Kako promijeniti filtar zraka na Renault Dusteru

Sadržaj

 1. Interval izmjene filtera
 2. Original i analozi
 3. Postupak zamjene filtera zraka na motoru F4R
 4. Zaključak
 5. Video: Zamjena filtera zraka Renault Duster 1 6 i 2 0 dorestyling

Mnogi vlasnici automobila jednostavno zanemaruju potrebu za pravodobnom promjenom filtra zraka na usisniku zraka motora. Ipak, o tome ovisi povrat, maksimalna snaga i ekonomičnost bilo kojeg motora, uključujući i jedan od najpopularnijih Renault 2 benzinskih motora.0 16V.

Motor Renault Duster 2.0 16 V

Ovaj filtar propušta zrak potreban za stvaranje optimalne mješavine zraka i goriva za postizanje najboljih performansi. Kako biste spriječili ulazak prašine, čađe, prljavštine, viška vlage u komore za izgaranje, koksiranje i trošenje cilindara, potrebno je pravovremeno zamijeniti filtar zraka Renault Dusterom.

Interval izmjene filtera

Zamjena filtera zraka na Renault Duster 2.0 ovisi o načinima rada i uvjetima u kojima automobil i njegov motor rade. Pri vožnji u snažnoj prašnjavoj urbanoj atmosferi, koja obiluje kemijski agresivnim spojevima, filtar može propasti prije nego što ga proizvođač izjavi. Isto se može reći s čestim izlascima na zemljane ceste. Činjenica da zračni filter ne može servisirati sljedeće znakove:

 1. Smanjenje snage u svim načinima rada.
 2. Motor postaje manje dinamičan kada pritisnete papučicu gasa.
 3. Potrošnja goriva značajno se povećava istodobnim smanjenjem karakteristika vuče.

U ovom je slučaju potrebno pregledati filter i, prilikom začepljenja ili oštećenja, zamijeniti dio. Proizvođač nudi da promijeni ovaj element najmanje svakih 30 tisuća. km, čak i u idealnim radnim uvjetima.

Izvorni i analozi

U šesnaest valve benzinskih motora Renault Duster s volumenom od 2.0 Izvorni rezervni dio instaliran je brojem 8200431051. Ovaj filter zraka preporučuje proizvođač. Moderno tržište nudi dobre analoge:

 • Mann C1858/2;
 • Mahle LX 773;
 • AMD FA 774;
 • Filtron AP185/1;
 • M-Tex MTF185/1.

Svi oni imaju karakteristike usporedive s originalom, dok je njihov trošak znatno niži, stoga je pri promjeni filtera zraka logično obratiti pažnju na opcije koje će trajati ne manje od originala.

Postupak zamjene filtera zraka na motoru F4R

Crossover Renault Duster vrlo je popularan među vozačima. Jedna od najpoželjnijih konfiguracija s atmosferskim benzinskim motorom sa šesnaest ventila 2.0 F4R, koji, ovisno o stupnju forsiranja, može proizvesti od 139 do 179 konjskih snaga. Istodobno je pouzdan i nepretenciozan, dizajniran za duge vožnje, može raditi u ekstremnim uvjetima, pružajući automobilu izvrsnu sposobnost trčanja i dinamiku na stazi.

Kako se motor ne bi prerano istrošio, trošio minimalnu količinu goriva i proizvodio nazivnu snagu, proizvođač nudi zamjenu filtera zraka Renault Dusterom 2.0 16 V svakih 30 tisuća. kilometara ili dva puta godišnje. Ali, ako se pojave znakovi začepljenja filtarskog elementa opisanog gore, to se mora učiniti ranije.

Za promjenu filtera zraka na atmosferskom benzinskom motoru sa šesnaest ventila 2.0 F4R Renault Duster, morate podići haubu i rastaviti spremnik za zrak koji se nalazi desno od bloka cilindra. Da biste to učinili, gumena stezaljka koja je drži uklanja se iz cijevi, rastavljena kutija se uklanja i ostavlja na stranu kako ne bi ometala. Kao rezultat, otvara se pristup kutiji filtra zraka.

Mjesto filtra zraka Renault DUSTER

Prije uklanjanja filtera, svakako uklonite vakuumsko crijevo koje je pričvršćeno na poseban zasun. Nakon toga, dva samorezna vijka koji drže kutiju odozgo se odvrću 25 Torx odvijačem. Donji dio je pričvršćen u posebne utore, iz kojih se dio uklanja nakon odvrtanja vijaka.

prvi korak zamjene filtera

Plastični poklopac s umetnutim filterom za zrak se uklanja, a sam filter se uklanja iz njega. Kako bi novi element duže trajao, sama kutija se temeljito očisti od prašine i prljavštine, a pritom se pazi da u nju ne dospije vlaga.

ugradnja novog filtera zraka DUSTER

Prilikom ugradnje novog filtera u kutiju, pazite da njegov gornji dio dobro prianja uz zidove kutije i da je sav zrak očišćen. Kutija je ugrađena u donje utore, to se mora učiniti pažljivo kako se ne bi iskrivila. Ponekad umetanje prvi put ne uspije, to je normalna situacija, tada morate ponoviti postupak.

pričvršćivanje poklopca kutije filtera

Nakon toga, vijci su čvrsto zategnuti, ali istovremeno je potrebno paziti da plastika pričvršćivača ne pukne. Spojite vakuumsko crijevo, ako se to ne učini, kočnice neće biti ojačane, što je vrlo opasno. Na kraju se postavlja prijemnik zraka, cijev je zategnuta gumenom stezaljkom.

Zaključak

Filter zraka je jeftin potrošni rezervni dio neophodan za normalan rad bilo kojeg motora s unutarnjim izgaranjem. Ako se ne zamijeni na vrijeme, motor ne može doći do optimalnog načina rada, što utječe na njegove dinamičke karakteristike i učinkovitost. Ako se zamjenom snažno zategne, čestice sadržane u vanjskom zraku neće se zadržati, što će dovesti do činjenice da će se u cilindrima pojaviti abrazivne čestice, naslage ugljika, a plak će se pojaviti u sustavu za dovod goriva.

Video: Zamjena filtera zraka Renault Duster 1 6 i 2 0 dorestyling

Jedino na što treba obratiti pažnju je kvaliteta novog filtera. Ako nije moguće kupiti originalni rezervni dio, trebate kontaktirati samo pouzdane proizvođače koji su se dobro dokazali, proizvodeći visokokvalitetne i izdržljive filtere. O kvaliteti proizvoda drugih tvrtki bolje je pitati ljude koji su se time bavili osobno ili na brojnim forumima.