Provjeravanje ležaja glavčine za habanje

Sadržaj

 1. Glavni razlozi pojave humka i buke ležaja glavčine
 2. Primarni znakovi oštećenja
 3. Točna dijagnoza
 4. Video: Kako možete provjeriti mužić. #RepairWhee "Garaža br. 6"
 5. Zaključak

Ležaj glavčine odgovoran je za rotaciju kotača automobila. Neuspjeh ležaja glavčine dovodi do pojave karakteristične buke kada se automobil kreće. Ali ovo nije najneugodnije, habanje ležaja može dovesti do ozbiljne nesreće kada se uzdrma, dakle, kada se pojave prvi znakovi neispravnosti, potrebno je zamijeniti ga.

ležajevi glavčine

Glavni razlozi pojave humka i buke ležaja glavčine

Buka ležaja kotača ukazuje da se ovaj sklop istrošio, kuglice su izgubile svoj oblik, pojavilo se trošenje na kavezu, što ne dopušta kotaču da se normalno okreće. U tom slučaju se glavčina pregrijava, otežano je kretanje, povećava se potrošnja goriva, au najgorem slučaju može se zaglaviti kotač. Postoji nekoliko razloga za uništenje istrošenog ležaja kotača:

 • velika kilometraža. Uz nalet od oko 100 tisuća. km (za različite marke automobila postoje određene varijacije, ali prosjek je potpuno isti) čak i tijekom normalnog rada, unutarnja površina kaveza ležaja se jako troši, dolazi do poigravanja, kucanja i zujanja.
 • Gubitak zategnutosti tijela. Svaki ležaj ima gumene ili polimerne brtve koje ga štite od prašine, prljavštine ili vlage. Ako su oštećeni, mazivo istječe, a abrazivne komponente, naprotiv, ulaze unutra, što dovodi do kvara ležaja kotača.
 • Stil vožnje. Ako vozač preferira agresivan stil vožnje, mora razumjeti da snažan udarac kotača u udarnu rupu i popratni udar djelomično lomi ležaj glavčine.
 • Vožnja u vodu velikom brzinom. Pri brzoj vožnji, ležaj kotača se neizbježno zagrijava. Prilikom ulaska u hladnu vodu, gumene ili polimerne brtve se uvlače prema unutra zbog suženja zraka u sredini ležaja, čime se narušava nepropusnost. Nakon nekoliko dana, ležaj počinje brujati.
 • Neispravno zatezanje matice središnje glavčine. Nakon zamjene ležaja potrebno je pravilno zategnuti središnju maticu određenim momentom zatezanja. Ako je matica zategnuta, ležaj će se pregrijati sa svim posljedicama koje slijede.
 • Nepravilan odabir felgi po ofsetu. Prilikom ugađanja automobila često se ugrađuju naplatci s velikim prevjesom. To značajno povećava opterećenje ležaja, što se mora uzeti u obzir pri zamjeni ugradnjom ojačane verzije.
 • Neispravan postupak poravnanja. To stavlja dodatno opterećenje na ležajeve i smanjuje njihov vijek trajanja.

Primarni znakovi neuspjeha

Glavni znak da postoji problem je zujanje ležaja kotača koje se savršeno čuje u kabini. Slična buka može pratiti druge mehaničke kvarove, pa će biti potrebno dodatno ispitivanje.

glavčina kotača s naplatkom

Još jedna karakteristična značajka je da se buka povećava s povećanjem brzine i smanjuje s njezinim smanjenjem, osim toga, prevrtanje se pogoršava pri vožnji u neutralnom stupnju prijenosa, a automobil se može povući prema kotaču gdje je pokvario ležaj. Ponekad se iz kotača čuje "suho krckanje", signalizirajući da su kuglice izgubile oblik.

Nakon duge vožnje auta, felga se često pregrije, nemoguće ga je dotaknuti, čak se osjeća i miris spaljene gume. Jedan od važnih znakova, brujanje se povećava pri okretanju u smjeru gdje se nalazi istrošeni ležaj. Na primjer, ako se prilikom vožnje 40-60 km/h vozač počne okretati ulijevo i buka se pojačava zbog povećanja opterećenja na desnim kotačima, najvjerojatnije je problem u glavčini. Prilikom skretanja udesno, buka bi se trebala smanjiti ili potpuno nestati. Ako se ovaj učinak ne primijeti, problem se mora tražiti u drugom.

Točna dijagnoza

Tijekom vožnje možete prepoznati problem i čuti zujanje ležaja glavčine, ali možete razumjeti koji od kotača treba popraviti uz nekoliko jednostavnih testova u garaži. Za dijagnostiku će vam trebati obična dizalica i nekoliko drvenih šipki koje će služiti kao rekviziti.

Nakon što utvrdite činjenicu da se u automobilu pojavio šum i, najvjerojatnije, razlog tome je ležaj kotača, morate točno odrediti koji od četiri kotača treba popraviti. Da bismo to učinili, stavljamo automobil u garažu ili kutiju tako da strani zvukovi ne ometaju dijagnozu.

Na automobilu s prednjim pogonom lakše je provjeriti glavčinu stražnjeg kotača, koja se slobodno okreće, jer nije povezana s mjenjačem. Da biste to učinili, automobil mora biti podignut tako da se kotač diže u zrak i može se slobodno okretati.

Nakon što objesite kotač, trebate ga protresti po okomitoj osi, odnosno uzeti ga odozgo i odozdo i provjeriti klati li se kotač u nosaču. Reprodukcija će pokazati da postoji problem s ležajem kotača. Nakon toga kotač se mora zakrenuti, ako su kuglice ležaja oštećene, to će se čuti po karakterističnom zvuku trenja, što će konačno ukazati na oštećeni ležaj. Drugi kotač se provjerava na isti način.

mjesta gdje trebate pumpati kotač da biste provjerili hod

Testiranje prednjih kotača u slučaju da ležaj glavčine zuji je nešto drugačije. To je zbog činjenice da su osovinama povezani s diferencijalom i prijenosom, pa se prednji kotači ne mogu okretati u slobodnom načinu rada. Ovaj problem utječe na vozila s automatskim mjenjačem.

Prije testiranja, automobil se postavlja na ručnu kočnicu kako se ne bi kotrljao. Prednja strana se podiže sa strane na kojoj će se vršiti dijagnostika ležaja kotača. Nakon što se guma odvoji od tla, šipke se postavljaju ispod poluge, a prednji kraj se spušta na njih. To vam omogućuje da ostavite kotač u zraku, dok rasteretite ležaj kotača, i ugradite pogonsku osovinu pod ispravnim kutom, što će osigurati objektivnost ispitivanja i siguran rad mjenjača. Važno je da su šipke što bliže kotaču, ali ga ne dirajte, to vam omogućuje postizanje najboljeg učinka.

graničnik poluge prednjeg kotača

Nakon vješanja kotača, potrebno ga je lagano ljuljati po okomitoj osi, slično kao što je to učinjeno sa stražnjim kotačima, hod u tom smjeru ukazuje na trošenje ležaja i kugličnog zgloba. Ako kotač oscilira duž vodoravne osi (lijevo-desno), tada je problem u istrošenosti šipki i vrhova upravljača.

Zatim morate sjesti za volan automobila, pritisnuti papučicu kočnice i pokrenuti automobil, za automobile s ručnim mjenjačem – unaprijed postavite ručicu mjenjača na neutralnu brzinu. Selektor automatskog mjenjača postavljen je u položaj D i papučica kočnice je otpuštena.

postavljanje mjenjača u položaj D na automatskom mjenjaču

U tom položaju, podignuti kotač će se okretati i na ručnim i na automatskim mjenjačima. Napuštajući kabinu, možete procijeniti stupanj buke ležaja glavčine. Ako se čuje karakteristično zujanje, pucketanje ili druga buka, ovaj sklop zahtijeva hitnu zamjenu. Za usporedbu, sličan postupak se može učiniti s drugim prednjim kotačem.

Video: KAKO PROVJERITI HUB. #autoservis "Garaža br.6"

Zaključak

U početnoj fazi manifestacije nedostataka na ležajevima kotača, zračnost se možda neće pojaviti, jedini simptom je buka kada se kotač okreće. Možete provesti dijagnostiku kako biste utvrdili koji je ležaj pokvario, možete to učiniti sami rotirajući kotače obješene dizalicom.

Zamjena ležaja kotača složen je postupak koji zahtijeva alat za uklanjanje i utiskanje ležaja u glavčinu. No, uz opremu i određene vještine, mnogi vlasnici automobila to rade sami. Važno je razumjeti da će pogrešna ugradnja ležaja dovesti do njegovog brzog kvara, stoga radite vrlo pažljivo.