Starter okreće motor, ali motor se ne pokreće

Sadržaj

 1. ICE start. Kako se to događa?
 2. Zašto se starter okreće normalno, ali motor ne hvata, ne pali?
 3. Nepažnja ili nemar vozača
 4. Tehnički problemi – kvar startera
 5. Video: Gledajte sve koji imaju problema s uključivanjem startera. Koristan savjet autoelektričara.
 6. Problemi u sustavu goriva
 7. jedan.Pumpa za gorivo
 8. 2.Filteri za gorivo
 9. 3. Gas i mlaznice
 10. Video: Starter zuji, ali motor se ne okreće
 11. 4. Neispravnosti u radu elektroničkih sustava
 12. Ostali uzroci otežanog pokretanja kada starter radi

Okrećući ključ za paljenje, vozač svaki put promatra istu sliku. Prvo se osvjetljavaju pokazatelji nadzorne ploče, pokazujući prisutnost goriva i punjenja baterije. U krajnjem položaju, starter se uključuje i počinje okretati radilicu. Za pokretanje ispravnog motora dovoljno je nekoliko okretaja radilice, ali što učiniti kada starter radi, ali automobil tvrdoglavo ne želi pokrenuti? Krivac ove situacije mogu biti razne kvarove, jer normalan rad motora osigurava nekoliko automobilskih sustava odjednom.

pokretanje motora automobila

ICE start. Kako se to događa?

Motor automobila će raditi samo ako je ispunjeno nekoliko uvjeta:

 1. Dovoljna količina mješavine zraka i goriva ulazi u cilindre.
 2. U određenom trenutku (na kraju takta kompresije) svijeća stvara iskru potrebne snage.
 3. Osovine radilice i distribucije okreću se strogim interakcijama, pružajući pravovremeno punjenje cilindara zapaljivom smjesom, ispravnim funkcioniranjem sustava za distribuciju plina i radom plinske pumpe u ledu rasplinjača.

Okretanjem ključa za paljenje vozač pokreće solenoidni relej startera, koji uključuje njegov elektromotor i osigurava zahvat s zupčanikom zamašnjaka radilice. Rotirajući, radilica pretvara kutni moment u povratno kretanje klipova i pokreće bregasto vratilo (ili osovine). Potonji osigurava pravovremeno otvaranje ventila, zbog čega se komore za izgaranje pune smjesom goriva u pravo vrijeme.

Sustav napajanja motora odgovoran je za njegovu pripremu i isporuku. Čim klip dosegne gornju točku na kraju takta kompresije, fino raspršena smjesa goriva se zapali iskrom koja se formira na svijeći (u dizelskim jedinicama dolazi do paljenja zbog jakog kompresije zraka). Nakon toga mikroVumber djeluje na klip, koji se kreće prema dolje i čini da se radilica okreće – ovako je shema pokretanja motora izgleda.

Zašto se starter okreće normalno, ali motor ne hvata, ne pali?

Pola vremena kada auto odbija upaliti, kriv je starter. Istodobno, druga polovica pada na situacije u kojima starter redovito okreće radilicu, a motor se pokreće tek nakon višestrukih pokušaja ili je potpuno tih. To bi moglo biti zbog raznih razloga.

Nepažnja ili nemar vozača

Zloglasni ljudski faktor može se manifestirati na najneočekivaniji način. Na primjer, banalan nedostatak goriva ili alarm koji blokira pumpu za gorivo. A također se događa da je neka vrsta "dobronamjernika" začepila ispušnu cijev, ili nemaran vozač, koji se vraćao, zaglavio u hrpi zemlje ili snježnom nanosu. Takvi razlozi ne spadaju u kategoriju tehničkih kvarova, ali se može pokvariti mnogo živaca.

Tehnički problemi – kvar startera

Mjesto za ugradnju pokretača
Svaki manje-više iskusan vozač razlikovat će zvuk startera, koji redovito okreće motor, od beskorisnog zujanja svog elektromotora u nedostatku zahvata s zamašnjakom. Kada počnete rješavati probleme, svakako biste trebali biti sigurni da starter radi normalno, te da tijekom njegovog rada nema stranih udaraca, klikova i kvarova.

Starter se smatra neispravnim u takvim slučajevima:

 1. Bendix zupčanik ne može zahvatiti prstenasti zupčanik zamašnjaka. To se očituje u glasnom metalnom zveckanju koje se pojavljuje kada se starter uključi. Razlog za ovu pojavu je trošenje spojnih površina, okrhnuti zubi itd. d. Rješenje problema je ugradnja novog zamašnjaka ili krunice. Potonji se može zakrenuti za 180° i tako se odustati od kupnje novog dijela.
 2. Zalijepljena spojka ili mehanizam za uvlačenje. Istodobno, starter električni motor koji zuji, ali ne čini nikakve pokušaje lansiranja motora. U nekim slučajevima, ponovljeni pokušaji uključivanja pomoći pokretača, ali to samo odgađa potrebu za popravkom ili zamjenom na neko vrijeme.
 3. Kruna je labava. Sličan kvar dogodio se na automobilima s kraja prošlog – početka ovog stoljeća, uključujući i popularne "devetke". U tom slučaju, starter zahvaća krunu i počinje ga okretati, ali uključuje zamašnjak uz zvuk brušenja. To će samo pomoći zamijeniti potonje.

Video: Gledajte sve koji imaju problema s uključivanjem startera. Koristan savjet autoelektričara.

Problemi u sustavu goriva

Čak i "napetiji" akumulator i novi servisni starter neće moći pokrenuti automobil ako postoje problemi s dovodom goriva u cilindre. Iz tog razloga, sljedeća stvar koju treba provjeriti je sustav napajanja motora.

jedan.Pumpa za gorivo

U rasplinjaču i dizelskim motorima, ova se jedinica nalazi neposredno pored bloka glave ili cilindra. Elektrane za ubrizgavanje opremljene su električnom pumpom koja je ugrađena u spremnik goriva. Njihov rad ocjenjuje se po kratkom zujanju koje se pojavljuje nakon uključivanja kontakta. Što se tiče benzinskih pumpi motora s karburatorom, one se mehanički pokreću pomoću brega postavljenog na bregastu osovinu.

Provjera rada pumpe za gorivo je jednostavna – da biste to učinili, uklonite crijevo iz ulaznog priključka rasplinjača i spustite ga u odgovarajući spremnik. Nakon toga, gorivo treba pumpati ručicom za ručno pumpanje ili uključivanjem startera. Ako je rezultat negativan, provjeravamo prolaz benzina kroz cijev za gorivo i čistimo mrežicu koja se nalazi u gornjem poklopcu pumpe. Ako to ne pomogne, pregledajte membranu i ventile pumpe za gorivo. Nakon zamjene oštećenih i istrošenih dijelova, rad uređaja će se vratiti.

2.Filteri za gorivo

Uz put prelaska goriva iz spremnika do motora, nalazi se nekoliko filtriranih čvorova – bruto -čišćenja mreže smještenih na prijemniku goriva, u plinskoj pumpi i rasplinjaču, a uz to, papirnati filtri koji se nalaze u odjeljku za opskrbu gorivom. Intenzitet, pa čak i mogućnost opskrbe gorivom motora s unutarnjim izgaranjem, ovisi o njihovoj čistoći. Ako je začepljen, očistite ili zamijenite filtarske elemente.

gas i mlaznice

3. Gas i mlaznice

Benzinski motori s unutarnjim izgaranjem rade na mješavini goriva koja se priprema u rasplinjaču ili usisnom razvodniku (u automobilima s ubrizgavanjem). U prvom slučaju, gorivo prolazi kroz cijeli sustav kanala, mlaznica i raspršivača koji se nalaze u rasplinjaču. U drugom se napaja mlaznicama prema signalima elektroničke upravljačke jedinice motora (ECU).

Doziranje zraka vrši se pomoću prigušne zaklopke koja, ovisno o izvedbi motora, može imati mehanički ili električni pogon. Očistite dijelove ovog sklopa i sam gas. Također, provjerite da li se gorivo dovodi u cilindre. Ako se bavite automobilom za ubrizgavanje, zatim kliknite na stolicu ugradnje smještene ispod željezničke šine – dok bi benzin trebao ići pod pritiskom odatle. Ako je curenje preslabo, tada provjeravamo filtere, cijev goriva i ventil za smanjenje tlaka pumpe za gorivo.

U motorima s rasplinjačem, opskrba gorivom može se procijeniti naglim otvaranjem gasa – u tom slučaju dio goriva će se ubrizgati u difuzor iz raspršivača pumpe za gas. Osim toga, za benzinske pogonske jedinice pregledajte svjećice – ne bi trebale biti suhe. U suprotnom, provjerite prisutnost kontrolnog signala na mlaznicama. Ako je s tim sve u redu, tada biste trebali odvrnuti pričvršćivanje rampe i odmaknuti ga od razdjelnika kako biste pregledali mlaznice za prskanje pri pokretanju motora. Odsutnost mlaznica goriva ili njihov nizak intenzitet ukazuje na potrebu čišćenja ili zamjene mlaznica.

Što se tiče dizelskih motora, oni opskrbljuju gorivo pod visokim tlakom, a za to su zaslužne mnogo složenija pumpa (visokotlačna pumpa za gorivo) i mlaznice posebnog dizajna. Za popravak ovih komponenti potrebna je posebna oprema, pa je u ovom slučaju bolje kontaktirati stručnjake.

Još nešto korisno za vas:

 • Zašto, nakon okretanja ključa za paljenje, starter klikne, ali motor se ne okreće sa starterom?
 • Uzroci zviždaljke alternatora i kako ukloniti ovu zviždaljku?
 • Kako provjeriti starter s uklanjanjem iz motora?

Video: Starter zuji, ali motor se ne okreće

4. Neispravnosti u radu elektroničkih sustava

Za provjeru sustava paljenja izvucite i uklonite svjećicu iz jednog cilindra motora. Ugradivši vrh visokonaponske žice na njegovu kontaktnu maticu, dodirnite glavu cilindra rubom svijeće i pomičite motor starterom. U tom slučaju na kontaktima bi se trebala pojaviti snažna iskra ljubičaste ili plave nijanse. Ako je iskra preslaba (ili uopće nije), tada provjeravamo rad računala, zavojnica paljenja i razdjelnika (za ICE-ove starog dizajna).

Budući da postoji dosta uzroka neispravnosti i većina ih je zabilježena u sjećanju na ECU, neće biti suvišno dijagnosticirati pomoću osobnog autokanta. Na primjer, to se može učiniti s Rokodil ScanX multi-brand uređajem, koji je kompatibilan s većinom automobila od 1996. nadalje.

Rokodil ScanX

Skener razmatra postojeće pogreške, počevši od kojih je vrijedno započeti inspekciju.

Ostali uzroci otežanog pokretanja kada starter radi

 1. Zupčasti remen je potrgan, ili labav i preskočio nekoliko zuba – u ovom slučaju, vrijeme ventila je srušeno, zbog čega se motor ne može pokrenuti. Dovoljno je zamijeniti i postaviti remen prema oznakama, osim ako takva smetnja nije završila susretom klipova s ​​ventilima – u ovom slučaju će biti potreban remont motora.
 2. Radilica se rotira s primjetnom silom, što može biti uzrokovano raznim mehaničkim oštećenjima radilice i grupe cilindar-klip. Provjerite da li se motor okreće prilikom pokušaja lansiranja na najvišoj brzini "s tegljača" (za mehanički mjenjač) ili rotiranje obloga automobila automatskim mjenjačima. Relativno lagana rotacija ukazuje da je uzrok kvara skriven negdje drugdje.
 3. Zaglavljena jedna od montiranih jedinica, što stvara povećan otpor rotaciji osovine motora. Da biste pronašli "slabu kariku", morate olabaviti i ukloniti remen, a zatim pokušati ručno okrenuti pumpu, generator, kompresor klima uređaja ili pumpu servo upravljača. Ako se kvar dogodio daleko od servisa, tada možete doći do najbližeg autoservisa samo na onim automobilima u kojima pumpu pokreće zupčasti remen. Na drugim motorima možete pokušati spojiti remenicu radilice i pumpe rashladne tekućine s nečim prikladnim – užetom izrezanom iz automobilske komore s gumenom trakom itd. d.
 4. Kvar senzora spojenih na računalo – položaj radilice (DPKV), Hall itd. d. Zbog njihovog prekida ili nepravilnog rada, jedinica za upravljanje motorom ne uključuje zapaljivu smjesu ili ubrizgavanje, a postavke goriva uopće u isto vrijeme kada je potrebno.
 5. Ponekad su uzrok kvara ili netočne interpretacije signala određenog senzora elektromagnetske smetnje od startera i drugih električnih komponenti. U tom je slučaju teško identificirati kvar, pa je moguće da ćete se morati obratiti stručnjacima za savjet.