Kako prepoznati neispravan hidraulični podizač

Domaći automobili zavode vlasnike automobila s lakoćom popravka. Većinu servisa i popravaka možete obaviti sami, bez kontaktiranja servisa i značajno uštedjeti obiteljski proračun. Ali prije nego što prijeđete izravno na popravak, morate ispravno dijagnosticirati uzrok kvara.

Na primjeru automobila Chevrolet Niva, reći ćemo vam kako saznati koji hidraulički kompenzator kuca na vrijeme motora.hidraulički kompenzator u motoru

Provjera kucajućeg hidrauličkog podizača

Unaprijed odredite s kojim se hidrauličkim kompenzatorom treba pozabaviti na jednostavan način. One hidraulične podizače koji su postavljeni u gornjoj mrtvoj točki treba lagano pritisnuti odvijačem, koji se koristi kao poluga.

pritisnite na hidraulični podizač

Ako pod laganim pritiskom hidraulički kompenzator "propadne", to znači da nije podešen i da kuca. Moguće je čak i da "čistoća eksperimenta", brzim pritiskom na polugu-odvijač, pokuca na hidraulični kompenzator.

Ovdje se nalaze oznake na motoru.

ugradite bregasto vratilo na oznake

Nakon provjere jednog hidrauličkog podizača, okrenite lančanik bregastog vratila za 180° kako biste zakrenuli radilicu za 360°. I nastavite s provjerom sljedeće grupe. "Ispravni" hidraulični podizači "mrtvi" stoje mirno i ne reagiraju na lagani pritisak poluge odvijača.

Nakon preliminarne utvrđivanja neprilagođenih hidrauličnih podizača, provjerite da nema greške. Lako je to provjeriti, postoji dugogodišnji, "starinski" način. Nakon što skinete poklopac kutije bregastog vratila, pritisnite prstom na "labave" hidraulične podizače. Ako nema grešaka, lako će se pritisnuti.

kako prepoznati neispravan hidraulični podizač

Još nešto korisno za vas:

  • Kako ispirati hidraulične podizače vlastitim rukama
  • Što učiniti ako je motor pokucao?
  • Uzroci trošenja čahure ventila i njihova zamjena

Podešavanje hidrauličnih podizača ne daje uvijek željeni rezultat. Događa se da su jako istrošeni, a jednostavno nema dovoljno prilagodbe. Izlaz u ovoj situaciji je zamijeniti ih novima.

Nakon podešavanja ili zamjene hidrauličnih podizača provjerite rad motora. Da biste to učinili, morate ga pokrenuti. Nakon pokretanja motora neko vrijeme se čuje kucanje. Nemojte se odmah bojati, hidraulički kompenzator bi trebao "pumpati". Ako je sve prošlo kako treba, kucanje će uskoro prestati.

Kako biste igrali na sigurno i na kraju se uvjerili da je sve učinjeno kako treba, ugasite motor. Pričekajte malo i počnite ponovno, kucanje se ne smije ponoviti. Ako nismo čuli kucanje, onda su "loši" hidraulični podizači ispravno identificirani.

Koliko god automobilska industrija napredovala, koliko god je izumljeno elektroničkih uređaja koji otkrivaju kvarove automobila, često koristimo stare, provjerene, “staromodne” dijagnostičke metode za domaće automobile. Oni su mnogo pristupačniji, ne zahtijevaju skupu opremu i nisu inferiorni u točnosti inovativnim metodama.

A primjenjive na domaću automobilsku tehnologiju, koja se često proizvodi zastarjelim tehnologijama, "staromodne" metode dijagnostike automobila najispravnije su i najpristupačnije za obične vozače.