Senzori motora Renault K4M 1.6 16V

Sadržaj

 1. Senzor radilice
 2. Apsolutni senzor tlaka (senzor razrjeđivanja)
 3. Senzor zraka
 4. Senzor kucanja
 5. Senzor temperature rashladnog sredstva
 6. Senzor brega
 7. Ventil za phazoregulator
 8. Spremnik za gorivo
 9. Senzor tlaka ulja
 10. Senzori kisika
 11. Senzori papučice plina i gas
 12. Video: Opis senzora leda Renault 16V
 13. Zaključak

Širok raspon Renault modela opremljen je motorom 1 -volume od 1.6 litara. Ova jedinica za napajanje instalirana je od 1999. godine, dočekala je na Megane 2, Clio II, Logan i ostale modele. Motor ima glavu cilindra od šesnaest ventilata, dva lagana bregavica, ažurirana skupina klipa, hidraulički kompenzatori, što nam omogućava da dobijemo veliku energiju bez štete izdržljivosti i pouzdanosti motora. Raspad ovog motora rijetko se događaju, senzori koji im nadziru njegovo stanje signaliziraju. U radu motora Renault K4M 1.6 16 ventila su uključeni u sljedeće senzore:

 • senzor radilice;
 • Apsolutni senzor tlaka (senzor razrjeđivanja);
 • Senzor temperature zraka;
 • senzor kucanja;
 • Senzor temperature rashladnog sredstva;
 • senzor bregastog osovine;
 • ventil faznog regulatora;
 • Ventil za čišćenje spremnika za gorivo;
 • senzori kisika;
 • Senzor papučice za plin i gas.

Možete vidjeti stanje svih gore navedenih senzora i dijagnosticirati njihovu grešku pomoću Rokodil Scanx Autoscanner.

Skeniranje rokodila

U kombinaciji s programom skenera automobila, uređaj je u stanju prikazati više od 20 parametara operativnih karakteristika K4M, uključujući: dijagnozu sustava ispušnog plina, stanje svih senzora, postotak otvaranja leptira za gas, kut paljenja i mnogo više. Također je vrijedno napomenuti da je uređaj višenamjenski i prikladan je za upotrebu s drugim motorima domaće i uvezene proizvodnje.

Senzor radilice

Mjesto senzora RENAULT RARKKSHAFT

Senzor radilice Renault vijci do kutije, nalazi se s desne strane, neposredno ispod termostata. Služi za praćenje učestalosti rotacije radilice i prenosi informacije u motor motora.

Prema tim podacima, računalo kontrolira brzinu motora. Nakon povezivanja s računalom s ECU -om automobila, možete vidjeti trenutni indikator. Glavni znak da senzor radilice ne radi – automobil jednostavno ne započinje. Smanjenje potiska ili motora motora ni na koji način nije povezano s njim, ako se to dogodi, problem se mora tražiti na drugom mjestu.

Apsolutni senzor tlaka (senzor razrjeđivanja)

Senzor apsolutnog tlaka

Apsolutni senzor tlaka nalazi se na usisnom razvodniku i dizajniran je za čitanje vakuuma. S grijanim motorom prikazuje vrijednosti redoslijeda od 300-400 mbar. Kad se motor održi, senzor mora pokazati atmosferski tlak oko 1021 mBars.

Kad ovaj senzor nije u redu, Renault ili ne započinje ili to čini s velikim problemima. U ovom slučaju, s isključenim motorom, senzor daje 300-400 mbar, što znači da ovisi u radnom položaju. Ako se motor još uvijek pokrenuo, onda se s oštrim ubrzanjem guši, ubrzavajući se vrlo loše.

Senzor zraka

senzor temperature

Senzor se nalazi na prednjoj ploči usisnog razvodnika, na ulazu trećeg cilindra. Kad je isključen ili razgrađen, skener pokazuje temperaturu od -40 ° C, kao rezultat ECU -a povećava brzinu u praznom hodu, povećavajući trajanje ubrizgavanja, što dovodi do viška goriva i prekomjernog trošenja motora. S neispravnošću, automobil će voziti, ali potrošnja goriva će se povećavati.

Senzor kucanja

Renault senzor detonacije

Smješten na prednjoj strani senzora detonacije senzora bloka cilindra Renault K4M 1.6 16 V služi za praćenje prolaza paljenja uzrokovanih detonacijom. Pomoću ovog senzora, kut paljenja je podesiv. Utvrdite da nije uspio samo prisutnošću pogreške koja se nadgleda i prikazuje na nadzornoj ploči i skeneru. U ovom će se slučaju potisak malo smanjiti i potrošnja će se povećati.

Senzor temperature rashladnog sredstva

senzor temperature

Nalazi se u kućištu termostata, sve do 2006. godine, nakon toga – umetnut je na zagrade i zasune. Njegovi se pokazatelji trebaju podudarati na nadzornoj ploči i skenera. Radna temperatura motora K4M s volumenom od 1.6 litara+90 ° C, ako senzor ne uspije, tada tijekom tvornice stroj prelazi u mod -40 ° C, dok ventilator počinje raditi u hitnom načinu rada. Uključivanje ventilatora tijekom lansiranja jedan je od znakova da senzor temperature rashladne tekućine ne radi.

Senzor brega

Senzor brega

Smješten u glavi bloka cilindra i odgovoran je za praćenje brzine rotacije i položaj bregastog osoblja. U motoru K4M, Renault na ovom senzoru često pojavljuje pogrešku, ali pri radu motora, njegov kvar ne utječe. Nakon što se otkrije pomoću skenera, ne opažaju se drugi problemi u radnim parametrima motora. Vuka ostaje na razini, motor se ne pregrijava, potrošnja goriva ostaje normalna.

Ventil za phazoregulator

Ventil za regulator faze renault

Instaliran je za određivanje tlaka ulja na faznom regulatoru, koji mijenja kut paljenja. Odstupanje ventila provodi električni motor, njegovi se parametri odražavaju na parametrima kuta sile paljenja, a u rasponu je od 0 do 45, to je intenzivniji motor, to je veća vrijednost veća.

Znakovi neispravnosti ventila za kontrolu – stroj se počinje zaustaviti u praznom hodu, kapi potiska, potrošnja goriva se povećava. Ako motor zaustavi u praznom hodu, ventil se troši i izvadi se. Često je njegov priključak začepljen plastičnim čipsom i ventil prestaje raditi.

Spremnik za gorivo

Poplavni ventil

Radi za otvaranje ili zatvaranje putem adsorbera (filter ugljena). Djeluje s povećanim zavojem i usmjerava parove goriva leptira za gas.

Senzor tlaka ulja

Senzor tlaka ulja

Ovaj senzor ne utječe na rad motora, potrebno je dobiti informacije o njegovom stanju. Često ne uspijeva, kao rezultat kojeg ulje prolazi kroz senzor i prolazi kroz priključak. Na nadzornoj ploči pojavljuje se indikacija o padu tlaka ulja u motoru, najčešće se ne svijetli, ali povremeno trepne. Ako uklonite priključak iz senzora i on se razmazuje uljem, senzor se mora zamijeniti. Odnosno, sve je u redu sa samim motorom, problem je u senzoru koji nije obrađen.

Senzori kisika

Uređaj senzora kisika

Jedan se nalazi u kolekcionaru diplomiranja, koji se nalazi za katalizator (gornji senzor). Njegov neuspjeh dovodi do povećanja ili nestabilnosti revolucija, smanjenja vuče i drugih problema u radu motora.

U dijagnozi je potrebno obratiti pažnju na temperaturu gornjeg senzora kisika, koji je opremljen spiralom. Zagrijava se prilikom početka. Vrijednost u miolatiltima trebala bi biti u okviru od 100 do 800 mV. Grijanje gornjeg senzora mora biti aktivno, kada se spirala kombinira, lanac se reže, ECU daje pogrešku i započinje rad motora u prosjeku ili načinu hitne pomoći.

Rješavanje lambda-Zon. Donji senzor ide kao dijagnostički i signalizira stanje katalizatora. Ako je rastrgan, to ne utječe na rad motora u cjelini, već može dovesti do neuspjeha katalizatora.

Senzori papučice plina i gas

Često od vlasnika automobila postoje pritužbe na ove čvorove, povezujući pad vuče s njihovim slomom. Blok ECU -a jasno nadzire promjene u parametrima papučice plina, tako da ako je problem u ova dva senzora, to će sigurno odražavati skener. Senzori imaju dva staze za čitanje s reostatima i njihove vrijednosti trebaju biti približno iste. U ovom je slučaju dopušteno malo odstupanje u regiji od 1%.

Ali na papučici plina, odstupanje može biti značajnije, do 2 puta. Stoga, prilikom dijagnosticiranja problema s papučicom i gasom, morate biti oprezni, ti čvorovi vrlo rijetko ne uspijevaju.

Video: Opis senzora leda Renault 16V

Zaključak

Kao i u bilo kojem drugom modernom motoru, 16 motora ventila Renault K4M 1.6 litara djeluje pomoću elektroničke upravljačke jedinice (ECU), koja dobiva informacije od senzora. Izlaz iz stajanja bilo kojeg od njih dovodi do činjenice da motor prestaje raditi ili se njegov rad pogoršava – Poticaj pada, pregrijavanje ili potrošnja goriva pojavljuje se.

Ponekad se može činiti da elektronika jednostavno dodaje probleme, ali to nije tako, omogućava vam da identificirate neispravnosti u ranoj fazi, dijagnosticirate ih skenerom i ne dovode stvari do ozbiljnih kvarova koji zahtijevaju velike popravke.