Koja je razlika u ulju 5w30 i 5w40?

Sadržaj

 1. Što znači označavanje
 2. Karakteristike viskoznosti i sezonalnosti
 3. Načini određivanja indikatora viskoznosti
 4. Razlike 5W30 od 5w40 – glavna razlika između njih
 5. Video: Motorno ulje. Rezultati ispitivanja nafte 5W30 i 5W40
 6. Je li moguće miješati i dodati ulja
 7. Koje je ulje bolje od 5w30 ili 5w40 i za koje motori?

Nakon određenog operativnog razdoblja, trenutak je neizvrsnog trenutka zamjene motornog ulja – najvažniji trenutak održavanja automobila. Najlakši način da slijedite upute navedene u tehničkoj dokumentaciji proizvođača. Ali ponekad je to nemoguće učiniti, tada se morate neovisno baviti odabirom nafte, na temelju karakteristika, svojstava i oznaka motornih ulja.

Motorno ulje 5W30 i 5W40

Usporedimo glavne točke o korištenju motornih ulja 5w30 i 5w40, koje su sličnosti i razlike između njih kada se svako od njih koristi.

Što znači oznaka

stolno ulje za dekodiranje 5w30

Motorna ulja 5w30 i 5w40 najpopularnija su među vozačima i koriste se za zamjenu korištenog maziva u motoru. To su sintetička ulja koja su u kategoriji proračunskih cijena i imaju univerzalne karakteristike koje omogućuju njegovu upotrebu u raznim motorima.

Koeficijent 5w u oznaci dešifrira indeks viskoznosti pri niskim temperaturama. Drugi koeficijent 30 ili 40 znači fluidnost ljeti na pozitivnim temperaturama. Ovu oznaku prihvaća Američka udruga automobilskih inženjera (SAE) i najčešća je. Kombinacija oba koeficijenta u oznaci znači da se ulja mogu koristiti tijekom cijele godine bez straha da će oštetiti motor. Upravo je ta svestranost ulja 5w30 i 5w40 razlog njihove velike popularnosti.

Karakteristike viskoznosti i sezonskosti

Prije su se vozači vrlo često susreli sa situacijom u kojoj se u hladnoj sezoni motor jednostavno nije prevrnuo sa starterom zbog činjenice da se ulje unutar motora zgušnjavalo na niskim temperaturama. Kod zgusnutog ulja, čak i s napunjenom baterijom, radilica se ne okreće frekvencijom koja vam omogućuje pokretanje motora.

U takvoj situaciji može se tvrditi da ulje ima previsok indeks viskoznosti i nije prikladno za rad u zimskoj sezoni. To znači da prilikom zamjene nisu uzeti u obzir sezonski pokazatelji za goriva i maziva. Ova situacija se događa kada ne postoji jasna podjela na ljetna i zimska goriva i maziva.

Metode za određivanje indeksa viskoznosti

Klasifikacija motornih ulja prema kriterijima odobrenim od strane SAE uzima u obzir opsežnu studiju s definicijom različitih pokazatelja. Glavni su kriteriji viskoznosti, koji se odražavaju u pakiranjima s W indeksom:

 • pokretanje motora;
 • pumpanje kroz kanale s pumpom za ulje.

Prva karakteristika pokazuje jednostavnost pokretanja radilice motora s ispravnim starterom i akumulatorom pri niskim temperaturama zimi s povećanom viskoznošću. Brzina pumpanja ilustrira koliko se napor povećava pri niskim temperaturama tako da ulje prolazi kroz sustav pod pritiskom uljne pumpe.

viskoznost 5w30-5w40

Morate znati da za goriva i maziva s indeksom od 5W ne postoje točni pokazatelji viskoznosti za pokretanje ili pumpanje. Umjesto toga, predlažu se određene granice, preko kojih vrijednost viskoziteta ne bi trebala ići na reguliranom temperaturnom indeksu.

Vraćajući se na pokazatelje koji se odnose na sezonskost podmazivanja:

 1. Ljetne opcije motornog ulja trebale bi imati povećan indeks viskoznosti kako bi mazivo moglo normalno raditi na visokim temperaturama, pranje elemenata motora dok ne nastupi hladno godišnje doba. S ovim indeksom viskoznosti formira se debeli zaštitni film koji pouzdano štiti cilindre, klipove i druge strukturne elemente motora s unutarnjim izgaranjem.
 2. Motorno ulje koje se koristi zimi treba imati smanjeni indeks viskoznosti, što olakšava pokretanje automobila čak i pri jakom mrazu. Ali nakon zagrijavanja i postizanja radne temperature motora, takvo mazivo počinje se ukapljivati, stvarajući kritično tanak uljni film, što dovodi do povećanog trošenja komponenti motora.
 3. Ulje za sve vremenske uvjete, za razliku od zimskih ili ljetnih opcija, ne mijenja se ovisno o dobu godine. Može se koristiti tijekom cijele godine bez straha za stanje motora. Imajte na umu da je velika većina modernih motornih ulja ove vrste. To znači da održavaju ravnotežu viskoznosti u širokom temperaturnom rasponu, što je važno za normalan rad automobila tijekom cijele godine.

Prema klasifikaciji organizacije SAE proizvodi namijenjeni ljetnom radu označeni su od 20 do 60, a za niske temperature zimi od 0W do 25W.

U najpopularnijem sektoru motornih ulja, koeficijent 5W označava viskoznost na nižim temperaturama. Očito se povećava s padom temperature i pumpi za ulje postaje teže pumpati ga. Vrijednost od 30 ili 40 označava visoke temperaturne karakteristike ulja i njegovu sposobnost stvaranja filma koji štiti pokretne dijelove tijekom rada motora. Ovaj indeks razlikuje vrste motornog ulja koje razmatramo.

Razlike 5w30 od 5w40 – glavna razlika između njih

 • Za tip 5w30, karakteristika viskoznosti visoke temperature je u rasponu od 9,3-12,6 mm²/s, Ulje 5w-30 koristi se u temperaturnom rasponu od -30 do + 35ºS.
 • Za ulje s oznakom 5w40, isti indikator je u rasponu od 12,6-16,3 mm² / s, ulje 5w-40 može raditi na temperaturama od -30 do + 40ºS.

Ali napominjemo da su takve karakteristike prilično uvjetne. To znači da su podaci o viskoznosti deklarirani od strane SAE i njihov odnos s temperaturama zraka vrlo uvjetni i ne nose praktično opterećenje. Odnosno, sve karakteristike su površne, što se mora uzeti u obzir tijekom rada.

Razlika u karakteristikama ulja 5W30 i 5W40 određena je indeksom viskoznosti pri visokim temperaturama. Grade 5W30 na povišenim temperaturama ima veću fluidnost i nižu viskoznost u usporedbi s uljem 5w40. To znači da stvara tanji zaštitni film na dijelovima motora od ulja 5W40 koje je gušće. Kada se podesi radna temperatura motora, ulje 5W30 će biti tečnije, a ulje 5W-40 viskoznije. Istodobno, pri paljenju motora zimi, ulja se ponašaju na potpuno isti način i razlika između ovih ulja je zanemariva.

U usporedbi, glavna razlika između 5w30 i 5w40 je razlika u viskoznosti ljeti.

Koliko je svaka od marki ulja prikladna za određeni motor, može reći samo njezin proizvođač. Ovisi o njegovoj vrsti, značajkama dizajna, radnim opterećenjima i drugim pokazateljima.

Gušće ulje 5W40 najbolje je uliti u motore s velikim radnim zazorima, koji će biti prekriveni debelim zaštitnim filmom. Koristi se u motorima s unutarnjim izgaranjem koji rade pri velikim brzinama. Ovo mazivo se preporučuje za motore koji rade u vrućim klimama. Zbog niže tečnosti pri visokim temperaturama stvaraju deblji zaštitni film koji je otporan na ubrzano trošenje dijelova i produljuje vijek trajanja motora. Marka 5W30 stvara tanji film, što dovodi do opasnosti od ubrzanog trošenja motora. Ali studije pokazuju da debeli uljni film nije uvijek dobra stvar.

Korisnički priručnici opisuju prednosti i nedostatke ulja koja stvaraju zaštitne filmove različitih debljina, ovisno o visokotemperaturnoj viskoznosti:

 1. Uz povećanu vrijednost, formirani film je deblji nego što to zahtijevaju radni zazori u motoru. To dovodi do činjenice da slabo pere sve strukturne elemente, jer se zbog svoje visoke viskoznosti ne širi po svim čvorovima. Kao rezultat toga, ovi dijelovi se vrlo brzo troše, agregat će se početi pregrijavati, trošiti više goriva i otkazati. Stoga, ako proizvođač preporučuje ulijevanje 5W30, nema potrebe riskirati korištenjem marke 5W40, iako produžuje vijek trajanja.
 2. Ako proizvođač preporučuje točno 5W40, korištenje ulja niže viskoznosti dovest će do prijevremenog trošenja klipova, cilindara i drugih strukturnih elemenata motora.

Povezani članak:

 1. Toyota 5w-30 ulje – karakteristike i primjena
 2. Motorno ulje 5w-40
 3. Je li moguće miješati sintetiku s polusintetikom

Video: Motorno ulje. Rezultati ispitivanja ulja 5w30 i 5w40

Je li moguće miješati i dolijevati ulja

Postoji mnogo mišljenja o ovoj temi, a mnoga od njih su kontradiktorna. Neki stručnjaci kažu da je miješanje ulja 5W30 i 5W40 u principu moguće i da su kompatibilni, ali kilometraža s takvim "koktelom" ne bi trebala prelaziti 3 tisuće. km. Ali ovo mišljenje ima mnogo protivnika koji iznose svoje argumente, koje također vrijedi poslušati.

Proizvodi najboljih svjetskih marki kombinirani su u jednom motoru, pa dolijevanje i miješanje nije zabranjeno. To je odgovornost organizacija koje izdaju certifikate API-ja i ACEA-e, ali se moraju uzeti u obzir promjenjive osobine smjesa.

Istodobno, većina stručnjaka upozorava na miješanje motornih ulja različitih proizvođača. To je zbog činjenice da koriste aditive koji, kada se kombiniraju i zagrijavaju u motoru, tvore tvari s nepredvidivim svojstvima.

Pritom jednostavno ne postoje prave studije koje potvrđuju ove zaključke, pa je sve ovo savjetodavne prirode.

Koje je ulje bolje 5w30 ili 5w40 i za koje motore?

Izbor ulja vrši se ovisno o preporukama proizvođača motora, značajkama njegovog rada – klimi, kilometraži i stupnju istrošenosti. Većina proizvođača savjetuje korištenje marke 5W40, jer je ovo univerzalna opcija koja ispunjava većinu zahtjeva. Ulja marke 5W30 prikladnija su za nove, još neuhodane motore, a 5W50 za dotrajale motore s unutarnjim izgaranjem, s velikim prazninama zbog trošenja klipova i cilindara.

Marka 5W30 općenito se ulijeva u benzinske motore s rasponom do 70 tisuća. km, nakon toga je bolje prijeći na oznaku 5W40, jer počinje trošenje dijelova i zahtijevaju bolju zaštitu zbog povećane viskoznosti na radnim temperaturama.

Primjećuje se da se ulje marke 5W40 najbolje ulijeva u moderne motore koji rade pod velikim opterećenjem, od kojih su mnogi opremljeni kompresorima. Stvara pouzdan i dovoljno gust zaštitni film koji smanjuje trenje, što produljuje vijek trajanja motora, smanjujući vjerojatnost iznenadnih kvarova.

Nižetemperaturno ulje 5W30 ima relativno niži indeks viskoznosti, što je bolje za pokretanje motora na niskim temperaturama. A na vrućini i kada motor dosegne radnu temperaturu, fluidnost se povećava i njegove karakteristike podmazivanja smanjuju, što negativno utječe na stanje motora.