P0011: Dijagnoza pogrešnog položaja bregastog vratila

U potrazi za specifičnom snagom motora, jedna od ključnih faza bila je izrada promjenjivih sustava upravljanja ventilima. Činjenica je da kako bi se ostvario najveći povrat, faze distribucije plina moraju biti drugačije od onih koje se uče u školi "klip dolje – usis, klip gore – kompresija" i tako dalje. Čak i na relativno malim brzinama, ventili se otvaraju do mrtve točke, a nakon toga zatvaraju. Postoji čak i koncept "faze preklapanja" – trenutak kada su i usisni i ispušni ventili otvoreni u isto vrijeme, iako to na prvi pogled nema smisla.

Neispravljanja VBT ventila

Ali, ako se sjećamo da zrak u usisnom razvodniku i potrošeni plinovi na oslobađanju imaju masu i inerciju, može se shvatiti da u vrijeme preklapanja ventila, inercija ispušnih plinova stvara dodatno oslobađanje u cilindru, pomažući da ga napunite svježim zrakom. I, što je veća brzina, to je vidljiviji učinak. S druge strane, pri niskim revolucijama, preklapanje ventila, naprotiv, pogoršava popunjenost cilindra. To jest, motor s malom brzinom treba malo preklapanje, ali s njim gubi svoju žudnju na "vrh". Ali motor velike brzine sa širokim preklapanjem morat će čak podići brzinu praznog hoda kako bi nekako djelovao stabilno zbog gubitaka na "dnu".

Ali, ako stvorimo sustav koji može promijeniti položaj barem jedne bregaste osovine, postići ćemo izvrstan rezultat: pri niskim okretajima smanjit ćemo preklapanje ventila, dobit ćemo glatko u praznom hodu i pouzdano ubrzanje. Na visokim razinama, pomaknut ćemo bregastu osovinu prema većem preklapanju, omogućujući motoru da "potpunije diše".

Praćenje ispravnosti sustava upravljanja fazama

No s obzirom na činjenicu da takav sustav značajno mijenja karakteristike motora, računalo za ubrizgavanje mora kontrolirati kako se izvršava njegova naredba za pomicanje bregastog vratila. Za to se koristi senzor montiran na kontroliranoj osovini: ako je na motorima "ne-VTI" potreban samo za ispravno faziranje ubrizgavanja i paljenja, onda na motorima s kontroliranim fazama može pratiti i promjene položaja vratilo.

Računalo za ubrizgavanje prima informacije o položaju radilice s visokom preciznošću zahvaljujući prstenu s više zubaca na zamašnjaku ili remenici. U kalibracijama kontrolera, postavlja se trenutak kada, u svakom načinu rada, dolazi signal iz senzora bregastog vratila u odnosu na početni impuls iz senzora položaja radilice. Ovo je način na koji ECU za ubrizgavanje zna da je bregasto vratilo "na mjestu" i da se zapravo pomaknulo nakon aktiviranja vremena ventila.

Dijagnoza i rješavanje problema

Zanimljiva značajka pogreške P0011 je da nema "električne" uzroke, oni su samo "mehanički".

Da biste odredili smjer pretraživanja, morate resetirati pogrešku (barem putem jeftinog adaptera ELM327 s aliexpressa). Zatim pokrenite motor i ostavite ga da radi oko 20 minuta. U praznom hodu, VTI kontrolni ventil je zatvoren, odnosno ovaj sustav ne utječe na položaj bregastog vratila. Ako se u isto vrijeme pogreška ponovno pojavi, onda je naše bregasto vratilo već "pobjeglo" iz svog prvobitnog položaja, a sve što trebamo je provjeriti vremenske oznake kako bismo testirali hipotezu otkrivanjem skoka remena ili rastezanja lanca.

Pogreška P0011 zaslužuje posebnu pozornost kada postoje očiti problemi u radu motora – podrhtavanje u praznom hodu, pojava pogrešaka paljenja. U ovom slučaju definitivno dobivamo smjer pretraživanja – i pogreška i vanjski simptomi jasno ukazuju na "nestale" faze distribucije plina.

Ako se pogreška pojavi tek nakon putovanja, tada biste se već trebali obratiti sustavu za kontrolu vremena ventila. Njegov je uređaj jednostavan: u uljnom vodu se nalazi elektroventil koji, na naredbu ECU-a, vrši pritisak na spojku unutar remenice bregastog vratila. Sukladno tome, da parafraziramo izreku, ili nemamo što okrenuti kvačilo, ili nemamo što okrenuti.

“Nema se što okretati” je koksiranje ventila ili njegov lom. Jednostavno provjeravamo – primjenom 12 volti na ventil dok motor radi, trebali bismo vidjeti kako se motor pokreće ili čak zaustavlja od rada faznog mjenjača pri malim brzinama. Ako nema učinka, ugasite motor i uklonite ventil.

Još nešto korisno za vas:

  • Kako zamijeniti brtve ventila
  • Demontaža i montaža glave cilindra motora
  • Kako ugraditi glavu cilindra na motor

P0011: Dijagnoza pogrešnog položaja bregastog vratila

Ponovo primjenjujemo napon: stabljika bi se trebala kretati samouvjereno i vratiti se na svoje mjesto kada se napajanje isključi. Ako ga ometaju teške naslage, vrijedi ga oprati sredstvom za čišćenje rasplinjača i ponovno ponoviti test. Ultrazvučne kupke koje koriste radioamateri za čišćenje ploča rade vrlo dobro: 30 vata dovoljno je da se ventil opere bijelim u benzinu za nekoliko minuta. Manje moćni modeli "nakita" manje su učinkoviti, ali ih je lakše pronaći.

Ako ventil radi, a pročišćavanje uljnih kanala kompresorom ne pomaže, nažalost, morat ćete promijeniti sam fazni mjenjač.

Ovo pravilo radi na gotovo svim automobilima, ali postoje tužne iznimke. Ako automobil Peugeot ili Citroen s ranim EP6 motorom (modifikacija 5FW, prije 2011.), tada pojava pogreške P0011 ovdje može ukazivati ​​na ozbiljniji problem.

Na tim je motorima proizvođač koristio čelične prstenove u sklopu brtve za prijenos ulja u kvačilo faznog mjenjača, koji s vremenom doslovno brišu žljebove u ležištu bregastog vratila, a ulje ulazi u kvačilo "preko" ventila za kontrolu faze. Popravak će zahtijevati ozbiljnu svotu novca.

ležaj bregastog vratila

Međutim, praksa pokazuje da su najčešći uzroci kvara ispušni lanac razvodnog lanca i kvar / začepljenost ventila. U "kućnim uvjetima", barem se ventil može sigurno provjeriti, za ostalo je vrijedno kontaktirati stručnjake za autoservis, po mogućnosti dobro upoznati s vašom markom (ovdje je primjer Peugeota indikativan).