Kako funkcionira sustav paljenja, njegova svrha i princip rada

Sadržaj

 1. Opće informacije o sustavu paljenja
 2. Rad sustava paljenja
 3. Uređaj
 4. Vrste sustava paljenja
 5. Problemi s paljenjem

Sustav paljenja ugrađen je na benzinske motore. Njegov glavni zadatak je zapaliti smjesu goriva i zraka u trenutku kada je klip u gornjem položaju, komprimirajući je što je više moguće. Benzin u cilindru motora pali se iskrom koja se javlja u posebnoj svijeći, što je i svrha sustava paljenja u automobilu.

dijagram sustava paljenja

Opće informacije o sustavu paljenja

Tijekom takta kompresije, klip se pomiče prema gore, povećavajući tlak mješavine zraka i goriva koja ulazi u cilindar kroz usisni ventil. Čim dođe do mrtve točke, između elektroda svijeće skače električna iskra koja će zapaliti zapaljivu smjesu. Da bi se benzinske pare zajamčile zapaliti, duljina iskre mora biti najmanje 1 mm, upravo taj razmak mora biti između središnje i bočne elektrode svjećice.

veličina između središnje i bočne elektrode svjećice

Da bi se dobila takva iskra, razlika napona ili potencijala između elektroda svjećice mora biti najmanje 20 kV. U tom slučaju baterija proizvodi napon od 12 V, tako da uređaj sustava paljenja mora moći transformirati visoke napone kako bi se dobila željena duljina iskre. Važno je da iskra mora iskočiti točno u pravom trenutku kada je klip na najvišoj točki.

paljenje goriva u cilindru

Rad sustava paljenja

Za dobivanje struje visokog napona koristi se posebna zavojnica, koja se naziva modul za paljenje. Prima informacije od elektroničke upravljačke jedinice ili "mozga", primjenjujući struju visokog napona na svijeću u točno pravo vrijeme.

modul za paljenje

Naredbu za dovod iskre u radni cilindar daje senzor položaja radilice, koji se nalazi u blizini pogonskog diska postavljenog na kraju radilice. Ovom disku nedostaje jedan zub, što je oznaka za senzor. Kada se ova oznaka približi senzoru, šalje signal ECU-u da je klip u najvišoj točki i da je moguće isprazniti svjećicu.

rad DPKV u motoru

Stoga, ako senzor radilice pokvari, automobil se neće pokrenuti, jer nije jasno u kojem je položaju klip. U slučaju takvog kvara, morat ćete pozvati kamion za vuču i isporučiti automobil u servis, neće doći sam.

Uređaj

Dizajn sustava paljenja u različitim vozilima može se razlikovati, ali unatoč tome, općenito se sustav paljenja sastoji od sljedećih komponenti:

 • baterija;
 • elektronička upravljačka jedinica;
 • svitak ili modul za paljenje;
 • svijeće;
 • razvodni uređaj;
 • senzor položaja radilice;
 • visokonaponske žice.

Modul paljenja ima četiri izlazna kontakta za svaki cilindar, na koje su svijeće spojene preko vrhova svijeća. Spojne žice imaju pouzdanu debelu izolaciju, pa ih vozači nazivaju oklopnim žicama. Za ispravno spajanje žica na svijeće, brojevi koji odgovaraju brojevima cilindara označeni su na modulu paljenja nasuprot izlaznim iglama.

modul za paljenje i svjećice

Na modernijim automobilima, modul za paljenje, kao i visokonaponske žice, zamjenjuju se zasebnim zavojnicama za paljenje koje se ugrađuju na svaku svijeću. Upravljačke žice s niskonaponskom strujom idu izravno na svaku od ovih zavojnica. Istodobno, ista elektronička upravljačka jedinica ili mozak automobila odgovorni su za redoslijed rada svijeća.

ECU kontrola sustava paljenja

Vrste sustava paljenja

Važan element je razdjelni uređaj, čija vrsta razlikuje kontaktni ili beskontaktni sustav paljenja, a na nove automobile ugrađuje se tehnološki napredniji elektronički sustav paljenja. Svaki od njih ima svoje prednosti koje vlasnik automobila mora znati.

 • Kontaktni sustav paljenja distribuira struju visokog napona na odgovarajuće cilindre pomoću mehaničkog uređaja – prekidača-razdjelnika. U njemu se nalazi rotor razdjelnika, koji naizmjenično dodiruje kontakte, zatvara ih na visokonaponski svitak. Sustav paljenja motora s karburatorom starih automobila radi na ovim principima.

kontaktni sustav paljenja

 • Povećanje brzine vrtnje radilice i potraga za novim tehnologijama koje povećavaju pouzdanost dovele su do činjenice da se pojavio kontaktno-tranzistorski sustav paljenja. U njemu mehanički prekidač-razdjelnik povezuje tranzistorski prekidač, kroz koji teče struja niskog napona, što dovodi do produljenja vijeka trajanja kontakata. Takav kombinirani sustav paljenja omogućio je napuštanje kondenzatora paralelno s kontaktima prekidača. Ostalo je isti klasični sustav paljenja.
 • Beskontaktni sustav paljenja – modernija alternativa zastarjelim kontaktnim dizajnom. U njemu je kontaktni razdjelnik sustava paljenja zamijenjen sličnim uređajem koji radi na optičkom, induktivnom ili Hallovom senzoru. Impuls iz njega ide do tranzistorskog prekidača, koji kontrolira namotavanje induktivnog svitka, djelujući kao prekidač impulsa. Ovaj dizajn povećava učinkovitost cijelog sustava, štedi gorivo s povećanjem snage motora, poboljšava hladno pokretanje.

beskontaktni sustav

 • Elektronički sustav radi izravno preko mikroprocesora instaliranog u računalu pomoću specijaliziranog softvera. Ovaj sustav paljenja traje dugo i ugrađen je na najmodernije automobile. U prvim verzijama kombinirao se sa sustavom ubrizgavanja goriva, ali sada je sastavni dio Unified Motor Control System.

Problemi s paljenjem

Glavni problem bilo kojeg sustava paljenja je nedostatak pražnjenja u komori za izgaranje zbog raspada svijeće. To dovodi do isključenja jednog ili više cilindra. Da bi se to spriječilo da se to dogodi, svijeće treba mijenjati svakih 30-40 tisuća. Km trčanja. Na starim domaćim automobilima to se može učiniti neovisno. Moderniji modeli zahtijevaju poseban ključ, tako da je ova operacija najbolje izvedena u stotinu.