Latinski nazivi voća

Vegetables Leafy vegetables Maltese. Botanička porodica lukova – Alliaceae. Allium cepa tobolac stranooplodnja lukovica –podzemna stabljika.

Kategorizirana sortna lista za Voće. Baza uključuje katalog biljnih vrsta i pripadajućeg sortimenta. Sve što niste znali o voću, na jednom mestu.

Voće i zdravlje zdravstveni vodič

Latinski nazivi voća

Kapara, latinskog naziva Capparis spinosa L. LATINSKI NAZIVI BILJA (dopunjeno, nešto i ponovljeno). Achillea millefolium kunica, sporiš, hajdučka trava. Zelena salata, latinski naziv (Lactuca sativa), familija glavočika, je jednogodišnja biljka koja… Read more. Nazivi za biljke s etimološkoga su gledišta posebno zanimljivi.

Međutim, i velik broj nama posve običnih riječi za voće i povrće, kako ćemo vidjeti. Neke su latinske riječi u hrvatski došle.

Podjela, nazivi i obitelji biljaka

Latinski nazivi voća

Iako je za lubenicu i dinju uvriježeno mišljenje da se radi o voću, botanički je riječ o. Proizvodi se stavljaju u promet pod sledećim nazivima: 1) voćni sok;. Saznajte kako odabrati i uzgajati bilo koju vrstu voća! Vinova loza, latinski Vitis vinifera L. Najpoznatiji je pod nazivima rogač, rogoc, rožić, rožki, rožičak, rožički, kaluber.

Voćni čaj sa plodovima trnjine i jabuke. Ostalo povrće i voće koje uzgajamo na vrtu, a spadaju u druge obitelji. Grčki naziv za trešnju – keratos dolazi od grčke riječi keros, što znači rog što se verovatno odnosi na tvrdoću trešnjina drveta, a osnova je latinske reči. Za ovo voće koriste se još nazivi čičimak, iglica, žižola, jujuba, unavi, ćićindula, cicindra. Zmajevo voće je poznato još i pod nazivima pitaja, crveno zmajevo voće i zmajevo voće. Opis biljke: Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, potiču iz Severne Amerike. Latinski nazim mu je Hylocerius ili Seleniceriusi,a. Ponekad se koriste i latinski nazivi vrsta kako ne bi došlo do zabune. Ova polemika se često vodi jer lubenica ima karakteristike i voća i povrća, te je vrlo teško naučno odrediti kojoj vrsti.

Lexicon latinum latinski je rječnik, pa su tako i sva objašnjenja u obradi pojedinih natuknica i sva. Pored njih, tu su još nazivi za razne vrste voća i povrća.

Foto galerija tropskog voća

Latinski nazivi voća

Poreklo Divlje jagode su prisutne na zemljinoj površini veoma dugo. Više rezultata i sinonimi na kontekst. Lijepo je vidjeti kako su mnogobrojne vrste dobile nazive, poput tratinčice. Godži je grm koji naraste dva-tri metra u visinu i dva metra u širinu.

Cveta od juna do avgusta, a plodovi sukcesivno sazrevaju od septembra do oktobra. Aronija (sinonim: sibirska borovnica) je vrsta bobičastog voća iz porodice ruža. Prilikom tog preklasificiranja promijenjeni su i latinski nazivi nekih vrsta unutar. Voće zvjezdastog oblika engleskog naziva star fruit naziva se još i. Na stranim jezicima nazivi su plum (eng.). U obliku osušenog voća vrlo su djelotvorne kao sredstvo za pražnjenje crijeva kod nedovoljne fizičke aktivnosti i lošeg. Nutricionizam – Voće u prehrani – znamo li dobro odabrati?

Ljekarničko ime: Radix, Folia, Flores Althaeae Drugi nazivi: bijeli sljez, ajbiš, veliki sljez. Riječ je o stablu iz porodice Rosaceae (ruže), latinskog imena Prunus. Završetak tl je vrlo uobičajena imenica koja završava u nahuatlu.

Sa svojim širokim asortimanom od 40 finih okusa, danas Pago voćni sokovi su.