Starter kuca i grmljavini kada započinju, ali ne vrti se

Sadržaj

  1. Principi startera
  2. Vrste grešaka
  3. Nedostatak mehaničke kontaktne opreme
  4. Pokreće se samo relej koji se povlači

Kada započinje motor, događa se da starter kuca, ali ne uvija radilicu. Ovo je neugodna situacija, jer nije moguće pokrenuti moderni automobil "od gurača". Mnogi automobilisti odmah počinju kriviti povlačenje releja ili električnog motora samog startera. To se događa, ali prije nego što dođete do ovog zaključka, morate razmotriti i druge moguće kvarove, koje će biti mnogo lakše eliminirati.

Principi startera

Starter je električni motor čiji je glavni zadatak pomicati motor kako bi počeo samostalno raditi. Da biste to učinili, na starteru je instaliran poseban upravljački uređaj – relej uvlačenja. Ali nakon pokretanja motora, iz brzog rotacije zamašnjaka, pokretački mehanizam može se uništiti, tako da se na njemu postavlja posebna cjelokupna spojnica, koja se naziva Bendix. Rad startera provodi se u nekoliko faza:

  1. Nakon okretanja ključa u početni položaj, napon se isporučuje u relej koji se može uvući. Njegova zavojnica je magnetizirana i privlači jezgru koja se kreće.
  2. Vilica pričvršćena na jezgru pomiče Bendix s zupčanikom na zupčaniku ili krunu zamašnjaka, a na kraju svog puta zatvara gomile kontakata na Starter Electric Motor.
  3. Struja je usidrena, počinje se okretati u magnetskom polju statora, istovremeno rotirajući cjelokupno spajanje, zamašnjak i radilicu.
  4. Nakon pokretanja motora, ključ se pretvara u radni položaj, a struja se prestaje isporučiti u relej uvlačenja. Pod utjecajem opruge dolazi do izvornog položaja, vraćajući Bendix na svoje mjesto i zamagljujući kontakte u električni motor, kao rezultat kojeg starter zaustavlja svoj rad.

Shema početnika
Postoje mjenjač i bezopasni pokretači, ali njihovi principi djelovanja su isti. Razlikuju se samo u prijenosnim sustavima okretnog momenta od sidra do bendixa.

Vrste grešaka

Sve vrste kvarova startera mogu se podijeliti u dvije glavne skupine – mehaničke i električne. Uzmite u obzir one od njih koji ne zahtijevaju skupe popravke, a prilikom prepoznavanja, omogućuju vam samostalno pokretanje automobila i dolazak do garaže ili popravke.

Nedostatak mehaničke kontaktne opreme

Ako starter kuca kada je sustav paljenja uključen i relej koji se uvlači normalno pokreće, ali motor se ne pokreće, tada je ovaj problem mehanički, a razlog je taj što je zupčanik na spajanju slobodnih kotača nije uključen u Kruna zamašnjaka zbog natpisa formiranih na njemu zubima.

Kruna zamašnjaka i zupčanik Bendixa startera

Kad se kreće naprijed, Bendix se zaustavlja na tim bolestima, dok kontaktna peta ne zatvara pokretački električni motor. Kao rezultat toga, nakon okretanja ključa, čuju se samo klikovi kada se pokrene retraktivni uređaj i gluvi se udara kada se zupčanik i Bendix sudario.

Karakteristična je posebnost ovog sloma: povremeno se manifestira, nakon problema, automobil se normalno započinje neko vrijeme opet. To dolazi iz međusobnog položaja krune zamašnjaka s začepljenim područjima. Ako su nasuprot zubima zupčanika Bendixa, starter ne uvija radilicu, a to je dovoljno za jedan neispravni zub. U svim ostalim slučajevima neće biti problema s pokretanjem motora.

Da biste riješili problem kada starter zvecče, bez ulaska u kraj s zamašnjakom, trebate malo predati radilicu. Da biste to učinili, isključite paljenje, ugradite četvrti zupčanik na kutiju, a zatim gurnite automobil. Radilica će se okrenuti željenom kutu, a automobil se može pokrenuti. Za velike automobile bolje je podići jedan od pogonskog kotača na priključnici i okrenuti ga zajedno s radilicom.

Ako je motor započeo nakon okretanja radilice, potrebno je pregledati krunu na nedostatke. Na mnogim motorima to se može učiniti bez uklanjanja samog startera. Da biste to učinili, na poklopcu kvačila se uklanja čep, gumeni poklopac se pomakne na ručici kvačila. Instaliramo kompaktnu svjetiljku tako da možete vidjeti priključak koji se otvorio nakon što pomaknete gumeni poklopac.

Kapica za kvačilo

Ugradimo malo ogledalo tako da su vidljivi zubi krune zamašnjaka. Kroz rupu iz koje je uklonjen čep, ovaj zupčanik možete koristiti odvijačem. Istodobno, zubi se pažljivo pregledavaju – jesu li deformirani. Ako se otkrije takav nedostatak, morat ćete ga eliminirati. To je bolje učiniti na posebno opremljenoj postaji.

Oštećeni starter zuba zuba

Treba napomenuti da je kontaktirajte takav kvar na autoeleksic ili auto -dijagnosticiranje samo trošiti novac. Ako nema ozljeda i druge štete na kruni, problem leži u samom starteru.

Pokreće se samo relej koji se povlači

Tako se događa da nakon okretanja ključa motor ne započinje, istovremeno vozač čuje samo slabe klikove koje emitira relej koji se emitira, pokušavajući iznijeti Bendix u položaj lansiranja i zatvoriti petu električnog motora.

Većina vozača odmah dolazi do ideje da uvlačenje releja nije uspio, što znači da ga mora odmah zamijeniti odmah. Tada se predstavlja ideja o spaljenim potpeticama i drugim problemima koji se često nalaze tijekom rada automobila.

Nakon instaliranja novog releja uvlačenja, starter počinje raditi u normalnom načinu rada, redovito započinjući motor. Ali, ispada, problem često možete brže i jeftinije riješiti problem.

U mnogim je slučajevima dovoljno lako zategnuti kontaktnu maticu između releja uvlačenja i pokretačkog električnog motora. S vremenom, zbog oksidacije, tekućine i prljavštine, kontakt na njoj se pogoršava i nije dovoljno za pokretanje električnog motora, koji je na navijanju čiji su velike struje. Za takav popravak trebat će samo nekoliko minuta i odgovarajući ključ. Pri zamjeni releja koji se povlači, ovaj se kontakt jednostavno očisti i čvrsto steže, zbog čega postižemo željeni učinak, ali moramo platiti puno više.

Nuga za kontakt startera