Kako podesiti spojke na Renault Loganu

Sadržaj

  1. Kada je potrebno podešavanje spojke Renault Logan?
  2. Video: Kako podesiti papučicu spojke na Renaultu
  3. Kako podesiti papučicu spojke

Na automobilima s mehaničkim mjenjačem kvačilo je najvažniji dio mjenjača. Papučica spojke je pritisnuta na startu i za mijenjanje brzina u pokretu, a ako ova jedinica pokvari, gotovo je nemoguće voziti automobil.

podešavanje papučice spojke

Kada je potrebno podešavanje spojke Renault Logan?

Podešavanje spojke Logan sa motorom 1.4 i 1.U prosjeku se proizvodi 6 litara nakon 15-20 tisuća. km. Po ponašanju automobila možete utvrditi da su se problemi pojavili upravo sa spojkom.

Prije pokretanja automobila potrebno je do kraja pritisnuti papučicu spojke, prebaciti u brzinu i lagano otpustiti papučicu. Ako se automobil naglo trzne s mjesta, teško je prebaciti u brzinu ili se automobil uopće ne pomiče – morat ćete podesiti kvačilo.

Osim očitih znakova, postoje i druge točke koje ukazuju na odstupanja u radu mjenjača, a koje podešavanje spojke može riješiti. Među ovim znakovima su:

  1. Mali klizanje, kada se motor prvo poveća, a zatim naglo smanjuje, a automobil prima ubrzanje. U tom slučaju može se pojaviti miris paljevine od pregrijanih obloga ili spaljenog ulja. To utječe na dinamiku, posebno pri vožnji uzbrdo, a motor se pregrije. Ako se problem ne riješi na vrijeme, ležaj za otpuštanje može se zaglaviti, obloge diska će se istrošiti, membranske opruge će se oštetiti.
  2. Buka uzrokovana neusklađenošću spojke kada se diskovi ne razilaze dovoljno, posebno je važno obratiti pažnju na to ako se škripa pojavljuje pri uključivanju stupnja prijenosa za vožnju unatrag.
  3. Problemi pri mijenjanju brzina. Često popraćeno klikovima i pucketanjem. Za takvu situaciju postoji poseban izraz, "clutch led", što može dovesti do oštećenja membranskih opruga ili diskova zamašnjaka.

Prilikom identificiranja problema, da biste sami došli do garaže ili servisa, morate biti oprezni. Papučicom gasa morate raditi vrlo pažljivo, posebno kada mijenjate brzine. Prebacivanje treba izvesti potpuno iscijeđenim kvačilom, držeći kutiju nekoliko sekundi na neutralnoj brzini.

Najčešći uzrok neusklađenosti spojke je trošenje diskova i košara. Složeniji kvarovi, uključujući prekid sajle, dovode do zamjene drugih dijelova i skupih popravaka, na kraju kojih se kabel kvačila još uvijek podešava.

Video: Kako podesiti papučicu spojke na Renaultu

Kako podesiti papučicu spojke

Podešavanje kabela spojke Renault Logan s ručnim mjenjačem provodi se identično u svim modifikacijama ovog automobila i drugih sličnih modela Renault. Da biste to učinili, morate napraviti dva glavna mjerenja i poduzeti odgovarajuće radnje. Najprije se mjeračem mjeri razmak od gumenog prigušivača do kraja metalnog vrha kabela, koji iznosi 86 ± 5 mm.

razmak kabela

Ako je razmak manji, potrebno je olabaviti maticu za podešavanje; ako je veći, zategnite. To se radi uobičajenim ključem za 10. Matica ima plastični umetak, tako da može proći čvrsto, ali to je potrebno tako da se kabel kvačila ne izgubi nakon toga.

Podešavanje matice

Zatim se napravi 2-3 stiskanja kako bi se razumjelo gdje se zgrabi, jer se uzdiže s trošenjem diskova i košara. Ako je papučica mnogo veća od papučice kočnice, a obično bi trebala strpati nekoliko milimetara iznad nje, bit će potrebno dodatno podešavanje. Da bi papučica postala na mjestu, a kvačilo hvata u sredini, morate osloboditi istu maticu koja je regulirala jaz u kabel kvačila Renault Logan. U ovom slučaju morate kontrolirati položaj papučice kvačila, periodično je pritiskajući 3-4 puta. Čim je postala u pravom položaju neposredno iznad papučice kočnice, trebate pokrenuti automobil i pokušati se pomaknuti.

Papučicu spojke

Dalje, morate kretati se vlastitim senzacijama da biste postigli udobnost pri vožnji. Ako želite da se kvačilo ranije shvati, trebate još više otpustiti kabel kvačila, dodatno uvijanje matice za podešavanje. Kada je potrebno da je spojka dovoljno viša, maticu se mora zategnuti naprotiv. Važna točka – nakon savršenog podešavanja, morate uključiti brzinu za vožnju unatrag, ona bi trebala ući tiho i bez škripanja.

Ako se kabel spojke pokvari, potrebno ga je zamijeniti, ali važno je odabrati visokokvalitetni rezervni dio, čiji resurs neće biti lošiji od tvornički instaliranog. Stručnjaci preporučuju da uzmete original od RENAULT-a, članak sajle spojke Renault Logan 1.6 i 1.4 ovog proizvođača – 6001546867. Tržište također nudi analoge prilično dobre kvalitete, pod njihovim brojevima artikla, među kojima su SACHS – 3074600294, FTE – FKS20023, A.B.S. – K27640, OPTIMALNO – KK-1415, svi su dobili pozitivne povratne informacije na tržištu.