Razlozi pojave i načini otklanjanja pojave ulja u filteru zraka i valovitosti automobila VAZ

Sadržaj

  1. Uzroci ulja u sustavu dovoda zraka
  2. Kako ukloniti ulje u filteru zraka
  3. Čišćenje gasa
  4. Video: ulje u filteru zraka i valovitost uzrok i uklanjanje
  5. Zaključak

Prilikom rada s VAZ-2110, 2114, 2115, vlasnici se suočavaju s problemom pojavljivanja motornog ulja u zračnom filteru i valovitosti. To se događa u motorima s 8 i 16 ventila. Zbog toga se filtar zraka prerano začepljuje i gubi potrebni kapacitet, a to dovodi do promjene parametara mješavine goriva i zraka. Snaga automobila je smanjena, osim toga, javlja se intenzivnije trošenje motora. Često izgled ulja u zračnom filtru i valovanju dovodi do neuspjeha senzora protoka mase, što će zahtijevati njegovu zamjenu.

Zračni filter s VAZ-2110 cijevi

Razlozi pojave nafte u sustavu za opskrbu zrakom

Da biste bili sigurni da motor baca ulje u VAZ-2110, 2114, 2115 zračni filter, dovoljno je da isključite valovanje u kojem možete vidjeti sprej za ulje i protok. Ponekad prilikom zamjene filtra možete vidjeti da nije samo kontaminirano, već je natopljen strojnim uljem. Da biste identificirali uzrok ulja u filter zraka, potrebno je u potpunosti ukloniti cijev tako da ne ometa rad, za koji trebate oslabiti stezaljku i isključiti ga od gasa.

Hofra uljni filter vaz

To će otvoriti cijev iznad leptira za gas s crijevom koja ga povezuje s poklopcem ventila, gdje se dovodi višak ulja. Morate ukloniti gumenu cijev s poklopca ventila i pokušati puhati. Ako cijev za gas nije puhala, onda je sustav začepljen, to je razlog pojave ulja u naboru i filteru zraka. Ova situacija je zbog činjenice da se ulje ne vraća natrag u blok cilindra kroz gumeno crijevo, već se pod pritiskom ispušta u sustav za dovod zraka, prije svega u nabor, a zatim u filtar zraka.

začepljena cijev gasa

Mnogo rjeđe, stiskanje ulja u nabor zračnog filtera ukazuje na snažno propadanje klipne skupine, u kojem slučaju će biti potreban remont motora, ali češće problem leži u začepljenju cijevi za gas koji je gore opisan. Događa se da su se prstenovi na klipovima već spojili u nizu, propuštaju ulje, a motoru je potreban ozbiljan popravak, dok se tragovi motornog ulja na zračnom filteru i u naboru ne vide, apsolutno su čisti.

Kako ukloniti ulje u filteru zraka

Najjednostavnije rješenje je jednostavno probušiti začepljenu cijev mekom žicom promjera 0,8 mm. Ali budući da je ulaz u ovu cijev pod kutom, morate biti vrlo oprezni, osim toga, to ne dovodi uvijek do uspješnog čišćenja cijevi. Kada se konektor očisti žicom, morate ponovno pokušati puhati cijev, ako se propusnost zraka vrati, ulje više neće ulaziti u zračni kanal.

čišćenje cijevi za ulje

Morate puhati cijev za gas kroz gumeno crijevo, to se može učiniti na usta uz pomoć posebne šprice ili ručne pumpe koja će vam pomoći stvoriti dovoljan pritisak. Uz očišćenu cijev, zrak slobodno prolazi, dok ulje neće ući u sustav za dovod zraka do motora, ispuštajući se u blok cilindra, valovitost i filter će ostati suhi i normalno će raditi.

Čišćenje gasa

Ako nije bilo moguće probiti cijev žicom, ventil za gas se mora potpuno demontirati. To se radi na sljedeći način:

  • uklanjaju se mlaznice prikladne za prigušivač odozgo;
  • uklanja se zasun i uklanja se kabel koji kontrolira plin;
  • odvojite elektronički senzor položaja leptira za gas;
  • 2 matice su odvrnute za 13, pričvršćujući amortizer (jedna viša, druga niža).

ventil za gas

Ventil za gas se lako uklanja iz bloka motora, nakon čega ga je potrebno očistiti. To ne zahtijeva dodatnu opremu i alate, svi se radovi mogu obaviti u konvencionalnoj garaži.

Za čišćenje leptira za gas uzimamo istu žicu promjera 0,8 mm i očistimo cijev sa stražnje strane. Povremeno koristimo aerosol za čišćenje koji će pomoći isprati ostatke čađe i drugih ostataka iz cijevi. Možete koristiti tekući lubrikant kao što je WD-40, koji također dobro ispire naslage ugljika i druge nečistoće. Nakon toga, cijev se ponovno puše, a ako kroz nju prolazi zrak, ventil za gas se postavlja na svoje mjesto, a motorno ulje se više neće pojavljivati ​​u filteru zraka.

čišćenje kućišta leptira za gas

Prilikom sastavljanja zračnog filtera potrebno je temeljito očistiti valovitost kako na njoj ne bi ostalo kapljica ulja. Sam filtar, ako je prljav, bolje ga je zamijeniti, inače će dovod zraka u motor biti otežan, što će negativno utjecati na njegov rad. Nakon toga, automobil se može normalno koristiti.

Da biste provjerili učinkovitost popravka, nakon mjesec dana preporučljivo je ukloniti valovitost zračnog filtra i pažljivo ga pregledati. U njegovom otvoru ne smije biti tragova ulja i prskanja. Ako se pojave, morate ponovno očistiti cijev za gas pomoću jedne od predloženih metoda. No, ponovna pojava problema nakon mjesec dana rada je rijetka.

Video: ulje u filteru zraka i valovitost uzrok i uklanjanje

Zaključak

Ako se ulje pojavi u filteru zraka VAZ-2112 ili drugih modela ove serije automobila domaćeg proizvođača, problem se može riješiti samostalno pomoću improviziranih sredstava. Problem ulja u filteru zraka javlja se i kod motora s 8 i 16 ventila, ali u drugom slučaju češće se opaža. Stoga vlasnici novih VAZ-ova sa 16 ventila moraju redovito pregledavati valovitost kako bi na vrijeme prepoznali curenje ulja i poduzeli pravovremene mjere.

Ignoriranje problema s vremenom će dovesti do ozbiljnih posljedica. Začepljeni filtar će lošije propuštati zrak, a u skladu s tim će se promijeniti i kvaliteta smjese goriva i zraka. To će dovesti do povećanja potrošnje goriva uz istovremeni gubitak snage, povećano trošenje motora i pogoršanje njegovih dinamičkih karakteristika.