Problem s pokretačem: Što učiniti ako starter klikne, ali ne vrti se

Sadržaj

 1. Starter dizajn
 2. Uzroci klikova pri pokretanju motora, provjeru i rješavanje problema
 3. Kvarovi povlačenja releja
 4. Starter jezgra
 5. Mehanički problemi
 6. Video: Kako provjeriti starter, klikovi, ali ne vrti se

Ništa nije približilo rane automobile misi, kao izum električara: Hill za lansiranje bio je i neugodan i nesiguran. Tijekom više od sto godina korištenja, dizajn startera automobila uspio je "lizati" gotovo savršeno, ali sada stvara probleme. Od njih najkarakterističniji – klikovi ispod haube pri pokretanju motora, ali motor starter se ne uvija.

Starter s rastavljenim relejem


Starter dizajn

Bez obzira na specifično izvršenje (mjenjač/bezopasan, sa ili bez namota statora), električni starter ima relej uvlačenja. Ovaj elektromehanički čvor obavlja dvije funkcije istovremeno:

 1. Gurne naprijed Bendix i pogonsku opremu, omogućujući joj da pojasni krunu zupčanika.
 2. Iskrcava kontakte zaključavanja paljenja: struja koju konzumira starter je velika, a relej uvlačenja omogućuje vam kontrolu startera koristeći relativno malu struju.

Dizajn releja uvlačenja je jednostavan: u njenom slučaju postoje dva namota različite snage koja uvlači (gdje i ime) jezgru u sebe. Na jezgri se instalira vilica, premještajući Bendix kroz polugu, a na kraju staze jezgra zatvara kontakte snage ("Pyataki") koji opskrbljuju pokretač izravno iz baterije.
Dva namota koriste se za smanjenje trenutne potrošnje: za crtanje jezgre, potreban je veći napor nego da se drži na mjestu. Čim jezgra releja uvlačenja zatvara "Pyatika", uvlači se namotavanje, a samo vijugavo namota.Starter dizajn

Uzroci klikova pri pokretanju motora, provjeru i rješavanje problema

Kvarovi povlačenja releja

Stoga je lako razmišljati o razlozima zbog kojih klik releja uvlačenja možda neće biti popraćen starterom.
Najjednostavniji od njih su prehrambeni problemi: baterija za sjetvu, oksidirani terminali. U trenutku kada relej uvlačenja uključuje starter namotavanje, javlja se oštar pad napona, a s njim i u strogoj u skladu sa zakonom OMA i struje u namotavanju namotavanja. Energija magnetskog polja više nije dovoljna da se suprotstavi uvlačenoj povratnoj opruzi, a jezgra ide vani, puštajući starter lanac. Ovisno o stanju automobila i baterije, to se prolije i jednom klikom startera i u "reda mitraljeza" klikova s ​​pod naponom.

Stoga, prvo što treba provjeriti je punjenje baterije, pregledati terminale na bateriji i, ako je potrebno, očistiti ih. Već zajamčimo primitak električne energije "za njegovu namjeru", nastavljamo daljnju provjeru.

Starter jezgra

Starter jezgra također može orati namotavanje unutar namota zbog prljavštine ili hrđe, što će također uzrokovati klikom na starter. Nije potrebno pristojno trčati za ovo. Na primjer, na renaultfluence i zemljopisnu širinu, autor ga je više puta vidio na novom automobilu. "Popravak" je ovdje jednostavan: dovoljno je odmoriti čvrsti objekt (na primjer, produžni kabel iz alata alata) i na njemu isporučiti oštar, ali ne -nesposobnost. Nakon toga, gotovo uvijek uvlačenje releja vraća performanse bez ozbiljnih problema u budućnosti i klikovi nestaju.

Kontakti releja uvlačenja moraju prebaciti vrlo veliku struju – na primjer, obični kilovat električni motor u vrijeme uključivanja troši više od 400 ampera, početna struja električnih motora mnogo je puta superiorna od nominalnog nominalnog. Kad se starter isključi u uvodnim kontaktima, dolazi do iskra, što dovodi do erozije – kao rezultat toga, u jednom trenutku relej ne može opskrbiti hranu za starter namotavanje.

Još nešto korisno za vas:

 • Kako provjeriti starter radi rada vlastitim rukama
 • Kako provjeriti uslugu zavojnice paljenja?
 • Troit motora za hladnoću. Glavni uzroci problema

kvarovi povlačenja releja

Recept za liječenje ovdje je poznat još od sovjetske ere – o čišćenju "pyataka", motoristi su iz prve ruke znali. Međutim, sada se često koristi na automobilima, koristi se neophodni uvlačenje releja: U ovom ćete slučaju morati promijeniti sklop koji se može uvući.

Tijekom pauze u namotu, motor se ne može lansirati: čim se "Pyataki" zatvori, povratna opruga, čija će elastičnost ne suzbiti na vijuga. Istodobno, namotavanje će ponovo funkcionirati, a s kapuljačom će se čuti i karakteristična visokofrekventna pukotina. Možete provjeriti stanje namota čak i bez ohmmetra tako što ćete izvući starter i povezati se izravno s baterijom (tijelo na "masu", plus terminal napajanja – na oba terminala uvlačenja, napajanja i kontrole). Ako "pomognete" Bendixu s ravnim odvijačem da ostane u stanju, tada će se starter s neispravnim držanjem namota mirno vrtjeti.

Može biti neispravan i sam pokretač – relej koji se povlači obično pruža snagu, ali u tome nema smisla. Većina početnika ima stator u obliku trajnih magneta, a na rotoru imaju samo namotavanje. Nošenje četkica ili lamele kolektora dovest će do činjenice da se s normalnom prehranom starter neće moći okretati. Česti dugoročni pokušaji lansiranja motora također su sposobni uzrokovati probleme: pregrijavanje statora i/ili rotacijskog namota uzrokovat će oštećenja internetne izolacije, a zatim kratki spoj i izgaranje iz namotavanja.Neispravnost uvlačenog releja

Metoda "djeda" vrlo je jednostavna, a s dovoljno pristupačnosti startera ispod haube, neće ni trebati ukloniti starter. Pažljivo zatvorite kontakte napajanja na slučaju releja uvlačenja s odvijačem ili ključem (pažnja – ne dirajte "masu"!). Istodobno, hrana za starter vijugavanje će ići izravno bez sudjelovanja u povlačenju releja. Pored toga, ova je metoda sigurna, jer bez lansiranja, starter neće ući u kuku s zamašnjakom, a neće biti rizika da slučajno pokrene automobil koji stoji na prijenosu.

Ako se pokretač uključio, pokretač se vrti bez problema, onda. Druga "djedova metoda" je nepristojna, ali ne manje učinkovita u uvjetima garaže: Morate pokušati usporiti Bendix radnog startera s jakim objektom (obično je ravna strana čekića pritisnuta na šest). Ako se starter zaustavi, nedostatak snage ukazuje ili na zatvaranje između sjedala ili za odbijanje jednog od namota, ako je nekoliko uključenih u određeni starter paralelno.

Upotreba široko rasprostranjenih multimetra za provjeru startera je neučinkovita: čak je i otpor mjerenja sondi u njima često je usporediv s otporom zasebnog namotavanja. Jedino na što se može računati je mogućnost pozivanja rotora na "masu" u potrazi za kratkim spojevima. Da biste to učinili, jedna je sonda fiksirana na jezgri rotora, druga zauzvrat trebate dodirnuti svaku pojedinačnu svjetiljku (kontaktnu ploču) rotora. Ovdje se ne bi trebalo zatvoriti na slučaj.

Mehanički problemi

Rijetko na automobilima s velikom kilometražom, jednostavan bentix moguće je u zub krune. U početku, i kruna zupčanika zamašnjaka i zupčanik Bendixa imaju prilaz koji omogućuju da zupčanici pojasne čak i ako netočni zub Bendix prođe između zuba zamašnjaka. Nošenje s vremenom dovodi do tupih ulaznih komora, dok je situacija moguća kada se zub Bendix uzdiže do zuba zamašnjaka bez puštanja jezgre releja u povlačenju do kraja staze i zatvaranja kontakata s napajanjem.Zašto starter klikne, ali ne uvija se

Jednostavno možete "oživjeti" automobil: ili zatvoriti terminale na releju za uvlačenje jedni s drugima tako da se rotor troši u drugom položaju ili, ako nema prikladnog pristupa starteru, okrenite sam radilicu za pulpu generator ili hidraulički servo upravljač pomoću krajnje glave i zveckanja. Ali ovo je "hitna" metoda – nemojte odgoditi popravak, jer će se takvi problemi nastaviti u budućnosti.

Video: Kako provjeriti starter, klikovi, ali ne vrti se