Što trebate znati o snazi ​​i okretnom momentu u automobilu

Sadržaj

  1. Kako se izračunava snaga motora?
  2. Video: Jednostavne riječi bez složenih formula i izračuna, što je snaga, okretni moment i brzina motora.
  3. Koji je okretni moment
  4. Što je bolje: snaga ili okretni moment

Snaga motora je vrijednost koja pokazuje kakav je rad motor sposoban po jedinici vremena. To jest količina energije koju motor prenosi na prijenos u određeno vrijeme. Izmjereno u kilovatama (KW) ili konjskim snagama (l. s.).

Led u autu

Kako se izračunava snaga motora?

Izračun snage motora provodi se na nekoliko načina. Najpovoljniji način je kroz okretni moment. Zakretni moment množimo kutnom brzinom – dobivamo snagu motora.

N_dv = m ∙ ω = 2 ∙ π ∙ m ∙ n_dv

gdje:

N_DV – Snaga motora, KW;

M – Torque, nm;

ω – Kutna brzina rotacije radilice, radost/s;

π – matematička konstanta, jednaka 3,14;

N_DV-motorna brzina, min-1.

Snaga se izračunava kroz prosječni efektivni tlak. Komora za izgaranje ima određeni volumen. Topli plinovi utječu na klip u cilindru s određenim pritiskom. Motor se okreće s nekom frekvencijom. Proizvod volumena motora, prosječni efektivni tlak i brzina, podijeljen sa 120, dat će teorijsku snagu motora u KW.

N_dv = (v_dv ∙ p_eff ∙ n_dv)/120

gdje:

V_DV – Volumen motora, CM3;

P_EFF – efektivni tlak u cilindrima, MPA;

120 -Koeficijent koji se koristi za izračunavanje snage četverostrukog motora (u ledu s dva struje ovaj koeficijent je 60).

Da bismo izračunali konjske snage kilovata, množimo se s 0,74.

N_ (dv l.s.) = N_dv ∙ 0,74

gdje:

N_DV L.s. – Snaga motora u konjskim snagama, L. s.

Ostale formule snage motora koriste se u stvarnim proračunima rjeđe. Ove formule uključuju određene varijable. A da biste izmjerili snagu motora drugim metodama, morate znati performanse mlaznica ili puno zraka koji konzumira motor.

U praksi, kapacitet proizvođača automobila izvodi izračunavanje moći empirijski, odnosno mjere na stajalištu i grade grafikon ovisnosti o činjenici, na temelju pokazatelja primljenih tijekom ispitivanja.

Snaga motora – vrijednost nedosljedne. Za svaki motor postoji krivulja koja prikazuje ovisnost snage o rasporedu frekvencije rotacije radilice. Do određenog vrha, do oko 4-5 tisuća revolucija, snaga raste proporcionalno prometu. Slijedi glatko zaostajanje rasta snage, krivulja se naginje. Oko 7-8 tisuća revolucija, moć se opada. Na ventil se preklapa s velikom brzinom radilice, a na pad učinkovitosti motora utječe zbog nedovoljno intenzivne izmjene plina.

Da biste saznali snagu motora, pogledajte upute za uporabu. U odjeljku s tehničkim karakteristikama motora bit će naznačeni napajanje i revolucije na kojem dostiže vršnu vrijednost. Ako je snaga naznačena kilovatama za izračunavanje konjske snage motora, upotrijebite gornju formulu. U nekim slučajevima proizvođač automobila pruža grafikon o kojem postoji ovisnost snage i zakretnog momenta na brzini brzine.

Video: Jednostavne riječi bez složenih formula i izračuna, što je snaga, okretni moment i brzina motora.

Snaga motora s unutarnjim izgaranjem određuje koliko se automobil brzo može kretati ili ubrzati (raditi). Korisna snaga motora izračunava se uzimajući u obzir gubitke u mjenjaču, to jest, ukazuje na to koliko motor dopire do kotača automobila od izvorne snage motora.

Koji je okretni moment

Uvijanje trenutka u motoru automobila rotacijska je sila koja je brojčano jednaka produktu primijenjene sile (tlak vrućih plinova na klipu) na ramenu (udaljenost između osi autohtonog i spojnog vrata šipke od vrata radilica u projekciji, okomita os rotacije radilice). Zakretni moment mjeri u Newtonu metar (NM).

Okretni moment motora za unutarnje izgaranje ovisi o pritisku na klip i udaljenosti između autohtonog i vrata za spajanje. Ovisnost je ovdje izravna. Što je rame veće i veći je pritisak na klip, to je veći moment motora.

Dizelski motori imaju više stupnja kompresije. Više i klip udara u cilindar (s promjerom cilindara jednakim benzinskim motorom). A to znači da će udaljenost između domorodačkog i priključnog vrata biti veća. To jest duljina ramena. Zbog većeg opsega kompresije tijekom radnog takta, dizelski motor je veći od sile pritiska na klip. Zakretni moment u dizelskim motorima, sve ostale stvari jednake, više nego u benzinu.

Zakretni moment utječe na to koliko energije motor daje u trenutnom trenutku. Zakretni moment je vrijednost koja određuje energiju koja se zapravo prenosi u određenom vremenu na prijenos. Što je trenutak veći, to je jači, motor koji žudi za trenutnim brzinama.

Što je bolje: snaga ili okretni moment

Snaga i okretni motor su međusobno povezane vrijednosti. To je jasno vidljivo u formuli iz prve točke.

Vrh okretnog momenta o grafikonu ovisnosti o učestalosti rotacije motora pojavljuje se ranije od vrha snage. To vrijedi i za motore dizela i benzina. Međutim, u dizelskim motorima moment se postiže ranije, a visoravan (interval frekvencija rotacije s vršnom vrijednošću) duži je. Benzinski led ima veću snagu, mada da biste ga postigli, trebate odvezati motor na gotovo maksimalnu brzinu.

Recite definitivno što je bolje: snaga ili okretni moment, ne možete. Sve ovisi o slučaju. Prijenos modernih automobila može transformirati ove vrijednosti u potrebne uvjete. Objasnimo primjerima.

Za tešku opremu, koja je važna u širokom rasponu revolucija, okretni moment je važniji od trenutka. Motor bi trebao dobro povući. Nije potrebno promovirati ga do maksimalne brzine. To je dijelom razlog zašto je gotovo sva komercijalna oprema opremljena dizelskim motorima.

Snaga je važnija u trkačkim automobilima. Motori ovih automobila u pilotima prometa tijekom utrka drže se u crvenoj zoni. Motor daje maksimalnu snagu. A prijenos pretvara snagu u vuču.

Za civilne automobile važan je stil vožnje. Oba su motora prikladna za vožnju na stroju. Automatski mjenjač držat će motor u rasponu brzine pri kojem motor daje maksimum svog potencijala.

Kako povećati snagu motora

Za agresivnu vožnju mehanike s motorom koji je odvezao u crvenu zonu tahometra, benzinski motor je najprikladniji. Ali u ovom slučaju, morate shvatiti da ćete da biste dobili maksimalne performanse od motora, morat ćete ga zadržati na vrhuncu revolucija i često prebaciti prijenos. Vrh snage u benzinskom ledu ima mali raspon i nalazi se blizu maksimalne brzine. Za samouvjereno prestizanje i ubrzanje, bit će potrebno sniziti prijenos i promovirati motor.

Za odmjerenu vožnju, posebno u gradu, dizel je prikladniji. Za pretjecanje na dizelskom automobilu, često se ne trebate prebaciti na smanjeni zupčanik, a visoki moment u širokom rasponu revolucija manje će se prebaciti.