koristimo isključivo moment ključ. Nemoguće je zategnuti glavu cilindra potrebnom silom pomoću otvorenih ili kutijastih ključeva, čak i ako koristite dodatne alate, polugu ili cijev.

moment ključ

Dinamometar koji se nalazi u blizini ručke pokazuje kolika je sila bila primijenjena prilikom zatezanja, a taj zahtjev mora biti točno ispunjen. Dopušteno je blago odstupanje od zahtjeva, oko 0,5 kg / m.

Nakon što ste uzeli moment ključ, zapamtite drugi zahtjev – redoslijed zatezanja vijaka (matica) glave cilindra. Redoslijed je određena shema koja se mora strogo pridržavati.

Prvo se zategnu središnje matice (vijci), a zatim postupno prelazimo na rub glave cilindra.

zatezanje matica središnje glave cilindra

Postoji nekoliko shema zatezanja glave i sve su točne. Glavna stvar je slijediti pravilo "željeza": zategnite vijke (matice) u parovima od sredine do rubova. I ne pokušavajte odmah potpuno zategnuti, tako da možete iskriviti glavu. Zategnite u tri stupnja: prvo lagano zategnite vijke (matice), zatim snažno zategnite i na kraju ih snažno zategnite. Za prvo puhanje, postavite dinamometar ključa na 3 kg / m, zatim više. Srednje zatezanje treba "oglasiti" karakterističnim pucketanjem. Ovaj zvuk znači da je matica (svornjak) pravilno zategnuta. Iskusni bravari preporučuju zatezanje vijaka (matice dijagonalno).

dijagonalno zatezanje

Nakon toga konačno zategnite glavu cilindra i motor se može raditi. Moment ključ je postavljen na maksimalnu poziciju koju zahtijeva priručnik za popravak za ovo vozilo.

Važno! Nakon klikova, tijekom konačnog zatezanja, nemoguće je dalje povući vijke (matice)! Ovo će prekinuti nit.

alat mora biti kvalitetan

Nakon zatezanja glave cilindra pustite da se "slegne". Kako ne biste uzalud gubili vrijeme, još uvijek možete pričvrstiti kolektor i drugu opremu koja se uklanja tijekom rastavljanja, povući lanac itd.d. Nakon što pričekate 30-40 minuta, uzmite kontrolni puf.

Činjenica je da brtva, koja se postavlja između glave cilindra i samog bloka motora, ima svojstvo "sjedi", t. Nemojte popunjavati izbočine i utore koji se nalaze na površinama glave cilindra i bloka, iako nisu vidljivi golim okom. Ako se zanemari kontrolno zatezanje, tada će u bliskoj budućnosti brtva "progurati", a popravak motora će se morati ponoviti.

I dalje! Nakon kraće vožnje na popravljenom motoru (ne više od 100 km), treba ponovno zategnuti vijke (matice glave cilindra), to se mora učiniti, jer "vruće", t. ne zagrijava, brtva može ponovno "sjesti".

To su sve upute koje će vozaču pomoći da samostalno zategne glavu cilindra automobila. Glavna stvar je ne zbuniti redoslijed zatezanja i izbjegavati trzaje tijekom rada moment ključa.

Ako slijedite naše savjete, tada će zatezanje glave cilindra automobila biti brzo, uštedjeti novac (nećete morati ići u servis) i osigurati dug i pouzdan rad motora automobila.

Još nešto korisno za vas:

  • Što učiniti ako se auto zaustavi u praznom hodu?
  • DIY vodič za zamjenu vodilice ventila
  • Učinite sami lapping ventila

Video: Zatezanje glave motora

>