Kako provjeriti tlak u cijevi za gorivo pomoću manometra

Sadržaj

 1. Što je razvodnik goriva
 2. Kada je potrebna provjera tlaka u tračnici?
 3. Uređaj za mjerenje tlaka
 4. Proces mjerenja
 5. Video: Mjerimo tlak u sustavu goriva
 6. Koji su uzroci pada tlaka u sustavu goriva

Za normalan rad motora potrebna je pravovremena opskrba gorivom pod pravim tlakom. Ako postoje prekidi, vibracije u motoru, on počinje "troit", vrlo često je to zbog dovoda goriva u komore za izgaranje. Jedan od glavnih testova koji će pomoći identificirati i riješiti problem je mjerenje tlaka u razvodniku goriva. U servisu takva dijagnostika košta najmanje 900 rubalja, ali kako ne biste gubili novac i vrijeme, sve možete učiniti sami.

Što je razvodnik goriva

cijev goriva

Razvod goriva je posebna šuplja tračnica kroz koju gorivo prolazi, distribuirajući se kroz cijevi manjeg promjera, a zatim kroz mlaznice prije nego što se ubacuje u komore za izgaranje. Ovaj strukturni element ugrađen je i na dizelske i na benzinske motore s brizgaljkom. Odnosno, ima ga u svakom modernom motoru.

Razvod goriva nalazi se na usisnom razvodniku i sigurno je pričvršćen za blok. Budući da je za rad potreban visoki tlak goriva u sustavu goriva, izrađen je od visokokvalitetnog, izdržljivog čelika otpornog na koroziju. Ovdje je ugrađen i regulator tlaka goriva koji ga drži kada je kontakt uključen, ali motor ne radi. To je potrebno za pravovremenu opskrbu gorivom pri pokretanju.

Kada je potrebna provjera tlaka u tračnici?

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na probleme koji su nastali tijekom rada sustava goriva:

 1. Povećana potrošnja goriva u svim načinima rada.
 2. Nestabilan rad u praznom hodu, često se motor može zaustaviti, osobito nakon oštrog pritiska na papučicu gasa.
 3. Svi cilindri se ne pokreću – motor "troit".
 4. Dugo pokretanje nakon mirovanja zbog smanjenog tlaka u mlaznicama.
 5. Povećan intenzitet i toksičnost ispušnih plinova.

Slični se simptomi često javljaju i kod drugih kvarova, ali prije nego što se izvrši složenija i skuplja dijagnostika, ima smisla samostalno provjeriti tlak goriva u tračnici. Ako je spušten, morate odmah reagirati, identificirajući kvar.

Uređaj za mjerenje tlaka

Glavni dio uređaja za mjerenje tlaka je mjerač tlaka tekućine s granicom mjerenja ne više od 8 atmosfera. To košta 300-400 rubalja. Zatim će vam trebati cijevi za gorivo prikladne veličine, možete od VAZ-a, čahure, set stezaljki i spojnica za brzo otpuštanje koje se mogu ukloniti na starim pumpama za gorivo.

rastavljeni manometar s nastavkom

Po želji možete kupiti poseban komplet koji mjeri tlak u sustavu goriva. Radi na istim principima, ali će koštati malo više od domaće montaže. Njegova prednost je što set uključuje nekoliko kompleta armatura za različite sustave opskrbe gorivom, a o tome ovisi i cijena uređaja.

Proces mjerenja

Prije početka mjerenja potrebno je ugasiti motor i mjesto gdje je tračnica spojena na spojnicu pokriti krpom, koja će brzo upiti benzin koji se izlije kada se odvoji. U tom slučaju morate biti spremni na činjenicu da bi gorivo moglo prskati, jer je pod zaostalim tlakom.

cijev goriva postavljena na motor automobila

Nakon odspajanja spojnice, trebate umetnuti uređaj u nastali razmak, nakon čega se provjerava pouzdanost veze. Istodobno, mjerač tlaka pokazat će nula tlaka – to je normalno, jer je probijena zategnutost linije za gorivo. Tek tada se može provjeriti tlak u razvodniku goriva.

spajanje manometra na razvod goriva

Nakon ugradnje uređaja, paljenje se uključuje, pumpa počinje pumpati gorivo i manometar pokazuje određeni tlak. Istodobno, utvrđena vrijednost ne bi se trebala smanjiti, ostajući stabilna u području od 2,5-4 atmosfere. U sljedećoj fazi, motor se pokreće, tlak pumpe goriva raste za nekoliko desetina atmosfere, što se odražava na mjeraču tlaka. Nakon gašenja motora, tlak bi se trebao vratiti na prethodnu vrijednost, ali ne pasti na nulu.

vrijednost tlaka u sustavu goriva na mjeraču tlaka

Ako je mlaznica prazna prilikom odspajanja spojnice prije ugradnje uređaja, to ukazuje na smanjeni tlak, što je prvi znak problema u sustavu goriva. To ukazuje na kvar regulatora tlaka. Još jedan znak kvara ove jedinice je pad tlaka ubrzo nakon uključivanja paljenja, čim benzinska pumpa prestane pumpati gorivo u sustav.

Nakon pokretanja motora, tlak može biti stabilan, jer regulator tlaka u ovom slučaju ne igra nikakvu ulogu. Potrebna je zamjena regulatora i može se obaviti po niskoj cijeni. Ako je motor nestabilan i tlak opada s povećanjem brzine, problem je u pumpi goriva.

Video: Mjerimo tlak u sustavu goriva

Koji su uzroci pada tlaka u sustavu goriva

Pad tlaka goriva u sustavu jedan je od znakova da njegove komponente pokvare. Nakon toga bit će potrebna dodatna dijagnostika, koja će pomoći identificirati problem i zamijeniti dio. Glavni razlozi za pad tlaka u cijevi za gorivo:

 • oštećenje ili istrošenost crijeva za gorivo ili brtvenih gumica;
 • nemojte držati mlaznice;
 • pumpa za gorivo je istrošena;
 • kvar regulatora tlaka.

Unatoč nekim neugodnostima, na primjer, automobil će se gore pokrenuti, ubrzati, "pušiti" tijekom rada, i dalje će ga biti moguće voziti. Ali pumpa goriva će već raditi u ograničavajućim načinima, budući da će senzori zahtijevati održavanje nazivnog tlaka i brže se troše. Kao rezultat toga, neće uspjeti. Uz pravodobnu identifikaciju problema, možete se ograničiti na jednostavnu zamjenu cijevi, brtve i regulatora tlaka goriva.

Dakle, izradom jednostavnog uređaja vlastitim rukama možete značajno produžiti vijek trajanja pumpe za gorivo i mlaznica, pravodobno identificirajući probleme koji dovode do pada tlaka u sustavu goriva. To će značajno smanjiti troškove upravljanja automobilom.