Je li moguće miješati motorna ulja različitih vrsta i marki?

Sadržaj

 1. Vrste modernih motornih ulja
 2. Je li moguće napuniti motor različitim motornim uljima?
 3. Bilješka
 4. Kako i kada miješati ulja
 5. Primjeri
 6. Nije dozvoljeno:

Je li dopušteno miješanje različitih ulja?? Ovo je pitanje relevantno i za vozače početnike i za iskusne vozače. Glavni problem je što danas na tržištu postoji mnogo maziva s aditivima i aditivima. Broj proizvođača je u desecima, a sama motorna ulja razlikuju se po klasama, kategorijama i vlasničkom setu aditiva u sastavu.

u otvor za punjenje motornog ulja ulijeva se različito ulje

Što će se dogoditi s motorom ako pomiješate različita maziva? Na ovo pitanje možemo reći da se različita ulja mogu miješati, ali uz određene rezerve.

Vrste modernih motornih ulja

Ulja koja se danas proizvode za motore strojeva uključuju 2 komponente – osnovnu tekućinu i paket aditiva. Bazno ulje zauzima najmanje osamdeset posto volumena. Elementi punila ne mogu zauzimati više od dvadeset posto ukupnog volumena maziva. Bazna tekućina može biti mineralna, polusintetička, sintetička. Paketi aditiva mogu varirati, ali ne previše.

Postoje 4 vrste motornih ulja, od kojih svako uključuje baznu tekućinu i paket aditiva. Aditivi dodaju posebna svojstva ulju.

 1. mineral. Proizveden iz nafte selektivnim rafiniranjem. U proizvodnji, odvajanje parafina, hidroobrada. Ovo stvara osnovu. Mineralna ulja koštaju manje od sintetičkih i polusintetičkih.
 2. Sintetički. Proizvedeno kemijskom sintezom. Kao rezultat sinteze nastaju molekule ugljikovodika iste veličine. Proces je vrlo kompliciran, jer su takva maziva skuplja od drugih.
 3. Polusintetički. Kombinirajte umjetni proizvod s mineralom. Cijena polusintetike je viša od cijene mineralnih maziva, ali niža od cijene sintetike.
 4. Hidrokrekiranje. Međuopcija između sintetičkih i polusintetičkih motornih ulja. To su mineralna maziva koja su hidrokrekirana. Po cijeni, takvo je mazivo jeftinije od sintetičkog.

tablica razlika između različitih vrsta motornog ulja

Je li moguće napuniti motor različitim motornim uljima?

Ne postoje službeno utvrđene zabrane niti dozvole za miješanje ulja, koji pripadaju različitim kategorijama/markama. Za to postoji samo nekoliko smjernica.

U proizvodnji ulja postoje opći standardi kojih se moraju pridržavati sva proizvedena maziva. API se primjenjuje u Sjevernoj Americi, ACEA se primjenjuje u Europi.

Imaju opći zahtjev koji rješava pitanje dopuštenosti miješanja maziva. Ovaj stavak navodi da proizvođači maziva za prodaju proizvoda moraju jamčiti punu kompatibilnost vlastitih ulja s naftnim derivatima drugih tvrtki. Stoga se apsolutno sva motorna ulja mogu miješati bez straha da će doći do reakcije i da će ulje kristalizirati, što će dovesti do kvara motora.

Gore navedene informacije mogu se lako provjeriti. S obzirom na ovo razmišljanje o globalnoj zavjeri proizvođača automobilskih ulja koji posebno koriste razne komponente aditiva koji nisu međusobno kompatibilni, potpuno su besmisleni.

Bilješka

Iako se sva maziva mogu međusobno miješati, to ne znači da je moguće miješati bez ikakvih ograničenja i nije preporučljivo to raditi redovito. Potrebno je pridržavati se uputa proizvođača stroja i napuniti motornim uljem, što je propisano u tehničkoj dokumentaciji. To će osigurati dugotrajno funkcioniranje motora bez neuspjeha i potrebe za popravkom.

Kako i kada miješati ulja

jedan. Je li moguće miješati ulja istog proizvođača? Unutar marke možete miješati maziva u bilo kojem omjeru. To je zbog sljedećeg:

 • ista baza;
 • isti elementi punila koji utječu na viskoznost uljnog proizvoda;
 • korištenje aditiva koji međusobno ne reagiraju.

Naravno, naftni proizvodi će se razlikovati, ali nikakva reakcija koja negativno utječe na motor definitivno neće početi. Nije tajna, postoje proizvodni pogoni koji proizvode motorna ulja pod različitim markama. U ovom slučaju se koristi ista baza, isti aditivi. Zbog toga poduzeće povećava vlastitu dobit.

Karakteristike sličnih motornih ulja su identične. S obzirom na to, kada se pomiješaju, neće se taložiti, uvijati ili pjeniti. Međutim, trošak takvog maziva značajno varira. Sami odlučite što je važnije – marka ili kvaliteta.

2. Je li moguće miješati motorna ulja različitih proizvođača? Dopušteno je miješati motorna ulja sličnih svojstava različitih tvrtki – setovi aditiva u većini naftnih derivata slični su po sastavu, ne reagiraju jedni s drugima. Međutim, miješajte maziva ako je pred vama kratko putovanje, npr. morate hitno doći do najbližeg autoservisa.

3. Je li moguće miješati sintetičko ulje s polusintetičkim? Ako trebate hitno dodati mazivo u motor napunjen sintetikom, možete koristiti polusintetski uljni proizvod. Ulje 5W40 može se miješati sa 10W40. U ovom slučaju dobivate auto ulje 8W40. Međutim, puno je bolje dodati sintetiku u polusintetiku, na primjer, dodati 5W40 u 10W40.

je li moguće miješati sintetiku i polusintetiku

4. Je li moguće miješati motorna ulja različitih viskoziteta? Uobičajena situacija: hitna potreba za dopunom maziva, postoji ulje potrebne marke, ali ima drugačiji viskozitet. Takvo ulje možete bez sumnje kupiti i uliti u motor automobila. Na primjer, možete dodati 10W30 u 10W40. Što će se promijeniti u ovom slučaju?? Reakcije između maziva sigurno neće početi, jer komponente aditiva istog proizvođača koriste iste. Jedina stvar je da će se fluidnost maziva u motoru povećati. Jedinicu za napajanje bit će moguće pokrenuti samo na određenoj temperaturi (do minus trideset pet stupnjeva).

5. Je li moguće miješati mazivo dizajnirano za dizelski motor s automobilskim uljem za benzinski motor? Potrebno je posebno govoriti o miješanju tekućina koje su dizajnirane za različite vrste pogonskih jedinica. Koja je razlika između dizel motora i benzinskog motora? Radna temperatura u grupama klipova je potpuno drugačija. Dizel je vruć jer je tlak u komorama za izgaranje prilično visok. S obzirom na to, dizelska maziva su dizajnirana za rad u uvjetima visoke temperature, imaju povećan koeficijent viskoznosti. Deterdžent, anti-frikcija i druge karakteristike su također visoke. Na primjer, dizelsko gorivo proizvodi veliku količinu čađe, koja se mora stalno uklanjati.

Ulja za dizel motore mogu se uliti u benzinski motor. Nepoželjno je raditi suprotno. Čak su i višenamjenska ulja najvećim dijelom namijenjena starijim dizelskim motorima pa se tu treba paziti.

Sumirati, prema kojim pokazateljima je moguće miješati ulja:

 1. Prilikom miješanja svakako pazite na tolerancije. Moraju biti kompatibilni.
 2. Klasa motornih ulja mora biti ista. Nemojte puniti osobni automobil mazivom za kamione.
 3. Preporučljivo je miješati ulja istog viskoziteta i istog proizvođača.
 4. Potrebno je poboljšati kvalitetu naftnog proizvoda. Dodajte polusintetičko mazivo u mineralnu vodu, sintetičko ulje u polusintetičko ulje.

Još nešto korisno za vas:

 • Što učiniti kada motor gori ulje?
 • Kako ispravno provjeriti razinu ulja u motoru na mjernoj šipki
 • Zamjena ulja u motoru Renault Logan: upute korak po korak

Primjeri

 1. Ulijte polusintetičko ulje 15W40 ili 10W40 u mineralnu vodu 15W40.
 2. Ulijte sintetičko ulje 5W40 u polusintetičko ulje 10W40.
 3. Ulijte 5W30 sintetičko u sintetičko ulje 5W40.

Ako nema boljeg maziva od već nalivenog, ulijte ono što imate, ali pokušajte što prije sipati normalno ulje. To se također odnosi na slučajeve kada prodavač i mazivo ne ulijevaju povjerenje. API i ACEA standardi se zanemaruju u proizvodnji krivotvorina.

Nije dozvoljeno:

miješanje ulja različitih viskoziteta

Smanjena kvaliteta podmazivanja. Nemojte dodavati polusintetičke naftne derivate sintetici.

 1. Miješanje mineralne vode sa sintetikom. To je zbog zamjetnog pogoršanja svojstava tekućine za podmazivanje. Mineralna voda je manje viskozna od sintetike (ne brkati je sa SAE viskoznošću).
 2. SAE indeks odražava sposobnost ulja da ne mijenjaju vlastitu viskoznost u određenom temperaturnom rasponu. Što je veći, auto ulje bolje obavlja svoj zadatak. To je od velike važnosti za moderne motore s turbinom i velikim brzinama.
 3. Nemojte miješati fifty-fifty. Preporuča se dopuniti volumen ulja, ne veći od petnaest posto volumena već napunjene tekućine.