Kako utvrditi da je brtva GBC -a razbijena ili izgorjela

Sadržaj

 1. Razlika između slomljenog i izgorjelog brtve HBC -a
 2. Znakovi mirisa
 3. Kako razumjeti što je probilo brtvu glave bloka cilindra?
 4. Posljedica popravljanja lošeg kvaliteta
 5. Zašto brtva GBC -a izgara?
 6. VIDEO: Probijen brtva znakova i posljedica HBC -a
 7. Oštećenje nakon rastavljanja motora

Formiranje emulzije, pregrijavanje plinova motora i radilice u spremniku za ekspanziju – prvi znakovi onoga što je benzinska postaja probijala kroz automobil. Budući da je nemoguće upravljati strojem s ovim kvarom, razmotrit ćemo što učiniti u ovom slučaju i po kojim znakovima za određivanje uzroka kvara.

izgorjela brtva glave

Razlika između pregorjele i izgorjele brtve glave cilindra

Izgaranje treba shvatiti kao kvar u kojem se ispušni plinovi probijaju u susjedne cilindre, uljne kanale ili rashladni omotač motora s unutarnjim izgaranjem. Najčešće se izgaranje događa između cilindara, jer brtva na ovom mjestu preuzima najveće toplinsko opterećenje.

Koncept kvara je opsežniji i uključuje slučajeve kada kanali za cirkulaciju ulja i rashladne tekućine (rashladne tekućine) komuniciraju jedni s drugima. Zbog miješanja u ekspanzijskom spremniku i/ili rezervoaru nastaje emulzija boje kave. Prilikom izbijanja, prvi znak će biti tragovi ulja/antifriza na motoru.

Znakovi izgaranja

pregrijavanje motora, vrenje

 • Motor se zaustavlja, gubitak snage, crni dim iz ispušnih plinova (nesagorjelo gorivo). Poruka susjednih cilindara dovodi do poremećaja razmjene plina. Na taktu kompresije plinovi teku u susjedni cilindar, zbog čega se na kraju takta kompresije ne stvara dovoljan tlak, izgaranje smjese je poremećeno ili potpuno odsutno. Zbog toga je motor nestabilan, jake vibracije se prenose na tijelo.
 • Povećan tlak u sustavu hlađenja motora. Kako se sustav puni ispušnim plinovima, sve će gumene cijevi biti napuhane, što se može provjeriti dodirom. Često je posljedica slomljene brtve curenje antifriza. Zbog povećanog tlaka u sustavu dolazi do curenja u najoslabljenijim područjima: mjestima gdje su cijevi stisnute stezaljkama, labavim spojevima na spojevima, gumenim crijevima napuklim zbog starosti.

Ako vaš automobil ima redovite probleme s curenjem rashladne tekućine, usredotočite se na pronalaženje uzroka, a ne na trajno rješavanje problema.

 • Masne mrlje na površini antifriza u ekspanzijskom spremniku. Razlog su neizgorjeli benzin i nečistoće ulja koje zajedno s plinovima prodiru u rashladnu tekućinu.
 • Motor se jako zagrije. Vrući ispušni plinovi zagrijavaju antifriz, pa se rashladni sustav ne može nositi s rasipanjem topline.
 • Bijeli dim iz ispušne cijevi. Razlog izgorjelog brtve između cirkulacijskog kanala OH i cilindra, zbog čega antifriz pada u komoru za izgaranje. Često se problem počinje očitovati nakon dugotrajnog zastoja, kada se antifriz nakuplja u cilindru. Pored svega u takvoj situaciji, primijetit ćete teško pokrenuti motor. Naravno, u ovom će se slučaju razina antifriza u spremniku neprestano smanjivati.

Bijeli dim iz cijevi za automobil

Ne vrijedi odgoditi popravak programa, jer nakupljanje velike količine antifriza u komori za izgaranje može dovesti do hidrauličkog broda i, kao rezultat, skupog velikog remonta.

Kako razumjeti što je probilo brtvu glave bloka cilindra?

Probijeno postavljanje glave bloka cilindra

Kad je brtva slomljena između kanala s maslacem i antifrizom, međusobno miješanje tekućine se ne događa uvijek. Emulzija se može pojaviti samo u rezervoaru ili u ekspanzijskom spremniku. Ako je brtva glave motora slomljena na automobilu, zabranjeno je voziti ga. Rashladno sredstvo razrjeđuje ulje, mijenja njegovu konzistenciju i smanjuje mazivost. Rad stroja na emulziji prepun je ogrebotina na cilindrima, rukavcima bregastog vratila, radilici, okretanju košuljica, kvaru turbine itd.P. Bučan rad motora jedan je od prvih znakova emulzije.

Pojava ulja u antifrizu mijenja njegovu viskoznost, što smanjuje volumen koji pumpa pumpa. Mješavina ulja i antifriza začepljuje kanale hladnjaka i plašta motora, zbog čega je poremećeno odvođenje topline. Upravljajući automobilom s takvim kvarom, riskirate pregrijavanje motora.

Mnogo rjeđe, brtva pukne, što uzrokuje pojavu masnih mrlja i mrlja rashladne tekućine na bloku cilindra. U tom slučaju primijetit ćete smanjenje razine ulja u posudi i antifriza u spremniku.

Posljedice lošeg popravka

Ako je brtva glave cilindra probušena nakon popravka motora, najvjerojatnije je uzrok kvara bio jedan od čimbenika nekvalitetnog popravka.

 • Neispravan moment zatezanja vijaka glave cilindra (oko 80% svih slučajeva). Tehnička dokumentacija motora označava ne samo trenutak, već i redoslijed zatezanja svakog od vijaka. U nekim slučajevima, nakon određene kilometraže, brtvu treba ponovno komprimirati. Najčešće, zbijanje ostaje nedovoljno ili, obrnuto, pretjerano komprimirano, zbog ljudskog faktora. Na silu utječe i stupanj rastezanja vijaka i stanje navoja u glavi cilindra. Prije zatezanja provjerite jesu li zavojnice čiste, da u bušotinama nema ulja ili vode.

Neki vijci izrađeni su posebnom tehnologijom i ne zahtijevaju prethodno podmazivanje prije zatezanja. Nemojte zanemariti ovaj trenutak, budući da se samo 10% napora troši na komprimiranje same brtve, preostali udio ide na prevladavanje sile trenja pri uvijanju.

 • Neusklađenost između ravnina spajanja bloka cilindra i glave cilindra. Ovo uzima u obzir dobro poznati parametar deformacije ravnine i čistoću površine spojnih dijelova. Previsoka završna obrada prouzročit će klizanje brtve, dok će gruba završna obrada spriječiti da se brtva usko prianja uz spojne površine.
 • Oštećenje brtve, koja je krhak proizvod osjetljiv na deformacije.
 • Nepravilna uporaba brtvila. Brtvilo je potrebno samo na određenim vrstama "T" spojeva. Prekomjerna vožnja može uzrokovati ulazak brtvila u slijepe rupe i uzrokovati nedovoljan moment zatezanja.

Zašto brtva glave cilindra pregori?

Najčešće je uzrok izgorjele brtve pregrijavanje motora, zbog čega je ravnina glave cilindra deformirana. Najosjetljiviji na takvu deformaciju zbog toplinskog širenja su 6-cilindarski redni motori.

Kršenje procesa izgaranja u cilindru također dovodi do kvara (detonacija i / ili žarenje paljenja). S žarnim paljenjem, smjesa se pali ne od iskre, već od pregrijanog dijela svjećice. Javlja se kada je pogrešan odabir svijeća. Kod detonacijskog izgaranja smjesa se pali sve dok se na elektrodi ne pojavi iskra. Glavni uzroci detonacije:

 1. Neusklađenost između oktanskog broja benzina i omjera kompresije motora. Takva opća definicija uključuje slučajeve kada oktanska vrijednost deklarirana na benzinskoj postaji nije točna, i neuračunato povećanje omjera kompresije nakon popravka ili zbog stvaranja naslaga ugljika u cilindrima.
 2. Previše posna smjesa.

Knock-izgaranje karakterizira ultra-velika brzina širenja plamena na prednjoj strani, zbog čega zidovi komore za izgaranje doživljavaju ekstremna toplinska i mehanička opterećenja.

Brtva može izgorjeti ne samo zbog povećanja temperature, već i zbog dodatne sile povlačenja koja djeluje na vijke. Pojavljuje se zbog povećanog tlaka u komori za izgaranje sve dok klip ne prevlada gornju mrtvu točku (TDC).

Video: Slomljena brtva glave motora i posljedice

Rješavanje problema nakon rastavljanja motora

Pojava emulzije u ulju / antifrizu uzrokovana je ne samo kvarom brtve glave cilindra, već i pukotinom između kanala u bloku cilindra ili glavi bloka. Sljedeći znakovi slomljene brtve glave motora pomoći će vam u rješavanju problema vlastitim rukama:

 • nedostatak dijelova brtve;
 • pojava čađe (ukazuje na prolaz ispušnih plinova);
 • stvrdnjavanje materijala, promjena boje metalnih armaturnih prstenova, površinske pukotine (znakovi pregrijavanja);
 • izravnavanje pojedinih zona brtve, deformacija prstenova koji pojačavaju rupe jasni su znakovi ignoriranja zahtjeva za ponovnim omatanje;
 • pregradne pukotine;
 • zone bez kompresijskih oznaka. Određuje se debljinom brtve prije i nakon kompresije.

Ako je debljina ostala nepromijenjena, sila u ovom području bila je nedovoljna.