Sustav recirkulacije ispušnog plina (EGR)

Sadržaj

 1. Potreba za ventilom ispita
 2. EGR sustav sustava
 3. Značajke dizajna ventila
 4. Glavni kvarovi ispita i njihovi uzroci
 5. Popravak EGR sustava
 6. Trebam li trzati ventil EGR?
 7. Video: EGR ventil! Načelo djelovanja. Osušiti ili ne?!

Moderni motor za unutarnje izgaranje složena je jedinica, čiji svi mehanizmi kontroliraju elektronički blok. Jedan od tih čvorova instaliranih na većini motora je EGR ventil (engleski. Recirkulacija ispušnog plina) ili recirkulacija ispušnog plina. Vlasnici automobila često pogrešno vjeruju da služi samo za smanjenje otrovnih tvari u ispušnom ispuhu i priguši ga, ne shvaćajući da netočno isključivanje EGR -a može naštetiti motoru, što dovodi do ubrzanog trošenja i preranog popravka.

Egr ventil

Potreba za ventilom ispita

U svim vrstama motora, EGR ventil (EGR) služi kako bi se osigurao stabilan rad u bilo kojem načinu rada, automatski podešavajući kvalitetu smjese goriva:

 • pri prvom lansiranju i grijanju;
 • Kada radite stabilnim brzinama;
 • s djelomičnim ili niskim opterećenjem;
 • Tijekom rada s visokim ili niskim atmosferskim tlakom.

Upotreba EGR -a omogućava vam dodatne prednosti koje inženjeri koriste u konstrukciji motora za unutarnje izgaranje:

 • Bilo je moguće napraviti kasniju ubrizgavanje goriva, što je dovelo do ujednačenog i ekonomičnijeg rada motora, bez pregrijavanja;
 • Ispušni plinovi, padajući u komoru za izgaranje, brže zagrijavaju motor;
 • USR-ventil smanjuje gubitke crpljenja karakteristične za varijante motora benzina zbog povećanog plinskog vakuuma za prigušivanje gasa.

EGR sustav sustava

Glavna funkcija ovog sustava je miješanje potrošenih plinova izravno u kolektor ulaza. Na prvi pogled, takvo se rješenje čini apsurdno, zašto smanjiti količinu kisika koji ulazi u komoru za izgaranje, jer bi to trebalo smanjiti snagu motora. Ali to je potrebno kako bi se smanjila temperatura pri borbi protiv smjese, što dovodi do smanjenja broja dušičnih oksida formiranih u isto vrijeme.

EGR ventil nalazi se na cijevi na usisnom razvodniku i regulira količinu očekivanog plina isporučenog u cilindre. Na dovodnu cijev instalira se izmjenjivač topline koja hladi ispušni plin u usisnom razvodniku. Rad ventila kontrolira elektronička jedinica automobila, a kao vrsta može biti električna ili elektro -pneumatska.

Shema rada USR sustava

U dizelskim motorima ventil EGR je potpuno otvoren prilikom praznog hoda, smanjujući količinu kisika u cilindrima oko polovice. Povećanjem revolucija zatvara se proporcionalno, omogućujući vam povećanje povratka motora. Pri zagrijavanju i maksimalnim brzinama blokiran je.

U benzinskom motoru ventil se otvara pri niskim i prosječnim brzinama, dovodeći do 10 % ispušnih plinova u usisni razvodnik. Pri zagrijavanju i u načinu visoke vuče, sustav EGR preklapa protok otpadnog plina.

Značajke dizajna ventila

EGR ventil se sastoji od slučaja s šipkom koji otvara ili zatvara klirens kroz koji ispušni plinovi ulaze u usisni razvodnik. Ovaj je štap pričvršćen na elektromagnetski ili pneumatski ventil, kojem upravljačka jedinica isporučuje odgovarajuće naredbe. Primijenite dvije glavne vrste ovih čvorova:

 1. Elektro -pneumatska, gdje je prigušivač vođen pneumatskim ventilom iz vakuumske pumpe. Istodobno, sama pumpa kontrolira elektroniku povezanu s ECU -om, koja naredbu prenosi u vakuum u pneumatskom ventilu. To je dijafragma na opruzi, koja se pritiska na šipku koja se zatvara ili otvara lumen ventila, duž koji prolaze utrošeni plinovi. Ovaj je sustav najpopularniji i vrlo je pouzdan.
 2. Elektronički ili digitalni ventili rade izravno s ECU -om, ali imaju složeniji dizajn.

Uređaj mehaničkog i digitalnog ventila USR
To je ispravno funkcioniranje EGR ventila, ovisi o tome kako će funkcionirati cijeli sustav recirkulacije otpadnog plina. Ovaj čvor mora biti oprezan kako ne bi prerano propao.

Glavni kvarovi ispita i njihovi uzroci

Često je razlog raspada sustava recirkulacije ispušnih plinova je kvar EGR ventila. Budući da su potrošeni plinovi koji sadrže čađe i druge čvrste čestice prolaze kroz nju, nakon nekog vremena može jednostavno začepiti i zaglaviti u otvorenom ili zatvorenom položaju. Stalno otvoreni ventil označava sljedeće znakove:

 • nestabilnost rada u praznom hodu;
 • kreteni s naglim porastom vuče (ubrzanje);
 • U dizelskim motorima snaga se značajno smanjuje.

Ako je ventil zaglavljen u zatvorenom položaju, tada znakovi kvara nisu tako očigledni, u benzinskim motorima brzina protoka raste zbog gubitaka crpljenja, a dizelski motor djeluje glasnije i čvrsto, smanjujući udobnost pri vožnji. Često u modernim automobilima s problemima s EGR ventilom na nadzornoj ploči, standardni indikator za provjeru motora svijetli. Ali da biste točno razumjeli u čemu je problem, to će biti moguće tek nakon računalne dijagnostike.

Cunned ventil EGR -a

Glavni razlozi koji dovode do ometanja ventila EGR:

 • Niska kvaliteta goriva, kada se formira puno čađe, što tvori višak nesposobnosti;
 • Nošenje turbine i klipne skupine, kao rezultat kojeg ulje ulazi u ventil, gdje, miješajući se s čađom, tvori tvar koja zaglavi stabljiku;
 • začepljenje ventilacijskog sustava radilice;
 • Previše jaka ubrizgavanje goriva kao rezultat nošenja mlaznica.

Da biste spriječili izlaz sustava recirkulacije ispušnog plina, ventil morate očistiti na svakih 100 tisuća. KM trčanja, nadgledajte kvalitetu goriva i stanje motora, prolazeći periodično tada.

Popravak EGR sustava

Kad EGR ventil ne uspije, potrebno je očistiti sustav i osloboditi dijelove zaglavlja. Da biste dovršili posao, morat ćete ukloniti ventil koji se nalazi odmah ispred usisnog razvodnika. Prije toga morate kupiti nove brtve pod instalacijskim gnijezdom, inače će se zrak probiti kroz njih.

Za čišćenje ventila možete koristiti standardni proizvodi-gazolin, dizelsko gorivo, WD-40 ili tekućinu za čišćenje karburatora. Učinkovitije napunite ventil proizvodom za čišćenje tako da se magla omekša. Nakon toga očistite ga krpom i ostavite neko vrijeme tako da je potpuno suh. Nije dopušteno koristiti materijale poput četkice, pa čak i tvrdog četkica za zube, koje mogu ogrebati površinu ventila. Uz to, cijev se čisti za usisni razvodnik i leptir za gas.

Prilikom rada potrebno je uzeti u obzir da svi detalji trebaju biti savršeno čisti. Ulazak zapaljivih tekućina u usisni razvodnik dovest će do niza detonacija prilikom pokretanja motora, što može dovesti do ozbiljnog sloma, do pojave pukotina u klipovima. Također se preporučuje ukloniti cijev tako da čađa i mulj ne uđu u cilindre.

Trebam li trzati ventil EGR?

Mnogi vlasnici automobila uvjereni su da EGR utikač pojednostavljuje rad motora, omogućuje vam povećanje njegove snage i općenito čini rad jednostavnijim i ugodnijim. Da biste shvatili je li to, morate shvatiti koju posljedicu ovaj postupak vodi.

čep ispita

Budući da je USR sredstvo za recirkulaciju ispušnih plinova, njegov čep dovodi do činjenice da ne padaju u usisni razvodnik i cilindre, što znači da ne tvore dodatni ugljik. Ali ovdje je sve tako jednostavno za sve, ako motor radi i iz njega ne dolazi para nafte, tada se Nagara neće formirati. To znači da ako motor ne vozi naftne pare iz ventilacijskog sustava radilice i turbine, neće se pojaviti rast ulaznog ventila.

Čišćenje EGR

Iz ovoga možemo napraviti zanimljiv zaključak da će s velikim istrošenim u motoru ulje ući u usisni razvodnik, a USR ventil i ventil. I to će dovesti do njegovog brzog trošenja. U ovom se slučaju ipak preporučuje utopiti kako ne osigurati dodatno opterećenje na motoru prilikom začepljenja kolektora mješavinom čađe i ulja

Upotreba EGR sustava omogućuje vam smanjenje radne temperature u cilindrima. Kad se priguši, temperatura motora može se povećati na viška vrijednosti. Treba imati na umu da je pri velikim brzinama ventil EGR zatvoren, a temperatura maksimalna, pa stručnjaci kažu da je ta prijetnja pomalo pretjerana. Prigovarali su im da postoje slučajevi kada, nakon čepa, glava glave cilindra doživljava lokalno pregrijavanje, a dogodilo se da je GBC vodio, a to dovodi do velikih popravaka. To se posebno odnosi na slučaj poplave mlaznice, s ometanjem EGR -a, temperatura u bloku cilindra može doseći kritične vrijednosti. Stoga morate obaviti ovaj postupak na istrošenom motoru s oprezom.

Video: EGR ventil! Načelo djelovanja. Osušiti ili ne?!

U zemljama trećeg svijeta mnogi se motori isporučuju bez USR sustava, na temelju toga mnogi vjeruju da njegovo zaglavlje ne šteti nikakvoj šteti. Ali ovdje se mora imati na umu da uključivanje sustava za recirkulaciju otpadnih plinova omogućava vam da prebacite takt ubrizgavanja na kasnije. Bez USR -a, to će dovesti do lokalnog pregrijavanja i krutijeg rada motora. Stoga, kada je zaglušujuće, potrebno je izvršiti odgovarajuće izmjene softvera ECU -a.

Među neospornim prednostima Jacinga EGR ventil je istaknut:

 1. Nije potrebno preventivno čišćenje sustava recirkulacije otpadnih plinova, što smanjuje troškove rada automobila.
 2. Manje tako čađa ulazi u ispušni sustav, koji pozitivno utječe na kvalitetu rada i izdržljivost filtra čađe.
 3. Motorno ulje potamni sporije, bolje pranje dijelova motora.

Negativne posljedice utikača EGR ventila uključuju:

 1. Povećavanje temperature izgaranja goriva u cilindrima, što smanjuje životni resurs motora.
 2. Motor se duže zagrijava, što također povećava trošenje.
 3. Povećava potrošnju goriva, što negativno utječe na filter čađe, a emisije se također povećavaju u atmosferi.

Stoga je potrebno odlučiti je li potrebno trzati ventil EGR, vlasnik automobila mora neovisno. Ovaj postupak ima i profesionalce i minuse koje je potrebno odmjeriti kako bi došao do ispravnog zaključka.