Kriteriji za odabir motornog ulja 5w-40 i najbolje ponude na ruskom tržištu

Sadržaj

 1. Dekodiranje 5W40
 2. O SAE-u i API-ju
 3. SAE.
 4. API.
 5. Odobrenja proizvođača
 6. O uputama u uputama za uporabu
 7. Koje je ulje 5W40 bolje za motore s unutarnjim izgaranjem: mineralno, sintetičko ili polusintetičko?
 8. jedan. na mineralnoj bazi
 9. 2. Sintetika
 10. 3. Polusintetika
 11. Kriteriji izbora
 12. Testovi ulja 5W40
 13. Najbolje ponude na ruskom tržištu
 14. Shell Helix Ultra
 15. Mobil Super 3000 X1
 16. Total Quartz 9000 Energy
 17. Castrol Edge
 18. O promjeni ulja

Motorno ulje 5W40 je mazivo koje je dizajnirano za rad tijekom cijele sezone. Sastoji se od baze i paketa aditiva koji poboljšavaju različita svojstva. Viskoznost motornog ulja 5W40 može zadržati svoje izvorne performanse u širokom temperaturnom rasponu. Koristi se za produljenje vijeka trajanja motora s unutarnjim izgaranjem zbog stvaranja najtanjeg, ali vrlo jakog filma između trljajućih dijelova, smanjuje oslobađanje topline koja nastaje tijekom rada pogonske jedinice.

kanister s uljem 5w40

Dekodiranje 5W40

5W40 – Posebna oznaka u skladu s klasifikacijom SAE -a, dizajnirana za pojednostavljenje pretraživanja i izbora motornog ulja. Sastoji se od 2 znamenke i 1 slova. Dekodiranje 5W40 je sljedeće:

5 w – znači viskoznost od strane SAE za zimu. Slika ukazuje na dopuštenu vrijednost najniže radne temperature. Odgovara indikatoru od -30 ° C. "W" je smanjenje riječi "zima". Prisutnost ovog pisma osigurava da je ulje sve -sezona.

40 – Označava viskoznost SAE za ljeto. Broj označava maksimalnu temperaturu pozitivnog rada. Odgovara vrijednosti +35 ° C.

Dakle, 5W40 maziva su prikladna za rad u većini regija Rusije. Ima širok raspon radnih temperatura. Ljeti se u stanju nositi s vrućinom i jakim mrazevima zimi. Istodobno, nije prikladno za područja krajnjeg sjevera, gdje temperatura može doseći -40 ° C.

Bilješka: prisutnost 2 znamenke odvojene slovom W označava ulje za sve vremenske uvjete.

O SAE-u i API-ju

klasifikacija motornih ulja prema SAE i API

SAE.

SAE International – Međunarodno društvo automobilskih inženjera, čiji je glavni zadatak razviti tehničke standarde za različite vrste vozila, uključujući automobile i kamione. Glavna SAE klasifikacija odnosi se na viskozitetno-temperaturna svojstva motornih ulja.

API.

API je nevladina organizacija u Sjedinjenim Državama koja certificira i licencira motorna ulja. Američki institut za naftu razvio je standarde za radne tekućine u benzinskim (oznaka S) i dizelskim (oznaka C) motorima. Najbolje auto ulje 5w40 pripada klasi SN ili CJ-4.

Odobrenja proizvođača

Tolerancija – standard kvalitete koji postavlja proizvođač automobila. Naznačeno u obliku alfanumeričkog koda. Na primjer, VW 502.00, RN 0720 itd.d. Određuje parametre i svojstva radnog fluida koji se smije koristiti u motoru s unutarnjim izgaranjem stroja. Mnoge automobilske tvrtke i koncern razvijaju vlastite standarde i zahtjeve za uljem za svaku obitelj motora ili pojedinačnu pogonsku jedinicu.

Stoga se izbor motornog ulja 5W40 mora provesti u skladu s navedenim tolerancijama. To osigurava ispravan i stabilan rad pogonske jedinice. Potrebno je da odgovarajuća oznaka bude na pakiranju radnog fluida.

Primjerice, vlasnik novog automobila Renault s motorom s unutarnjim izgaranjem na "teško" gorivo trebao bi potražiti motorno ulje s odobrenjem RN 0720. Ovaj indeks se stavlja na radne tekućine za dizelske agregate nove generacije, s filterom čestica i turbo punjenjem. Auto ulje zadovoljava ACEA C4 standard i dodatne zahtjeve Renaulta.

O uputama u uputama za uporabu

Treba uzeti u obzir preporuke proizvođača automobila u vezi s glavnim karakteristikama ulja. Međutim, nije uvijek vrijedno kupovati maziva od određenih tvrtki navedenih u uputama za uporabu.

Na primjer, Volga Automobile Tvornica preporučuje ulja Rosneft iz obitelji Maximum i Premium, koja su u skladu sa zastarjelim standardima SL i SM prema API klasifikaciji. Međutim, najkvalitetnija maziva za benzinske agregate pripadaju klasi SN.

Koje je ulje 5W40 bolje za motore s unutarnjim izgaranjem: mineralno, sintetičko ili polusintetičko?

Usporedba sintetike i mineralne vode

Postoje 3 vrste maziva za motore:

jedan. na mineralnoj bazi

Mineralno ulje 5W40 dobiva se destilacijom loživog ulja i drugih petrokemikalija. Ima jednostavnu tehnologiju proizvodnje, što povoljno utječe na konačni trošak. Brzo oksidira. Ne može raditi u širokom rasponu temperatura i ostavlja trosku pri ključanju, za razliku od polusintetike i sintetike.

Ulje na mineralnoj bazi je najniže kvalitete. Ne preporučuje se za motore velike kilometraže.

Primjena mineralnog motornog ulja opravdana je u jako prašnjavim područjima. Povećan rizik od kontaminacije maziva dovodi do potrebe za čestom zamjenom. U ovom slučaju, niska cijena mineralnog ulja igra na ruku vlasniku automobila.

2. Sintetika

Najkvalitetniji je petrokemijski proizvod. Ima sintetičku bazu dobivenu kao rezultat sinteze velikog broja kemijskih elemenata. Za razliku od mineralnih i polusintetičkih maziva za motore s unutarnjim izgaranjem, sadrži mnogo aditiva (antikorozivni, deterdžent, itd.).d.) koji utječu na različita svojstva. Sintetička ulja smatraju se najotpornijim na temperaturu. Omogućite maksimalnu zaštitu trljajućih dijelova motora od jakog trošenja, naslaga ugljika itd.d.

Konkretno, premium sintetičko motorno ulje 5W40 najbolji je izbor za sportske automobile, automobile s velikom kilometražom, automobile koji rade u teškim uvjetima rada.

3. Polusintetika

Međuopcija između prethodne 2. Polusintetičko ulje 5W40 često je na bazi minerala, ali sadrži optimalan paket aditiva za približne performanse sintetici. Istodobno, polusintetičko mazivo je jeftinije.

Kriteriji izbora

Klasifikacija motornih ulja prema ACEA

Koje je 5W40 ulje najbolje za benzin i dizel? Prilikom odabira maziva za motor s unutarnjim izgaranjem potrebno je usredotočiti se na sljedeće kriterije:

 • vrsta baze;
 • odobrenje proizvođača vozila;
 • API klasifikacija;
 • proizvođač maziva;
 • linija proizvoda.

Neki proizvođači imaju zasebne linije maziva za premium automobile sa snažnim motorima, za automobile s velikom kilometražom itd.d.

Bilješka. Postoji jedno upozorenje pri odabiru maziva za dizelski motor. Ulja najnovijih API razreda mogu dovesti do povećanih naslaga ugljika u starijim motorima. Stoga biste trebali koristiti mazivo koje preporučuje proizvođač vozila.

Povezani članak:

 • Mogu li se miješati motorna ulja?
 • Koje ulje odabrati: usporedba 5W30 i 5 w40
 • Sintetičko ulje 5W30, njegove karakteristike i parametri

Testovi ulja 5W40

viskoznost ulja

Usporedba 5W40 ulja i viskoznosti temelji se na rezultatima dobivenim tijekom ispitivanja. Testove provode proizvođači automobila, neovisne tvrtke itd.d. Tijekom ispitivanja provjeravaju se sljedeće karakteristike:

 • disperzija;
 • kiselinski broj;
 • termooksidativna stabilnost;
 • količina sulfatnog pepela;
 • dinamička i kinematička viskoznost;
 • gustoća;
 • žarište;
 • alkalni indeks itd.

Ispitivanja sintetičkih motornih ulja 5W40, 10W40 i drugih omogućuju utvrđivanje promjena u fizičko-kemijskim parametrima aditiva nakon ciklusa od 5 i 10 tisuća. km, kako bi se utvrdio njihov ukupni utjecaj na rad motora s unutarnjim izgaranjem.

Najbolje ponude na ruskom tržištu

motorno ulje 5W40

Shell Helix Ultra

Helix Ultra – linija vrhunskih ulja za automobile. Posebnost proizvoda je korištenje vlasničke tehnologije PurePlus, koja omogućuje dobivanje visokokvalitetnog petrokemijskog proizvoda koji održava motor s unutarnjim izgaranjem čistim. Ušla u sam vrh motornih ulja 5W40 zbog svoje visoke razine zaštite od mulja i dugih intervala zamjene.

Mobil Super 3000 X1

Univerzalno motorno ulje na sintetičkoj bazi. Dizajniran za osobna vozila, laka kamiona i minibuseve različitih proizvođača, modela i godina proizvodnje. Pruža visoku razinu zaštite pogonskih sklopova, uključujući one s turbo punjenjem i izravnim ubrizgavanjem goriva, u širokom temperaturnom rasponu. Pogodno za dizel motore bez filtera za čestice.

Total Quartz 9000 Energy

Petrokemijski proizvod linije Quartz 9000 Energy, koji ima visoku toplinsku i oksidacijsku stabilnost, također je ušao u ocjenu 5W40 motornih ulja najviše kvalitete. Dizajniran za benzinske i dizel agregate ugrađene u osobna vozila.

Castrol Edge

Sintetičko auto ulje koje sadrži spojeve polimera titana. Razvijeno tehnologijom Fluid Strength koja jača uljni film. Kao rezultat toga, resurs motora se povećava smanjenjem trošenja dijelova i elemenata koji se trljaju. Castrol Edge ulje je vrlo prikladno za vozila čiji su motori izloženi ozbiljnom svakodnevnom stresu.

Video prikazuje ocjenu motornih ulja sintetičkih ulja 5W-40, sastavljenu prema recenzijama potrošača internetskih trgovina za razdoblje 2018., s naznakom cijena, prednosti i nedostataka.

O promjeni ulja

zamjena ulja_

Brojke na brojaču kilometara približan su pokazatelj stupnja istrošenosti motornog ulja. Prilikom mijenjanja maziva uzmite u obzir osobitosti rada (klima, uvjeti na cesti itd.).d.), stil vožnje, ukupna kilometraža automobila i niz drugih čimbenika.

Primjerice, motori automobila koji većinu vremena provode u gradskom prometu podložni su većim opterećenjima, za razliku od automobila koji se koriste za stalna putovanja u selo. Tako se u prvom slučaju preporuča češće mijenjanje ulja nego u drugom.