Što je i što je ECU potreban u automobilu?

Sadržaj

 1. Kako ECU radi?
 2. Vrste ulaznih i izlaznih signala
 3. Mikroprocesorski uređaj
 4. Intersetersko sučelje
 5. Video: Sustav upravljanja motorom: ECU pregled.
 6. Neispravljanja ECU -a
 7. Dijagnostika i popravak

Jedinica za upravljanje motorom – Kamen temeljac modernog sustava za napajanje leda. Unutar ECU -a (modul za upravljanje motorom) da se obrađuju signali senzorne opreme i generiraju se naredbe za izvršne mehanizme. Trenutak iskrenja, vrijeme otvaranja mlaznica, rad lutke ventila adsorbera, USR i drugih elemenata ovisi o ispravnom radu ECU -a. Razmotrite kako funkcionira elektronički sustav upravljanja motorom (ESUD), uređaj, princip rada njegovih glavnih komponenti, kao i njihove zajedničke neispravnosti.

Kako ECU radi?

ECU uređaj

 1. Mikroprocesor – srce bilo koje upravljačke jedinice (BU). Načelo rada upravljačke jedinice motora izgrađeno je na obradi procesora digitalnog signala i izbora algoritma izvršnog upravljanja.
 2. Priključci ulaznih signala sa senzora.
 3. Analogno-civilijski pretvarač. Mikroprocesor ne može obraditi analogne signale, pa svrha ADC -a u transkodiranju u digitalni oblik. Impulsni signali induktivnih senzora senzora frekvencije rotacije transformiraju se slično.
 4. Postavljanje kaskada. U postavci kaskade kontrolni impulsi iz mikroprocesora pretvaraju se u signale snage, s kojima ECU kontrolira uređaje za izvođenje uređaja. Primjer postavke kaskade može se smatrati radom ključeva napajanja koji su odgovorni za isporuku napona na primarno namotavanje zavojnica paljenja.
 5. Blok kontrole struje. Nadzire kršenje funkcija elektroničkih komponenti unutar jedinice, anomalije u senzorima, kao i kršenje strujnog protoka u signalnim i napajačkim krugovima. Zahvaljujući samo -dijagnozi, postaje moguće dijagnosticirati ECU, čitati kodove kvara i pregledati stvarne parametre.
 6. Komunikacijski blok s drugim elektroničkim blokovima unutar automobila i dijagnostičkim sučeljem. Mnogi podaci iz upravljačke jedinice motora koriste se u radu jedinice za upravljanje automatskom prijenosom, ABS, ESP, ASR, itd.P. U modernim automobilima podatkovne gume različitih razina koriste se za komunikaciju između blokova.

Dizajn ECU -a je nemoguć bez napajanja, koje, ako je potrebno, prilagođava napajanje automobila značajkama elemenata unutar jedinice. Snažni krug također sadrži zaštitne komponente koje štite ECU od skokova napona, pokajajući se.

Vrste ulaznih i izlaznih signala

ECU obrađuje samo nekoliko vrsta ulaznih signala:

 • Digitalni signal (ima samo dvije razine – "visok" i "nizak"). Takav se signal naziva i logičan, jer ima samo dvije vrijednosti- istina ili laži (istinito/lažno), logično ili logično 1;
 • Impulsni signal – Kratkoročni promjena fizičke vrijednosti. Na primjer, brojem impulsa iz senzora, ABS upravljačka jedinica izračunava brzinu rotacije svakog kotača;
 • Analogni signal – opisan funkcijom vremena i kontinuiranim skupom mogućih vrijednosti. U automobilu takvi signali uključuju mjerenje napona.

Upravo je padom napona na nalazima potenciometrijskog senzora položaja ECU -a elektroničke papučice za plin koji je snaga koju vozač želi primiti iz motora.

Postavljanje kaskada koje se koriste za kontrolu mehanizama za izvedbu može tvoriti prebacivanje signala i signala s modulacijom širokog pulsa. Shim-signal karakterizira savijanje impulsa-omjer razdoblja impulsa u njihovom trajanju. Bonding se izražava kao postotak koji pokazuje omjer razdoblja opskrbe naponom u razdoblju od de -energiziranog stanja. Na primjer, ako je bušotini upravljačkog signala regulatora praznog hoda (RXX) 50%, tada će se stabljika regulatora produžiti za pola.

Dok vam modulacija geografskog modula omogućuje fleksibilno upravljanje izvršnim uređajem, signal za prebacivanje ima samo dva stanja uključena ili isključena. Takav će signal biti uključivanje ventilatora, klima uređaja itd.P.

Mikroprocesorski uređaj

Rad mikroprocesora izgrađen je oko 3 komponente:

 1. Uređaj operativnog opoziva (RAM/RAM). RAM je neophodan za pohranjivanje promjena podataka dobivenih iz senzorne opreme. Te podatke mikroprocesor koristi u proračunima i pohranjuju se samo tijekom motora/vremena paljenja. Takvi podaci uključuju, na primjer, signal senzora detonacije, svjedočenje Lambda-Zond, na temelju čega se formira kratkotrajna korekcija.
 2. Uređaj koji se neprestano opoziva (ROM ili EEPROM)-prepisana memorija koja je pohranila program obrade podataka i kontrole ECU elemenata, kao i važne varijable koje se ne mogu izgubiti kad se napaja isključi.
 3. Konstantna memorija (PM ili EEPROM) – pohranite šifru prepoznavanje ključa imobilizatora, konfiguraciju opreme automobila, kodove neispravnosti itd.P.

Na nekim se automobilima kodovi neispravnosti motora pohranjuju u RAM -u, pa prilikom uklanjanja terminala uklanjaju se. U modernijim opcijama za dizajn ESUD -a potrebna je posebna dijagnostička oprema za uklanjanje kodova iz EEPROM -a.

Intersetersko sučelje

Mnogi elektronički sustavi modernog automobila opremljeni su zasebnim digitalnim upravljačkim jedinicama. Ne samo važni sustavi kao ABS, ESP, zračni jastuk, ASR, već i komponente koje pružaju udobnost i praktičnost prilikom korištenja automobila su uključene. Govorimo o Windowsu, centraliziranom sustavu otključavanja/zaključavanju vrata, multimedijske itd.P.

Da bi se sinkronizirao rad pojedinih upravljačkih jedinica, izmišljena je sekvencijalna guma za prijenos podataka. Provodi se prema protokolu u obliku poruka između digitalnih blokova kroz vrlo kratke intervale. Takav se protokol može usporediti s telefonskom konferencijom, gdje svaki pretplatnik ima razinu prioriteta za emitiranje. Na primjer, servibilnost sustava ABS važnije je za siguran rad automobila od glatkih prijenosa u automatskom prijenosu u automatskom prijenosu, pa će poruke iz ABS jedinice imati veći stupanj prioriteta.

U modernim automobilima nekoliko zasebnih guma podataka može raditi zajedno odjednom:

 • Guma jedinice napajanja (motor motora, automatski mjenjač, ​​abs itd.P.);
 • Može devet sustava udobnosti (prozori, brave vrata);
 • Can-Wild u sustavu informacija i naredbe (multimedija, navigacija, kombinacija uređaja).

Nove vrste među-mrežnog sučelja sve se više uvode u uobičajeno Can Traight: jednožična guma, vlaknasta optička guma većine, bežična bluetooth sabirnicu.

Video: Sustav upravljanja motorom: ECU pregled.

Neispravljanja ECU -a

 • Korozija obroka, kratki spoj između izlaza elemenata na ploči zbog vlage unosa vlage. ECU regulator je smješten u zapečaćeno kućište, što bi trebalo spriječiti prodiranje vode unutar bloka. Gore navedeni kvari najčešće se javljaju nakon otvaranja bloka za pregled/popravak, jer je prilično teško vratiti tvorničku stezanje. Najčešće je upravljačka jedinica motora u odjeljku motora – daleko od najpovoljnijeg okruženja za kontrolere. Manje često, proizvođač stavlja ECU ispod prsta za čišćenje stakla, iza skloništa ili u kabini;
 • Kršenje komponenti ECU -a zbog ulaska nafte, antifriza. Zbog kapilarnog učinka, česti su slučajevi kada motorno ulje ili tekućina za prijenos prodire u blok, teče ili čak dižući duž žica do priključka;

Na nekim automobilima neuspješno mjesto upravljačke jedinice određuje razlog njegovog raspada. Na primjer, ECU na automobilima Lada Kalina instalirana je ispod radijatora peći. Stoga, u slučaju curenja potonjeg, antifriz ulazi u blok i onemogućuje ga.

 • Pukotine za lemljenje elemenata tiskanih krugova. Nastaju zbog konstantnih temperaturnih razlika, vibracija. Neki proizvođači instaliraju ECU na motor, što pogoršava utjecaj negativnih faktora i postaje glavni razlog raspada motora motora;

Možda najupečatljiviji primjer takvog konstruktivnog oštećenja može biti X16XER, X18XER motori iz Opela. Položaj ECU -a na motoru dovodi do raspada skakača između igle priključka i terminala tiskane pločice. Često ECU na automobilima s takvim motorima ne uspije na runama do 150-200 tisuća.km.

 • Blokiranje elemenata na ploči zbog kratkog spoja, netočnog priključka baterije, prenapona u mrežu ON -ploče;
 • Oksidacija igara u kontaktnom konektoru, savijanje kontakata nakon neuredne ugradnje ECU priključka.

Dijagnostika i popravak

Popravak ECU -a zahtijeva barem osnovno znanje o krugu i dobrim vještinama lemljenja. Naravno, i bez dubokog znanja, vidjet ćete okside, pukotine na obroku, izgorjeli put ili natečeni kondenzator. Ako blok ne podliježe obnovi, slučaj se uvijek primjenjuje na slučaj, što će vam pomoći da odaberete kontroler za zamjenu.