Kako samostalno promijeniti zupčasti remen za Renault Duster 2 litre

Sadržaj

  1. Pripremni radovi
  2. Postupak zamjene zupčastog remena
  3. Zaključak

Zupčasti remen (razvod) – spojni element koji vam omogućuje sinkronizaciju rada radilice i bregastog vratila. Njegov lom dovodi do kvara ventila motora i skupih popravaka. Zamjena zupčastog remena Renault Duster 2.0 se proizvodi u autoservisu, ali uz upute i određene uređaje sve se može samostalno.

zupčasti remen Renault Duster

Prema proizvođaču, učestalost zamjene zupčastog remena na dvolitrenim Renault F4R motorima je svakih 60 tisuća. kilometara ili svake 4 godine. To je dovoljno da se ne brinete da će se slomiti u krivom trenutku, zbog čega će se ventili u glavi cilindra saviti. Za završetak posla trebat će vam:

  1. set ključeva, odvijač;
  2. novi zupčasti remen originalne kvalitete s valjkom i čepovima;
  3. posebni uređaji za pričvršćivanje osovina;
  4. dizalica ili dizalica;
  5. podrška za rukovanje motorom.

Pripremni radovi

Najprije uklonite plastičnu kutiju koja se nalazi desno od bloka cilindra. Za skidanje plastičnog crijeva potrebno je pritisnuti dvije stezaljke i ukloniti pričvrsnu gumenu stezaljku, nakon čega se kutija može lako ukloniti. U otvorenom prostoru odvijačem uklonite dva gumena čepa koja pokrivaju osovine bregastog vratila i odvrnite metalni nosač tako što ćete odvrnuti dva vijka za 8.

čep bregastog vratila

U rupice koje su zatvorene čepovima umetnite držač bregastog vratila. Ovo je ploča u obliku slova U, debljine 5 mm, s razmakom između okomitih dijelova od 100 mm, a njihova širina je 36 mm. Za pričvršćivanje poluprstenova moraju biti u vodoravnom položaju, nakon čega se uređaj ubacuje u utore i sigurno blokira bregaste osovine.

ugradite alat za zaključavanje bregastog vratila

Nakon odvrtanja matica na dva klina, hladnjak se uklanja s glave cilindra. Zatim se automobil podiže na dizalicu ili dizalicu, uklanja se zaštita, a ispod njega ugrađuje se dizalica ili drugi uređaj koji vam omogućuje da ga podignete ili ponovno instalirate na nosače, što će biti potrebno prilikom zamjene zupčastog remena , također za praktičnost odvrtanja vijaka.

Pomoću glave E14 odvijte čep za držač radilice koji se nalazi na bloku cilindra. Zamjena zupčastog remena na Dusteru od 2 litre zahtijeva uklanjanje nosača motora. Iz pričvršćivača cijevi za dovod goriva, držač pojasa se uklanja iz nosača. Zatim se odvrne šest montažnih vijaka, za koje će biti potrebna glava za 16 – tri pričvršćena na poklopac pogona i tri izravno na tijelo.

U otvorenom prostoru vidljiv je metalni poklopac poklopca zupčastog remena, da biste ga uklonili morate odvrnuti pet vijaka i matica za 13, nakon čega se lako može ukloniti. Demontirajte plastični dio zaštitnog poklopca, za koji trebate odvrnuti 5 vijaka po 8.

Poklopac poklopca HRM remena

Brava radilice je čelični cilindar promjera 8 mm i 50 mm, na kojem je kraj ručice radi jednostavnog ugradnje u bloku. Uređaj je jednostavno umetnut u radilicu, sprečavajući ga da se okrene. Odvijte vijak za pričvršćivanje radilice, gurnite video zapis s nogom od 16 ključeva i uklonite remen generatora.

Proces zamjene razvodnog remena

Za zamjenu razvodnog remena, matica se uklanja za 10, pričvršćivanje videozapisa, nakon čega se lako uklanja. Napetost razvodnog pojasa slabi do te mjere da se može slobodno ukloniti iz zupčanika i valjki. Ako nema specifikacija za pričvršćivanje, nakon uklanjanja pojasa, morate staviti oznake na zupčanike.

Tada je ključ za podršku ili zaobilazni valjak. Prilikom ugradnje zupčastog remena, morate uzeti u obzir da originalna oprema uvijek dolazi sa zateznim i zaobilaznim valjcima s vijcima koji ih pričvršćuju, te novim vijkom remenice radilice. Metalni prašnici su ugrađeni na zaobilazni valjak, koji se mora ukloniti kako ne bi stvarali strane zvukove tijekom rada. Prilikom ugradnje novog zateznog valjka natrag, njegov zub mora pasti u za to predviđen utor, inače neće moći obavljati svoje funkcije. Bolje ga je provjeriti ispod automobila, gdje se otvara izravan pogled na utor.

zub zateznog valjka

Zatezni valjak se jednostavno mami bez zatezanja i počinje ugradnja novog zupčastog remena, za koji se jednostavno stavlja na zupčanike bregastog vratila. Nemojte zaboraviti da ako nema zasuna, tada se nanesene oznake na zupčanicima moraju podudarati. Remen se zategne na dno bloka, nakon čega se stavlja zupčanik radilice. Koristeći veliki odvijač, ugradite ovaj zupčanik zajedno s pojasom u sjedalo.

Kada su svi zupčanici i valjci na mjestu, mehanizam se sastavlja obrnutim redoslijedom. Prije toga, provjerite napetost pojasa, oslabite pričvršćivač valjka zatezanja s 10 ključem i uz pomoć šesterokuta 6, pomaknite se ekscentričnim, povlačeći remen, tako da se kombiniraju pokretni i nepomični pokazatelji na valjku. Kada se montaža, morate sjetiti umetanja radilice i distribucijskih osovina umetnutih.

Mobilni i nepomični indeks pojasa Daste -Daste

Zaključak

Unatoč činjenici da je rad prilično kompliciran, to se mora obaviti na vrijeme, s obzirom na interval zamjene razvodnog pojasa. Važno je da ovo ne zahtijeva visoko -tehničku opremu, a specifikacija se može lako izvesti sami. Kao što pokazuje iskustvo, za osobu koja je to radila ranije, trebat će više od 1,5 sata. Početnik naoružan elementarnim znanjem i vještinama, razumljivim uputama i potrebnim alatom provest će 2-3 sata, dok je stekao iskustvo.

Vozači koji sami rade zamjenu primjećuju da je trošenje zupčastog remena e 2-litrenog Renault Dustera vizualno vrlo malo. Ne puca i u većini slučajeva izgleda normalno. Ali nemojte riskirati, intervali između zamjena izvedeni su na temelju prosječne radne snage 2-litrenog Renault motora i nakon 60 tisuća. km vožnje ili 4 godine neprekidnog rada, čak i originalni remen može otkazati u bilo kojem trenutku, ozbiljno oštetivši motor.