Samopodešavanje zazora toplinskih ventila na VAZ 2110

Sadržaj

  1. Učestalost podešavanja
  2. Radni alat
  3. Proces prilagodbe

Unatoč svojoj starosti, stari dobri osam ventila u svim svojim varijacijama ne samo da ne napuštaju ceste, već se u svim novim inkarnacijama nastavlja proizvoditi u tvornici Togliatti. No, unatoč nepretencioznosti i dovoljnom resursu, na neki je način odavno zastario – a mehanizam distribucije plina uvelike je zastario. Koliko god jednostavan i “neuništiv” sustav “bregasto vratilo-gurač-ventil”, habanje je u njemu neizbježno, a time i potreba za redovitim podešavanjem toplinskih zazora.

Podešavanje ventila VAZ

Učestalost podešavanja

Potreba za podešavanjem razmaka u ventilima VAZ 2110 pamti se kada se ispod haube čuje karakterističan zvuk zveckanja gurača. S tim je VAZ 8-ventil imao sreće: postoje motori u kojima se zazori ventila uspijevaju smanjiti kako se troše, a ovdje bi izgaranje ventila i potreba za demontažom glave već podsjetili na sebe.

No, još uvijek nije potrebno odgađati prilagodbu “do posljednjeg”. Sam po sebi, buka mehanizma za distribuciju plina već je izravna posljedica rasta udarnih opterećenja u njemu: vrh brega se ne kotrlja na potiskivač, već ga udara. Čak i kada radi u praznom hodu, svaka će kamera doživjeti više od 400 takvih udara u minuti – i koliko će ih biti u jednom putovanju? A utjecaji su i povećanje trošenja i rizik od razvoja naprezanja zamora, štoviše, na najopterećenijem dijelu bregastog vratila.

istrošena bregasta osovina

Tvornički propisi propisuju prvo podešavanje ventila za 3000 rada (rad u dijelovima), zatim za 45000 i zatim svakih 45000 rada. Prilikom kupnje VAZ 2110 iz vaših ruku, vrijedi kombinirati podešavanje ventila sa zamjenom zupčastog remena kako biste odmah imali zajamčenu početnu točku za rutinske postupke. S povećanjem kilometraže, možda će biti potreban postupak preklapanja ventila.

Radni alat

Osim svakodnevnog seta glava i prstenastih ključeva, koje bi vlasnik VAZ-ove "desetke" već trebao imati, trebat će vam još nekoliko alata:

alat za podešavanje ventila vaz-2110

  1. Uređaj, potiskivač za cijeđenje za izvlačenje podložaka iz njih. Možete se snaći s nekoliko snažnih odvijača, ali pitanje cijene ovdje nije toliko veliko da biste uštede platili s manje pogodnosti. Možete potpuno ukloniti bregasto vratilo – ali tada morate skinuti i zupčasti remen, opet nema dobitka u vremenu.
  2. Set pipača – s njima ćemo izmjeriti praznine.
  3. Mikrometar – nije potreban, ali vrlo koristan. Debljina nove podloške tijekom podešavanja izračunava se na temelju debljine starog i izmjerenog razmaka, a što učiniti ako se oznaka debljine na perilici izbriše (a nitko nije otkazao trošenje?). Možete posuditi mikrometar od 0-25 mm, jer možete vjerovati jednostavnim miješanjem bez kalibara.

Još nešto korisno za vas:

Motor se ne pokreće dobro kada je hladan zbog nepravilnog podešavanja ventila

Kako zamijeniti brtve ventila

Zanimljiv način ugradnje klipnih prstenova na modele VAZ

Proces prilagodbe

Nakon otvaranja haube, prvi korak je odvrnuti svijeće: bit će mnogo prikladnije rotirati radilicu. Također se demontira sve što onemogućuje skidanje poklopca ventila: nosač plinskog kabela, ventilacijske cijevi kartera.

Zatim uklonite sam poklopac ventila tako da odvrnete dvije oblikovane matice duž rubova. Bolje je pažljivo odvojiti poklopac kako ne biste oštetili brtvu i brtve klinova.

motor VAZ s osam ventila sa uklonjenim poklopcem

U VAZ 2110 s osam ventila otvorena su dva brega, a rad na drugom cilindru je lakše ilustrirati. Međutim, ležajevi bregastih vratila neće ometati ostatak cilindara.

Kada redni četiri radi, svaka dva cilindra rade u protufazi – kada kompresijski hod završi u gornjoj mrtvoj točki (TDC) prvog cilindra, tada je u četvrtom klipu također u gornjoj točki, ali na kraju takta ispuha. Slično, u drugom ili četvrtom, ali s razlikom od pola okreta radilice. Za nas to znači da ćemo mjeriti razmak u dva ventila odjednom:

Stupnjevi rotacije radilice
Ispušni ventil
Ulazni ventil

40-50 (prikaz, stručni)
jedan
3

220-230 (prikaz, stručni)
5
2

400-410 (prikaz, stručni)
osam
6

580-590 (prikaz, stručni)
4
7

Brojevi bregastih osovina pod kojima se mjeri zazor prikazani su računajući od remenice bregastog vratila.

Za početak, ugradite remenicu bregastog vratila prema oznakama (izbočina na remenici nasuprot izbočine na kućištu). Remenica se okreće u smjeru kazaljke na satu s prstenastim ključem ili čegrtaljkom.

odgovara oznakama 1 i 4

U trenutku kada se oznake 1 i 4 podudaraju, cilindri su postavljeni u gornju mrtvu točku. Međutim, za bilo koji motor u stvarnom životu, usisne i ispušne faze nisu samo šire od jednog takta (90 stupnjeva radilice ili 180 bregastog vratila), već su i pomaknute u odnosu na mrtve točke. Stoga su u gornjoj tablici točke naznačene kada bregovi stoje na potiskivačima strogo stražnjim dijelom glave. Bilo bi moguće izmjeriti razmak bez takve točnosti – stražnja strana brega ima oblik luka, čije se središte poklapa s osi rotacije bregastog vratila, ali nitko nije imun od neravnomjerno istrošenog ili u početku netočnog obrađena bregasta osovina.

Za čitanje kutova prikladno je koristiti zube remenice: 3 zuba na bregastom vratilu približno su jednaka 50 stupnjeva na radilici.

remenica bregastog vratila

Nakon što smo postavili bregasto vratilo, mjerimo praznine u paru ventila s osjetnicima: u prvom slučaju, ispod prvog i trećeg brega. Počevši od sonde debljine 0,2 mm, sortiramo ploče iz seta dok sljedeća ne počne ulaziti u otvor bez opipljivog napora, ali s jedva primjetnim smetnjama. Rezultirajući razmak se bilježi. Nominalni razmak za usisni ventil je 0,2 mm, za ispušni ventil – 0,35 mm (ispušni ventili se zagrijavaju više kada motor radi, a daje se više zazora kako bi se kompenziralo njihovo izduženje).

Ako je izmjereni razmak "plutao", uklanjamo podlošku za podešavanje uz pomoć uređaja, pritiskajući potiskivač i podižući podlošku tankim predmetom. Možda ćete prije toga morati okrenuti potisnik radi praktičnosti s utorom prema sebi.

podmetač

Sada izračunajte debljinu podloške koja vam je potrebna. Lakše je ako uklonjena podloška ima oznaku na donjem kraju (zbog čega pristaju kada se ugrađuju s oznakom prema dolje), a gornji kraj nema vidljive znakove istrošenosti. Tada je dovoljno na označenu debljinu dodati razliku između izmjerenog razmaka i nominalnog. Na primjer, ako se zazor na ispušnom ventilu mjeri na 0,5 mm, a podloška u potiskivaču bila je 2,2 mm, tada bi nova trebala imati debljinu od 2,2 + (0,5-0,35) = 2,35 mm. Ako je oznaka na perilici izbrisana ili nečitka, vidljivo je istrošenost – bolje je izmjeriti njezinu debljinu mikrometrom.

Nakon što smo provjerili i instalirali praznine na dva ventila, okrećemo bregasto vratilo i prelazimo na sljedeći par. Glavna stvar je ne zaboraviti da će rad neizbježno biti povezan s uljem na vašim rukama – ne dopustite da dođe na zupčasti remen, koji nakon kontakta s uljem neće dugo trajati.

Ako odlučite kombinirati zamjenu zupčastog remena s podešavanjem ventila VAZ 2110, učinite drugačije. Prvo, bez uklanjanja starog zupčastog remena, mjerimo sve praznine i zapisujemo ih na papir. Zatim ćemo ponovno postaviti vrijeme prema oznaci na bregastom vratilu i ukloniti remen, nakon čega ćemo ukloniti bregasto vratilo odvrtanjem vijka remenice i uklanjanjem ležajeva. Nakon toga pristup svim potisnicima je vrlo jednostavan.

uklanjanje podmetača

Podloške za podešavanje uklanjaju se strogo po redoslijedu, očitavajući ili mjereći njihovu debljinu. Zatim, vođeni izmjerenim razmakom, odabiremo željenu podlošku i tek nakon ugradnje podloške u jedan potiskivač prelazimo na sljedeći.

Ova metoda ima dodatni plus: Možete istovremeno procijeniti stanje vrata bregastog vratila, kreveta i brtve ulja. Na motoru s pristojnom kilometražom (ili čak "svježem", ali bez odgovarajuće njege), možete, na primjer, naići na ogrebotine i aluminijske omote na vratu.

bregaste osovine

U ovom slučaju, bolje je započeti s popravkom "nakon činjenice", a tek onda obaviti MOT.