Kako zamijeniti vodilice za ventile

Sadržaj

 1. Uzroci preuranjenog trošenja rukava ventila
 2. Simptomi habanja
 3. Kako utvrditi da se istroše vodiči
 4. Postupak zamjene vodiča za VAZ automobile
 5. Postupak zamjene
 6. jedan. Opis upute
 7. 2. Postupak uklanjanja istrošenog vodiča i ugradnje novog
 8. VIDEO: Zamjena čahura za ventile vodiča.

Prije toga, lijevano željezo korišteno je za izradu glave bloka cilindra. Izbušio je rupe u koje su umetnuti ventili. Nije bilo potrebe za vodičima, jer je lijevano željezo za nošenje. Do kraja 20. stoljeća, proizvođači automobila napustili su HBC od lijeva. To je bilo zbog velike težine lijevanog željeza i slabe topline. Prednost aluminijskih legura: dobra toplinska vodljivost, lagana i lagana obrada, ali brzo se istroše iz trenja. Stoga je dodatni dio uključen u dizajn GBC -a – vodič rukava za ventil.

Usmjerava čahure ventila

Uzroci preuranjenog trošenja rukava ventila

Budući da su vodiči ventila ugrađeni unutar GBC -a i izrađuju se (ovisno o modelu motora) iz lijevanog željeza, bronce, mjedi ili legura, ne zna svaki motorist za njihovo postojanje. To je zbog činjenice da je resurs čahura od 200 000 km trčanja.

Jedini kvar je mehaničko trošenje unutarnje površine kao rezultat trenja. Sljedeći čimbenici utječu na brzinu habanja:

 • pravovremenost zamjene i kvalitete motornog ulja;
 • temperaturni način rada motora za unutarnje izgaranje;
 • kvaliteta zapaljive smjese;
 • servibilnost elektroenergetskog sustava;
 • ispravno podešavanje sustava paljenja;

Kao rezultat trošenja vodiča, šipka ventila gubi centriranje i kreće se izobličenjem, što ne daje potrebnu zategnutost između sedla i ploče ploče. Kao rezultat toga, ulje ulazi u komoru za izgaranje, zapaljena zapaljiva smjesa propada u unos ili ispušni razvodnik, što dovodi do preranog trošenja čvorova i detalja.

Simptomi habanja

Glavni simptom trošenja vodilica je povećana konzumacija motornog ulja. To je zbog činjenice da, s pristojnim tijekom ventila, kape za otpad ulja prestaju obavljati rad i kroz povećani jaz između ventila i unutrašnjosti rukava, motorno ulje ulazi u cilindre.

Znakovi povećane potrošnje nafte zbog istrošenih čahura su sljedeći:

 • Plavkasti dim iz ispušne cijevi;
 • povećani dim trčanog motora;
 • Nar na elektrodi svjećica svijetlo pahuljastog izgleda;
 • Dostupnost suknje ili uljne niti.

Kako utvrditi da se istroše vodiči

Ulje u cilindrima također dobiva zbog neispravnosti dijelova grupe cilindra-klipa. Da biste isključili taj razlog, potrebno je mjeriti kompresiju. Ovo će eliminirati kvar klipnih prstenova.

Pregledajte svjećice. Najbolje založena svijeća govori o problemima u ovom cilindru.
Zatim pregledavamo motor na trošenje vodiča sljedećim redoslijedom:

 1. Odvijte matice koje pričvršćuju poklopac ventila na GBC i uklonite ga.
 2. Otpustite lanac i, dijeleći oznake, odvijte i uklonite zupčanik brega.
 3. Postupno i naizmjenično odvrnite krevet na bregasto i uklonite ga.
 4. Ramljajte rockere, otključajte ventile cilinderskog ventila, u kojima je svijeća najviše prekrivena čađom.
 5. Pažljivo uklonite poklopac zarezane ulja i protresite ventil na bočne strane, krećući se gore-dolje. Ako postoji bočni povratni udarac prilikom kretanja, za zamjenu je potreban rukavac.

U radnom stanju, jaz između ventila i vodiča je minimalan i ne dopušta da se ventil kreće u vodoravnom smjeru (samo gore ili dolje). Stoga, bilo koji bočni zamah znači nošenje rukava.

Prije kupnje novih vodiča, preporučljivo je ukloniti ventile i doći u trgovinu s njima. A pri odabiru, obavezno isprobajte njihovo slijetanje na stabljiku ventila.

Vodič na rupu na šipci ventila trebao bi se lako kretati, ali istodobno se ne bi trebao družiti.

To je neophodno tako da u budućnosti ne morate ponovno ići u trgovinu ako se iz nekog razloga ne uklapaju.

Postupak zamjene vodiča za VAZ automobile

Da biste ga zamijenili, potrebno je rastaviti HBC i dodatno imati poseban pregled za uklanjanje i ugradnju. Međutim, ne biste se trebali uplašiti, jer je dizajn ludila jednostavan, i umjesto toga koristite improvizirana sredstva prikladna u parametrima rukava.

 1. Uklonimo pričvršćivanje koje sprečava uklanjanje glave bloka cilindra.
 2. Uklonite poklopac ventila.
 3. Slabi lanac mehanizma za raspodjelu plina i uklonite zupčanik bregastog vratila (ne zaboravite kombinirati oznake).
 4. Demontiramo glavu bloka cilindra i stavljamo je na čistu ravnomjernu površinu.
 5. Uklonite bregasto vratilo s krevetom (odvijte matice postepeno, inače će se krevet iskriviti i nećete ga ukloniti).
 6. Uklanjanje Rogue -a i izvora.
 7. Provjerite povratnu reakciju. Gdje je, brišemo ventile, gdje nije, instaliramo ih na mjesto opruge.
 8. Okrećemo GBC i sa strane komore za izgaranje, mentor kucamo vodiče.
 9. Ugradite nove čahure i prikupite motor (ne zaboravite pridržavati trenutka zatezanja matica i njegovog reda).

Postupak zamjene

Kao što je gore spomenuto, potrebna je posebna uputa za uklanjanje i instaliranje vodiča. Razmislite o tome što je ona i kako je koristiti.

jedan. Opis upute

Mandrel za uklanjanje i instaliranje vodiča sastoji se od dva dijela.
Prvi dio je štap određene duljine obrađene na tokarilici i imati drugačiji promjer na određenim mjestima. Najveći promjer šipke zauzima glavnu duljinu i je 18 mm. Za ovaj dio šipka se drži rukom, a ograničava šipku šipke na drugu stranu prilikom uklanjanja rukava, što će čekićem zaštititi površinu glave blokada od udarca. Promjer drugog dijela šipke jednak je promjeru rukava. Duljina ovog dijela jednaka je dubini rupe u kojoj je rukav postavljen. Treći dio štapa je najkraći – njegov promjer odgovara unutarnjem promjeru šipke ventila (promjer unutarnje površine vodiča). Njegova je svrha osigurati da prilikom izbacivanja rukava, smjer šipke strogo odgovara smjeru rukava i nagiba stabljike nije stvoren kad ga udarite čekićem čekićem.

Drugi dio štapa sličan je krajnjoj glavi. Odsutnost unutar lica razlikuje ga od krajnje glave (cilindrična rupa promjera i duljina jednaka promjeru i duljini gornjeg dijela vodiča). U gornjoj glavi nalazi se rupa s promjerom jednak unutarnjem promjeru rukava i vanjske veličine šipke s radne strane.
Kao što se može vidjeti iz opisa Mandrela, pronalazak njezine zamjene od improviziranih sredstava nije tako teško. Da biste to učinili, barem vam je potrebna cilindrična šipka prikladne duljine, čiji je promjer s jedne strane jednak vanjskom promjeru rukava. Kao upute možete koristiti staru šipku pumpe za ulje iz VAZ -a, prijevoznog prijenosa.

Zamjena čahura ventila

Da biste ugradili vodič, upotrijebite krajnju glavu odgovarajućeg promjera ili odgovarajuću šuplju cijev za postavljanje na svoje mjesto.
Nadalje, tekst će upotrijebiti izraze “Mandrel”, “Stock”, “Head”, koji podrazumijevaju i poseban Mandrel i prikladna improvizirana sredstva.

2. Postupak uklanjanja istrošenog vodiča i ugradnje novog

Da bismo uklonili rukav, CBC okrećemo radnim dijelom prema gore. Zatim uzmite stabljiku, umetnite u otvor ventila i nježno pritisnite čekić.

U rujnu izbacujemo menturuUgradnja rukava

U ovom je procesu važna točnost utjecaja. Ako padnete čekićem na površini glave bloka, to će dovesti do kršenja ravnine GBC -a. Da biste izbacili rukav, udarac bi trebao biti jak, a za to je bolje koristiti teški čekić.
Da biste instalirali novi rukav, stavite GBC na površinu u položaj u kojem se postavlja na motor. Zatim uzmite novi rukav, podmažite vanjsku površinu s uljem i ugradite je u desnoj rupi.

Stavili smo novu

Zatim stavite glavu na nju i umetnite stabljiku. Nježno udarite štapom čekićem na vrhu štapa, pritisnite vodič mjesta Tulkun.
Prilikom ugradnje imajte na umu da odabrana improvizirana sredstva ne dodiruju vrh brtve brtve za ulje (označeno strelicom 1), budući da je kad se udari sedlo deformiran ili će se komad odbiti iz njega. Glava se treba odmarati protiv temelja zaptivanog soka (označeno strelicom 2).

Objekt probijanja

S uklanjanjem i ugradnjom vodećeg rukava nema problema. Ovo je jednostavan postupak koji zahtijeva određeno znanje, točnost i točnost tijekom rada.

Još nešto korisno za vas:

 • DIY dodaje uradi sam dodaje DIY – upute + video
 • Kako instalirati blok cilindra na motor
 • Zatezanje bloka cilindra – kako ispravno izvesti?

VIDEO: Zamjena čahura za ventile vodiča.