Regulator praznog hoda VAZ-2110

Sadržaj

 1. Princip rada IAC VAZ-2110
 2. Simptomi
 3. Uzroci neuspjeha. Provjera čvora
 4. Odabir zamjenskog regulatora
 5. Video: Pregled VAZ regulatora brzine u praznom hodu

Na VAZ-2110, opremljenom motorima sa sustavom za napajanje ubrizgavanjem, broj okretaja u praznom hodu radilice elektrane podržava XX (IAC) regulatorRegulator XX VAZ 2110

Zadatak ovog elementa je stabilizirati i održavati brzinu radilice na određenoj razini u različitim uvjetima – oštro otpuštanje papučice gasa, stvarajući značajno opterećenje na mreži na vozilu (kada grijač, prednja svjetla itd.).
Neispravnost regulatora brzine u praznom hodu VAZ-2110 ne utječe na performanse motora, ali nedostatak praznog hoda uzrokuje niz neugodnosti pri upravljanju automobilom.


Princip rada IAC VAZ-2110

Razmotrite princip rada regulatora XX. Ovaj element je uključen u dizajn sklopa leptira za gas, koji dozira zrak koji ulazi u cilindre.

princip rada IAC-a

Kada se papučica gasa otpusti, ventil za gas zatvara glavni kanal za usis zraka. Da bi se osigurao rad motora u ovom položaju prigušivača, u zgradi gasa napravljen je dodatni kanal malog presjeka, kroz koji se zrak isporučuje u cilindre, zaobilazeći prigušivač.
Regulator u praznom hodu dizajniran je za promjenu presjeka dodatnog kanala, koji omogućava ECU -u održavanje brzine bez obzira na uvjete.Kontrolni krug za podešavanje zraka

Sve funkcionira ovako: XX regulator prilikom zatvaranja gasa otvara kanal za zaobilaznicu. Koristeći senzor protoka mase zraka, određuje se količina zraka unesenog kroz dodatni kanal. Na temelju tih podataka, ECU regulira količinu ubrizganog goriva. Koristeći podatke s drugih senzora, upravljačka jedinica određuje promet radilice i, ako ne ispune normu, šalje impuls PSC -u da stabilizira rad motora kroz promjenu u presjeku kanala.

Znakovi neispravnosti

Regulator brzine praznog hoda VAZ-2110 je strukturno jednostavan mehanizam koji se sastoji od koračnog motora i igle s oprugom, čiji pomak dovodi do promjene poprečnog presjeka kanala.
No, unatoč jednostavnosti dizajna, ovaj dio se često lomi. Simptomi kvara regulatora XX:

 • Nestabilni "plutajući" okretaji radilice u "praznom" načinu rada;
 • Nedosljednost okretaja s normalnim indikatorom (800-850 o/min);
 • Spontano zaustavljanje elektrane kada se otpusti papučica gasa;
 • Nedostatak povećane brzine pri pokretanju "hladnog" motora (način "zagrijavanja");
 • Povlačenje okretaja nakon stvaranja opterećenja na mreži na vozilu;

Važno je napomenuti da takve simptome "daje" i kvar senzora položaja zaklopke (TPPS). Ali nije teško prepoznati koji je od senzora neispravan.

XX regulator je pokretački uređaj i nema "povratnu vezu" s ECU. Stoga ovaj senzor ne spada u samodijagnozu. Kao rezultat toga, kvar regulatora očituje se samo motorom. Što se tiče TPS-a, ovaj element provjerava sustav, a u slučaju njegovog kvara, "Check engine" će zasvijetliti.

Uzroci neuspjeha. Provjera čvora

Uzroci kvara XX regulatora – lomovi u namotu električnog. zaglavljivanje motora i igle zbog prljavštine ili korozije. Ali nije uvijek "krivac" za nedostajuću brzinu u praznom hodu senzor. Stoga, prije uklanjanja i provjere senzora, provjerite njegov strujni krug.

Za sve provjere potreban je multimetar. Strujni krug provjerava se uređajem koji je prebačen u način rada "voltmetar". Dijagnostika je jednostavna – odspojimo blok sa žicama od regulatora, spojimo "negativnu" sondu multimetra na masu, a pozitivnu na terminale označene slovima "A" i "D". Izvršite mjerenja s uključenim kontaktom. Uz dobar krug, očitanja bi trebala odgovarati nazivnom naponu kruga. Ako nema napona, trebali biste provjeriti ECU i releje odgovorne za napajanje senzora.

uzroci kvara regulatora

Za praktičnost provjere samog senzora, izvadite ga iz automobila. Sve što vam treba je odvijač za to. Da biste uklonili dio, trebate:

 1. Isključite mrežu na vozilu (uklonite terminal iz baterije).
 2. Pronađite regulator (instaliran na sklop leptira za gas).
 3. Odspojite ožičenje (prethodno djeluje na zasun).
 4. Odvrnite dva pričvrsna vijka;
 5. Uklonite regulator.

Element se provjerava istim multimetrom, ali je prebačen u način rada "ommetar". Prvo spajamo sonde na zaključke "A" i "B", a zatim – "C" i "D". S ovim mjerenjem očitanja su 50-55 oma. Nakon što spojimo sonde na zaključke "A" i "C", a zatim na "B" i "D". Ovim testom ohmmetar pokazuje beskonačnost.

provjera domaćina

Ako očitanja odgovaraju, unutar senzora nema loma, a njegov nepravilan rad je zbog zaglavljivanja igle.

Postoji alternativni način provjere koji ne zahtijeva korištenje mjernih instrumenata. Ova se provjera jednostavno radi:

 1. Uklanjanje senzora iz automobila.
 2. Na njega povezujemo blok žicama.
 3. Napajamo mrežu na vozilu (priključujemo bateriju).
 4. Držeći regulator u ruci, stavite prst na njega.
 5. Zamolite nekoga da uključi paljenje.

Ako element radi, u trenutku kada je paljenje uključeno, igla će se pomaknuti, što će se prstom dobro osjetiti.
Zaglavljivanje igle uklanja se ispiranjem. U te svrhe koristite WD-40 ili sprej za čišćenje rasplinjača. Ovim alatima obrađujemo iglu i oprugu. Zatim osušite senzor i provjerite performanse.
Ako se u regulatoru otkrije prekid u namotu ili ispiranje nije donijelo rezultate, mijenjamo dio.

Još nešto korisno za vas:

 • Kako zamijeniti senzor u praznom hodu na VAZ-2108, 2109, 2114
 • Princip rada, uređaj i provjera regulatora broja okretaja u praznom hodu
 • Razlozi zbog kojih brzine u praznom hodu počinju plutati

Odabir zamjenskog regulatora

Na VAZ-2110, i s 8-ventilskim i 16-ventilskim motorima s ubrizgavanjem, koristi se senzor s kataloškim brojem 2112-1148300. Dodatno, na kraju oznake nalazi se prefiks koji se sastoji od dvije znamenke, na primjer, 01, 02, 03, 04. Ovaj indeks označava proizvođača regulatora (01 i 03 – Pegasus, 02 i 04 – KZTA).
Prilikom odabira zamjenskog regulatora obratite pozornost na dvije nijanse – brtvu i visinu izbočine igle iznad tijela. U tvorničkim rezervnim dijelovima koristi se crvena brtva, u lažnjacima koristi se crni gumeni element. Visina izbočenja igle iznad tijela je 23 mm.zamjena IAC VAZ-2110

Prije ugradnje novog regulatora, preporuča se podmazati O-prsten tankim slojem motornog ulja kako bi se osiguralo čvrsto prianjanje dijela u sjedalo i eliminirala mogućnost usisavanja zraka.

Video: Pregled VAZ regulatora brzine u praznom hodu