Mehanizam raspodjele plina motora (vrijeme)

Sadržaj

 1. Dizajn vremena
 2. Rad sustava ventila
 3. Bregavica
 4. Rad sustava GRM osovine
 5. Problem toplinske ekspanzije
 6. VIDEO: Načelo rada mehanizma za distribuciju plina
 7. Vrijeme tijekom rada

Moderni motor za unutarnje izgaranje ima složen dizajn, a jedan od njegovih glavnih elemenata je mehanizam za raspodjelu plina (vrijeme). Glavna svrha mehanizma za raspodjelu plina je prilagoditi pravovremenu opskrbu smjesom goriva i zraka na motoričke cilindre i izlaz ispušnih plinova iz njih zbog periodičnog otvaranja i zatvaranja sustava ventila.

Mehanizam raspodjele plina motora

Dizajn vremena

Mehanizam raspodjele plina motora pokreće sustav ventila. U različitim modelima automobila različita tehnička rješenja koriste se za osiguravanje rada vremena, ali princip rada je isti i uobičajeni mehanizam distribucije plina sastoji se od:

 • Na njemu se postavljala bregavica s pesnicom;
 • Sustavi unosa i ispušnih ventila s pločama fiksnim krekerima;
 • poluge (rockeri) ili hidraulički kompenzatori;
 • zupčanici distribucijskog osovine;
 • zupčanik radilice;
 • lanci pojasa ili razvodnika;
 • Dodatni zupčanici i valjci.

Rad sustava ventila

Svaki ventil opremljen je oprugom koja ga vraća u gornji (zatvoreni) položaj. Posebna šaka, smještena na osovini, rotira se, pritisne na ventil, otvara ga u pravo vrijeme. Tako da opruga ne klizi, na gornjem dijelu ventila izrađuje se utor za prsten, ponekad je umetnut dva ili tri, u njega je ubačen kreker, na koju je pričvršćena ploča s rupom u obliku konusa. Sukhary prikupljen iz dva dijela također ima konusnu površinu i pouzdano drži ploču s oprugom. Ventil prikupljen na ovaj način naziva se "osušeni".

Uređaj za dramski ventil

Bregavica

Šake pritiskanje na ventil čini poseban mehanizam pomicanje – vremenski pogon, točnije, drugu komponentu – osovina za raspodjelu plina, koja se također naziva distribucija. Pesce su njegov sastavni dio, a pričvršćen je na posebnom nosaču u glavi bloka cilindra. Ovisno o lokaciji šaka na breganom vratilu, motor ventila potreban za normalan rad motora otvara se naizmjenično, što je princip rada vremena. U nekim modelima motora, gdje cilindri nisu smješteni, osiguran je par distribucijskih osovina.

Rad bregastog puta vremena

Rad sustava GRM osovine

Kućica se pokreće pomoću radilice, na kraju na kojem postoji zupčanik posebno odabranog promjera. Na osovini distribucije instaliran je još jedan zupčanik. Prijenos okretnog momenta iz radilice na bregasto vratilo prenosi čelični lanac ili pojas sa zubima ispod zupčanika, koji je izrađen od jake ojačane gume. Rad mehanizma raspodjele plina ovisi o ispravnoj ugradnji lanca ili pojasa. U ovom se slučaju svi ventili otvaraju u pravo vrijeme, što omogućava smjesu za gorivo u zraku da uđe u cilindar, izgara vani i povuče potrošene plinove. Ovo je glavni princip rada mehanizma za distribuciju plina.

zupčanik s razvodnim remenom

Ovisno o dizajnu, pritiskom na ventil provodi se izravno šakom na distribucijskom osovini ili kroz polugu koja se zove rocker, koja utječe na kameru. Svrha i uređaj mehanizma za raspodjelu plina omogućuju vam otvaranje željenih ventila u vrijeme potrebnog takta motora, što je osigurano u neprekidnom. Svako kršenje dovodi do neispravnosti do raspada jedinice za napajanje.

Rocker vrijeme

Problem toplinske ekspanzije

Vremenski uređaj osigurava normalan rad motora, ali nastaju određeni problemi. To se odnosi na toplinsko širenje metala iz kojeg se izrađuje ventil, budući da je izložen visokim temperaturama prilikom izgaranja goriva. Kada se zagrijava, produžava se i ne može čvrsto zatvoriti rupu u cilindru, što značajno smanjuje kompresiju. Tako da ventil ne produži u cilindru, već gore, između ploče i šake ili pesnice i pesnice, napravljen je toplinski jaz od 0,2 mm. Ovaj jaz je izložen i provjerava posebna sonda, a regulirana je vijkom ili vijkom.

Provjera toplinske jaz između šake i rocker vremena

U modernim motorima drugi dijelovi mehanizma za raspodjelu plina – hidraulički kompenzatori koriste se za borbu protiv toplinske ekspanzije. U ovom slučaju nije potrebno podešavanje ventila, jaz se izlaže i automatski podešava. Ako hidraulička kompenzacija počne dodirivati, to ukazuje na probleme u njihovom radu, jer nemaju vremena za odabir praznina. Glavni razlozi pojave takvog problema su raspad samog hidrauličkog kompenzatora, koji je podložan zamjeni, rjeđe začepljenju ili lošem radu sustava maziva.

VIDEO: Načelo rada mehanizma za distribuciju plina

Vrijeme tijekom rada

Tako da nema problema tijekom rada, morate periodično provjeravati mehanizam raspodjele plina motora. Potrebno je kontrolirati toplinski jaz između ventila i ručice bregastog osovine, i ako je potrebno, podešavanje.

Budući da je mehanizam raspodjele plina dizajniran za koordinirani rad svih elemenata motora, morate znati da ako se pogonski pojas prekine tijekom njegovog rada, tada distribucija i radilica prestaju raditi sinkrono sinkrono. U isto vrijeme, bregavica se može zaustaviti u položaju u kojem će jedan od ventila ostati potpuno otvoren, a zatim će se klip koji se kretati prema gore neminovno udariti u ventil, koji će se saviti, što će dovesti do kvara motora i ozbiljnog popravka.

Da bi se izbjegla takva situacija, potrebno je na vrijeme zamijeniti pogonski pojas. Učestalost zamjene označava proizvođač, ovisno o dizajnerskim značajkama motora, ali u većini slučajeva to se preporučuje od 60 do 70 tisuća. km. Ovo je prilično komplicirana operacija, koju stručnjaci rade za servisnu stanicu, ali ako vozač ima potrebne vještine, možete sami izvršiti zamjenu. Vremenski lanci traju mnogo duže, zamjena može biti potrebna s vožnjom od 300 do 400 tisuća. km. Značajka motora s lancima: S njihovim istezanjem počinju ih karakterizirati zveckanjem i stvaranjem, što vam omogućuje određivanje potrebe za zamjenom.

Svrha mehanizma distribucije plina je osigurati sinkroni rad klipne skupine i ventila. Svaki od njegovih elemenata trebao bi raditi u nominalnom načinu rada, tek tada će motor započeti. Ponekad se dogodi da se razvodni pojas ne pokvari, ali sklizne niz zupčanike, što će biti vidljivo po njegovim tragovima. U ovom slučaju motor se neće pokrenuti i pojas će biti zamijenjen.