Kako prepoznati maticu u košnici

U literaturi se može naći podatak da u uslovima dugotrajnog odsustva matice i legla u košnici 10 % pčela radilica mogu postati lažne matice. Luči hormone po kojima je pčele prepoznaju. Matica se u košnici kreće u pravcu kretanja Sunca. Ujutro je na istočnom djelu košnice.

U roku od dvadesetak dana pčalinja zajednica mora da dobije oplođenu maticu.

15 nevjerovatnih činjenica o pčelama (+ kako pčele razvijaju

Kako prepoznati maticu u košnici

Najčešće se dodaje matica u kavezu i, najvjerovatnije, će biti. Za vreme mog pcelarenja od mesec ipo dana uspela sam videti maticu samo u mom roju koji je sam dosao u praznu kosnicu i to samo jednom. Kako ustanoviti iz koje je košnice izašao roj prvenac?

Dodavanje mlade oplodjene matice u drustvo bez matice ali. Rojenje pčela – Pcelarstvo OnLine – Pcelarstvo. U vrijeme tih događanja u košnici sva legla se zatvaraju, ponestaje svježeg nepoklopljenog legla.

Nova matica izlazi iz matičnjaka, a stara dolaskom lijepog.

Matica majka i cerka u kosnici

Kako prepoznati maticu u košnici

Ona je najproduktivnija u ljetnim. Kada pčelinju maticu treba zameniti ili obeležiti – ona se mora prethodno pronaći. Ocekujte dvije matice u kosnici, majka i kcerka, polazu jaja zajedno. Slično Prevedi ovu stranicu 2:27 Dve matice u košnici, tiha smena. BRNDUŠIĆ IVAN – KAKO PRONAĆI MLADU MATICU – 23. Snimljeno na pčelinjaku Slobodana Jevtića. Tu košnicu odnesemo podalje od pčelinjaka, a pčele s okvira stresemo na zemlju.

Kako možemo prepoznati lažne matice? Ako su povoljni vremenski uvjeti matica će napustiti košnicu i sa njom će izaći pola pčela svih starosnih dobi. Tada se ispred košnice u zraku vrti roj pčela To. Ja ću ovde opisati kako dodajem matice u različitim situacijama za pčelinje.

Pronalazim i ostavljam okvir sa starom maticom u košnici, a okvire s leglom i pčelama prebacujem u pomoćnu košnicu. Ovo ne znači da treba da se, pri uzgoju matica, baziramo na rojeve matičnjake, ali kada ih otkrijemo u košnici, njih, odnosno matice iz njih izležene, možemo. Vrijeme u kojem mlada matica izlijeće na parenje različito je, prema.

Tako se mogu u košnici naći obje matice gdje legu neko vrijeme, pa i na.

Kako zamijeniti i dodati maticu

Kako prepoznati maticu u košnici

Matice, trutovi i pčele radilice razvijaju se putem potpunog preobražaja u čelijama. Na krajevima 9-10 ⁰C i takva ostaje do ponovne pojave legla u košnici. Prepoznati da li pčele nemaju maticu nekada možemo vrlo lahko a nekada i ne! Drugi pokazatelj je unos polena u košnicu naročito u rano proljeće.

Međutim, kada je u pitanju profesionalni pčelinjak sa velikim brojem. Potrebno je redovno menjati matice, na vreme proširivati košnice i. Pčelar će izgubiti puno vremena tražeći pravu maticu u košnici jer mu " izgled legla". Vjerojatno pcele odgajateljice nisu u mogucnosti prepoznati spol jedne ili.

Pčele iz zajednica koje su bez matice, izlijeću u manjem broju i. Kako je u košnici više takvih “lažnih” matica, trutovsko leglo nalazimo u. Spremljeno u privremenu memoriju Slično Prevedi ovu stranicu 10. Matica bez pčela u normalnim temperaturnim uslovima može da živi samo. Tako će u periodu maksimalnog medenja bagrema u košnici biti ˜ 60.

To leglo ćemo prepoznati tako što u početnom stadijumu jaja se. LR košnici dodajemo nastavak tako što iz drugog plodišta izvadimo 2 okvira s. Evo kako prepoznati staru maticu koja nije obilježena: Ako se u leglu među.