Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Sadržaj

  1. Koji je najbolji mjerač kompresije za mjerenje kompresijskih parametara i zašto je važan?
  2. Postupak mjerenja kompresije u motoru s 8 ventila automobila Renault Logan (Sandero)
  3. Kolika bi trebala biti kompresija u motorima K7M 1.6 8V, K7J 1.4 vozila Renault 8V?

Sa smanjenjem kompresije u cilindrima motora s unutarnjim izgaranjem povećava se potrošnja goriva, smanjuje se snaga i dinamika ubrzanja vozila. Jedinica za napajanje ne pokreće dobro i radi neravnomjerno u praznom hodu. Uzrok pada tlaka mogu biti i koksirani prstenovi i izgorjeli ventili, kao i kritično trošenje grupe cilindar-klip.

Za procjenu ozbiljnosti situacije potrebno je izmjeriti i procijeniti kompresiju u cilindrima motora s unutarnjim izgaranjem. Danas ćemo govoriti o tome kako vlastitim rukama izmjeriti kompresiju u cilindrima automobila Renault Logan.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Koji je najbolji mjerač kompresije za mjerenje kompresijskih parametara i zašto je važan?

Za mjerenje kompresije u motoru K7M 1.6 8 ventila i motora K7J K7J 1.4 8V Renault Logan automobila, trebat će vam mjerač kompresije s produženim vrhom. U tom slučaju glava uređaja može imati konusni dio od mekane gume ili vrh s navojem i fleksibilnom brtvom. Druga vrsta uređaja je poželjnija, jer će se prilikom njegove uporabe moći postići točniji rezultat.

Činjenica je da će se pri mjerenju tlaka s manometrom s gumenim konusom uređaj morati silom pritisnuti na rupu svijeće. Dovoljno je samo malo popustiti silu ili zamahnuti uređaj u stranu i on će pokazati pogrešnu vrijednost.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Naravno, ako sami izmjerite kompresiju, moći ćete kontrolirati ispravnost mjerenja i po potrebi ponoviti pokus. Ali kad se obratite usluzi automobila, morat ćete se nadati samo zbog iskrenosti i pristojnosti gospodara. Često, nečista auto -mehanika uzima mjerenja, oslobađajući dio tlaka od cilindara u atmosferu, pokazujući na taj način klijentu neispravnost motora i potrebu za njegovim daljnjim "popravkom" kapitala ". S kompresometrom koji je pričvršćen na mjesto svijeće, takav trik neće moći provesti, stoga ne može biti pitanja o bilo kakvom "razvodu za novac".

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Postupak mjerenja kompresije u motoru 8 ventila automobila Renault Logan (Sandero)

Pri mjerenju kompresije Renault Logan trebat će kompresometar i ključ za svijeće. Može biti ili monolitan ili kompozitan, u obliku glave "16", produženog kabela i ručke s zveckanjem. Osim toga, provjerite jesu li pri ruci okrugli i kompresor.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Ovisno o rezultatima mjerenja, može biti potrebna i mala posuda s motornim uljem – uz njegovu pomoć bit će moguće dijagnosticirati izvor nedovoljnog tlaka u cilindrima motora K7M 1.6 8V i K7J 1.4 8V. Zadnje na što bih vas želio podsjetiti je da prije početka mjerenja provjerite stanje baterije i po potrebi je napunite. Ne treba zaboraviti da se studija provodi na vrućem motoru – nakon što se zagrije na radnu temperaturu.

Mjerenje kompresije provodi se prema sljedećem algoritmu:

jedan. Uklonite konektor s modula za paljenje.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

2. Otvorite poklopac modula osigurača i kliještima izvucite zaštitne elemente koji su odgovorni za strujne krugove pumpe za gorivo i upravljačke jedinice motora (ECU).

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Često, prilikom dijagnosticiranja motora prilikom mjerenja kompresije motora, majstori uspijevaju samo uklanjanjem konektora iz modula paljenja Renault Logan, vjerujući da je to dovoljno. Istodobno, ne uzimaju u obzir da će tijekom mjerenja pumpa goriva koja radi gorivo dovoditi u razvod goriva, a ECU će uključiti mlaznice. Podrazumijeva se da benzin ulazi u cilindre K7M 1.6 8V i K7J 1.4 8V, neće izgorjeti – došavši na zidove cilindara, gorivo će iskriviti stvarnu sliku stanja pogonske jedinice.

3. Uklonite visokonaponske žice sa svjećica. Imajte na umu: kako ne biste oštetili vodljive žice, povucite žicu držeći je za kraj. Nema potrebe odvajati žice od zavojnica – samo odložite cijeli kabelski svežanj.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

4. Koristeći kompresor, obavezno ispuhnite bušotine za svijeće. Nemojte zanemariti ovaj postupak, posebno u slučaju Renault motora s 8 ventila. Svijeće u ovim motorima ugrađene su dovoljno duboko, pa se prašina i prljavština mogu ukloniti samo komprimiranim zrakom. Često se ozbiljnost određenog autoservisa može procijeniti upravo po takvim sitnicama kao što je uklanjanje krhotina iz bunara za svijeće – iskusni automehaničari obavljaju ovaj postupak bez greške.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

5. Lagano odvrnite svijeće, ponovite ponovno puhanje komprimiranim zrakom – niti jedan gram krhotina ne smije ući u cilindre.

6. Izvadite svjećice iz svih cilindara. Opće stanje motora i kvalitetu zapaljive smjese posredno možete procijeniti po izgledu elektroda svjećica i prisutnosti motornog ulja na njihovom dijelu s navojem.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

7. Pažljivo uvrnite navojni dio mjerača kompresije na mjesto svijeće prvog cilindra motora Renault Logan i rukom zategnite spoj. Podsjećamo, očitavanje na Renaultovim motorima treba uzeti iz mjenjača, ali ne i s mjesta ugradnje pogona mehanizma za distribuciju plina.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

osam. Prikladno je mjeriti kompresiju motora zajedno. Prije svega, zategnite parkirnu kočnicu i provjerite je li ručica mjenjača u neutralnom položaju. Nakon toga, pomoćnik bi trebao sjesti na vozačevo sjedalo i, pritisnuvši papučicu gasa do kraja, početi pomicati starter. U ovom trenutku trebate promatrati kretanje strelice mjerača kompresije – čim se zaustavi na maksimalnoj vrijednosti, rotacija radilice se može zaustaviti.

Ne vrijedi se brinuti da će u nedostatku tlaka u cilindrima očitanja uređaja biti postavljena na nulu – dizajn kompresijskog manometra uključuje poseban ventil koji će zadržati zrak u kanalima manometra sve dok operater odluči ga iskrvariti.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Ako mjerenje kompresije provode radnici autoservisa, svakako se pridržavajte postupka za provođenje postupka. Masters bi trebao zaustaviti rotaciju startera samo kada se igla manometra zaustavi, pokazujući maksimalnu vrijednost. Inače se rezultati mjerenja mogu smatrati nevažećim, a takve manipulacije su izravan dokaz da vas pokušavaju prevariti.

devet. Kada se zabilježe očitanja, mjerač kompresije se uklanja iz cilindra. Pritiskom na posebnu tipku, zrak se ispušta – dok se očitanja manometra resetiraju.

Slično, mjerenja kompresije provode se u preostalim cilindrima, ne zaboravljajući zabilježiti očitanja u svakom slučaju.

Također će vas zanimati:

  • Zašto stroj zaustavlja kada smanjuje brzinu i kočenje
  • Zašto se starter pukne nakon početka
  • Zašto pojas generatora zvižda na teretu, na hladnoći i na vrućem

Koja bi trebala biti kompresija u motorima k7m 1.6 8V, K7J 1.4 8V Renault Cars?

Nakon što je dovršio mjerenje tlaka, možete neizravno procijeniti stanje grupe i ventila s jastukom i ventila. Raspršivanje očitavanja ne bi trebalo biti veće od 1 bara, u protivnom se ne može govoriti o bilo kojem jedinstvenom radu motora. Previska vrijednost kompresije (manje od 10 bara) u svim cilindrima u većini slučajeva ukazuje na trošenje dijelova i potrebu za velikim remontom jedinice za napajanje.

Kako pravilno izmjeriti kompresiju u motoru Renault Logan (Sandero)

Istodobno, česti su slučajevi kada se to događa iz drugih razloga, na primjer, zbog pojave klipnih prstenova. Ako govorimo o nominalnoj vrijednosti, onda na motorima K7M, K7J koje proizvodi Renault, kompresija ne bi trebala biti manje od 12-14 bara.

U slučaju kada se očitanja manometra u bilo kojem cilindru značajno razlikuju od vrijednosti dobivenih tijekom drugih mjerenja, postupite na sljedeći način. Nakon što se ispostavi mjerač kompresije, 15-20 kubičnih metara se ulijeva u cilindar. cm motornog ulja i odmah ponovno izmjerite. Značajno povećanje kompresije ukazuje na probleme sa grupom cilindar-klip, jer ulje koje teče u prostor između klipa i cilindra sprječava strujanje zraka iz komore za izgaranje u kućište radilice. Ako se očitanja uređaja nisu promijenila, onda je uzrok problema neispravnost mehanizma za distribuciju plina – na primjer, izgaranje ispušnog ventila.

Naučivši kako ispravno izmjeriti kompresiju u cilindrima motora Renault Logan, možete, ako je potrebno, dijagnosticirati. Moguće je da će pravodobna identifikacija uzroka pada tlaka u kompresijskoj komori omogućiti na vrijeme identificirati uzrok kvara i, poduzimanjem odgovarajućih mjera, proći s "malo krvi" pri popravku skupe agregata.