Kako provjeriti visokonaponske žice na automobilu?

Sadržaj

 1. Mjerenje otpora visokonaponskih žica
 2. Provjera visokonaponskih žica s razmakom
 3. Provjera žica na kvar
 4. Ispitivanje izolacije na kvar
 5. Mogućnost terenskog testiranja
 6. Kada mijenjati visokonaponske žice?

Visokonaponske žice benzinskog motora prenose struju do svjećica. S debljinom od oko 7 mm, žice moraju izdržati napon od 40 kV koji stvara visokonaponski svitak. Visokonaponska žica mora imati projektiranu otpornost i kvalitetnu izolaciju.

Slika 1

Neispravne ili slomljene visokonaponske žice lošije provode električnu struju, paljenje je poremećeno, a motor gubi snagu, dinamika se pogoršava, potrošnja goriva raste. Ako je izolacija oštećena, iskra može kliznuti izravno ispod haube, što povećava vjerojatnost požara.

Stoga se problem ne može zanemariti, ali morate znati kako provjeriti žice za paljenje kako biste identificirali uzrok problema.

Mjerenje otpora visokonaponskih žica

Žice se odvajaju od odvodnika i potpuno uklanjaju iz motora. Da biste to učinili, koristite tester u načinu mjerenja otpora u rasponu od 20 kOhm. Kontakti testera se postavljaju na obje strane žice i očitaju se.

Otpor na VN žicama može varirati od 3,5 do 10 kOhm, dok razlika u ovom pokazatelju u jednom setu žica motora ne smije biti veća od 3 kOhm. U suprotnom, moraju se zamijeniti.

Slika 2

Ako žica pokazuje otpor veći od 10 kOhm, napaja neispravnu svijeću ili je svijeća bila s povećanim razmakom. Ako postoji samo jedan neispravan element u visokonaponskom sustavu paljenja, cijeli rad sustava je poremećen, a elementi otkazuju.

Provjera visokonaponskih žica za paljenje multimetrom najpouzdaniji je način utvrđivanja njihovog stanja. Ako otpor premašuje standardne vrijednosti za ovu žicu, mora se zamijeniti.

Provjera visokonaponskih žica s razmakom

Za provjeru visokonaponskih žica na automobilu u uvjetima bliskim operativnim, trebat će vam poseban odvodnik. Ugrađuju se na modul za paljenje i spajaju na uređaj. Jedna žica je postavljena na iskrište s razmakom od 14 mm, a druga žica je dovedena u masu. Uz pomoć posebnog uređaja simulira se rad motora.

Slika 3

Način rada je postavljen na 2000 o/min., dok pražnjenje iskre mora biti stabilno i neprekidno. Nakon toga, žice se mijenjaju, a test se ponavlja u istom načinu. Ova se operacija izvodi u paru sa svim žicama spojenim na svijeće cilindra automobila.

Provjera žica na kvar

Provjera kvara eksplozivne žice provodi se pomoću posebnog uređaja. Ovo je petlja od debele bakrene žice na dielektričnoj ručki duljine 30-40 cm. Loop kratke hlače na masu vozila.

Slika 4

Bakrena petlja se pažljivo postavlja preko žice kako bi mogla kliziti preko nje. Žice ostaju spojene na odvodnik, koji se uključuje u modu simulacije motora pri 2000 o/min./min. Petlja se stavlja na žicu spojenu na iskrište i povlači se cijelom dužinom.

Ako dođe do kvara na žici, to će se vidjeti po pražnjenju između žice i petlje. Obavezno provjerite kvalitetu izolacije u blizini vrha svijeće i poklopca spojenog na visokonaponski svitak.

Slika 5

Ispitivanje izolacije na kvar

Zatim se žice mijenjaju i test se ponavlja. Ako se utvrdi da je žica u kvaru, mora se zamijeniti čak i kada je njezin otpor unutar specifikacije. Ako zanemarite ovu točku, možete dobiti mnogo problema:

 • žica će se početi probijati do zemlje i cilindar do kojeg vodi prestat će raditi;
 • iskra ispod haube može izazvati požar;
 • preopterećenje će utjecati na rad cijelog električnog sustava automobila.

Mogućnost terenskog testiranja

Možete provjeriti ispravnost visokonaponskih žica stvaranjem uvjeta bliskih stvarnim. Da biste to učinili, motorni prostor, uključujući visokonaponsku zavojnicu i modul za paljenje, prska se "kapljicom rose", stvarajući učinak vlažnog vremena. Uz pomoć iskrišta simulira se rad motora pri različitim brzinama. Iscjedak mora ostati stabilan, bez prekida ili praznina.

Mokro vrijeme je negativan čimbenik u kojem možete dobiti slom žice. Stabilan rad sustava paljenja u takvim uvjetima znak je da je s visokonaponskim žicama sve u redu.

Ljubitelji automobila koji nemaju iskrište mogu koristiti vodljivu petlju na dielektričnoj ručki spojenoj na masu vozila. Petlja se stavlja na žicu, motor se pokreće, brzina se lagano povećava. Klizanjem petlje preko površine žice možete provjeriti jesu li oštećeni. Može zvoniti visokonaponske žice za paljenje prikladne za sve cilindre.

Dodatno, provjeravaju se kape žice na svjećice i visokonaponski svitak. Kontakt mora biti čvrst i pouzdan, ne smije iskri niti probijati petlju uređaja.

Kada mijenjati visokonaponske žice?

U većini automobila rutinska zamjena eksplozivnih žica nije naznačena. Ali postoji nekoliko glavnih znakova koji ukazuju na to da postoje problemi u radu sustava paljenja i za to su krive žice:

 1. Auto je počeo loše paliti, posebno često se to događa po kiši, magli ili samo vlažnom vremenu.
 2. Kada motor postigne srednje ili velike brzine, počinje raditi s prekidima.
 3. Ako je središnja žica oštećena, motor se jednostavno zaustavlja.
 4. Snaga motora je značajno smanjena, postaje dosadan, slabo ubrzava.
 5. Potrošnja benzina raste, ponekad za 30-50%.
 6. Nakon pokretanja motora, lampica check engine ostaje upaljena.

Svi ovi znakovi upućuju na to da visokonaponske žice možda probijaju i moraju se zamijeniti. To je zato što se izolacija s vremenom suši i postaje zastarjela, pucajući zbog visoke vlažnosti i temperaturnih promjena. U ovom slučaju, bolje je provjeriti BB žice multimetrom kako biste procijenili njihov otpor.

Drugi uzrok problema je oksidacija kontakata. To se događa na mjestima pričvršćenja na svjećice i visokonaponsku jedinicu. Ako nije moguće provjeriti visokonaponske žice testerom, vrh možete popraviti na maloj udaljenosti od metalnih dijelova motora i uključiti paljenje. Po kvaliteti iskre možete procijeniti stanje žice. Važan parametar je otpor oklopnih žica, koji se može procijeniti samo pomoću posebne opreme.