Što učiniti ako se motor ne pokrene?

Sadržaj

 1. Što to znači – motor se ne pokreće?
 2. Računalna dijagnostika
 3. Dijagnostika sustava opskrbe gorivom
 4. Provjera sustava paljenja
 5. Provjera stanja klipne grupe
 6. Pokretanje motora nakon otklanjanja problema
 7. Video: Auto ne upali – 10 RAZLOGA! Pokretač, baterija, gorivo ..
 8. Zaključak

Moderne automobile kontrolira elektroniku, a karakterizira ih povećana pouzdanost. Ali događa se da motor ne započinje, što znači da neće raditi automobilom. Ovo je vrlo neugodna situacija, pogotovo ako se dogodi daleko od garaže. I u ovom slučaju može biti potrebna evakuacija, ali znanje o uzrocima kvara pomoći će da sami identificirate kvar, moguće je pokrenuti motor i, barem, doći do stotinu.

Motor je zastao na stroju

Što to znači – motor se ne započinje?

Taj se kvar shvaća kao ova situacija – pokretač funkcionira, ali stroj se ne započinje, jer motor ne započinje. U situaciji u kojoj starter pukne, ali ne uvija motor, problem je najčešće u sustavu lansiranja ili baterije, a ne sama jedinica za napajanje. To je vrlo važno, jer starter koji ne radi i motor koji se ne pokreće zahtijevaju pažnju različitih stručnjaka. U prvom slučaju bit će potreban električar, a u drugom – dijagnoza u koju je uključen drugi stručnjak.

Druga važna točka koju treba popraviti za brzu i točnu dijagnozu problema su okolnosti raspada. Motor se može zaustaviti u pokretu, a ne započeti kad je toplo ili hladno. Ove će informacije pomoći uštedjeti vrijeme prilikom otkrivanja kvara. Najčešće se problem javlja s hladnim motorom start -Up.

Računalna dijagnostika

Ako motor s uslužnim starterom ne započne, obratite pažnju na pokazatelje nadzorne ploče. Prilikom okretanja tipke za paljenje, provjerite indikator neispravnosti, bateriju, senzor tlaka ulja i indikacija imobilizatora trebaju prestati prestati. U vozilima s ubrizgačem, nakon što je okrenuo ključ, treba čuti karakterističan zvuk pumpanja pumpe za gorivo – tihi buzz.

Ako se automobil ne pokreće s normalno radnim starterom i igla okretomjera se ne pomiče, iako elektromotor pokreće motor, morate provjeriti senzor radilice. Ako ovaj element ne uspije, motor se neće moći pokrenuti, jer elektronička upravljačka jedinica za to ne daje dopuštenje.

indikacija kvara na instrument tabli

Za dobivanje potpunih informacija, dijagnostička oprema spojena je preko posebnog konektora, u kojem se odabiru model automobila i tip motora. Nakon spajanja na ECU automobila, zaslon prijenosnog računala će prikazati pogreške s kodovima koji su trenutno relevantni. Ako je potrebno, možete otvoriti dijagram automobila, gdje će se lokalizirati područje s kvarom.

Kada starter radi, potrebno je ukloniti nekoliko parametara, čiji kvar može dovesti do kvara:

 1. Vakummetar bi trebao pokazati tlak jednak atmosferskom, oko 1 bar.
 2. Navedeni broj okretaja u praznom hodu mora odgovarati karakteristikama motora.
 3. Temperatura motora pri hladnom startu treba biti jednaka temperaturi okoline.

Za praćenje načina rada motora potrebno je pratiti njegove okretaje u stvarnom vremenu pri rotaciji startera, za što postoji posebna kartica u softveru. Da biste to učinili, starter se pokreće i na zaslonu se pojavljuje brzina radilice u minuti, koju on osigurava. Norma – nešto više od 200 okretaja u minuti. Ako podaci ostanu na nuli, problem je u senzoru radilice, koji je potrebno zamijeniti.

otkrivanje greške skenerom za dijagnostiku

Dijagnostika sustava opskrbe gorivom

Ako se motor ne pokreće sa startera, potrebno je provjeriti dovod goriva u cilindre. U hladnoj sezoni događa se da se umjesto benzina, voda nakupljena u spremniku dovodi kroz cijev za gorivo. Da biste to učinili, morate ispustiti malo goriva u čistu odrezanu bocu ili drugu posudu.

uklonjen cijev za gorivo

Da biste to učinili, cijev za gorivo u blizini rampe je isključena, što će istovremeno omogućiti provjeru prohodnosti cijelog sustava. Vadi se iz zasuna, dva gumba se pritisnu na izvlakaču i cijev se uklanja gotovo bez napora. Cijev se stavlja u posudu, zatim se starter pomiče. Protok goriva mora biti jak i stabilan, ali ako u spremniku ima vode, to će se odmah vidjeti u boci.

U sljedećoj fazi izmjerite tlak u sustavu goriva, jer ga je nemoguće vizualno odrediti ako pumpa za gorivo ne pumpa ispravno. Na konektor je spojen mjerač tlaka i ponovno se pomiče starter. Za početak će biti dovoljan tlak od 3-3,5 bara.

Provjera sustava paljenja

Ako starter radi normalno i motor se dovodi benzinom, problem može biti u sustavu paljenja goriva. Provjerite ima li iskre. Za to se uzima probna svijeća koja je spojena na masu na tijelu i odabranu visokonaponsku žicu. Prilikom pokretanja startera, trebao bi imati stabilnu iskru, ako ne, potrebno je zamijeniti ili popraviti modul za paljenje. Da biste bili sigurni, možete provjeriti iskru u svim cilindrima spajanjem njihovih žica u seriju na probnu svijeću.

provjera svjećica

Za daljnju dijagnostiku morate odvrnuti svjećice. Njihove bunare potrebno je ispuhati kako bi se očistila prljavština, otkinuti ih posebnim ključem i ponovno puhati, zatim se potpuno uvrnuti i ukloniti. Ako su čepovi mokri jer su bili preliveni gorivom, u njima nema iskre, što može uzrokovati neuključivanje motora. To se događa kada je baterija prazna, ne daje iskru dovoljne snage pri pokretanju motora. Za pokretanje motora potrebno je svjećice očistiti i potpuno osušiti, ili bolje samo zamijeniti i motor će startati bez problema.

svjećice napunjene benzinom

Provjera stanja klipne grupe

Da biste pogledali u cilindre s odvrnutim svijećama, potreban vam je endoskop. Suvremeni sustavi povezani su s digitalnom elektronikom, a slika se prikazuje izravno na ekranu. Pomoću njega možete procijeniti stanje cilindra i klipa, vidjeti količinu naslaga ugljika, zbog kojih se brže troše.

Uz pomoć ove opreme možete vidjeti oštećenja, kamenac, bez rastavljanja motora, ponekad u komori za izgaranje ima pijeska pomiješanog s uljem, što dovodi do ubrzanog trošenja klipa. Takva oštećenja također mogu dovesti do činjenice da se motor neće pokrenuti.

Pokretanje motora nakon otklanjanja problema

Nakon identificiranja i otklanjanja kvara potrebno je nekoliko puta okrenuti ključ za paljenje kako bi pumpa za gorivo radila. To je neophodno kako pri prvom startu benzin ne bi ponovno preplavio svijeće. Čim se starter pokrene, motor bi se trebao pokrenuti gotovo odmah.

U slučajevima kada je cijev za gorivo odspojen od tračnice, motor se može utrostručiti u prvih nekoliko minuta rada, budući da je benzinu potrebno vrijeme da se ravnomjerno rasporedi kroz sustav. Da biste ubrzali ovaj proces, morate nekoliko puta pritisnuti papučicu gasa. U tom trenutku indikator CHECK može treptati, signalizirajući preskakanje paljenja. Ako problem i dalje postoji, rastavite modul za paljenje i testirajte visokonaponsku žicu cilindra za prestanak paljenja. To će spriječiti zaustavljanje motora u budućnosti.

Video: Auto ne upali – 10 RAZLOGA! Starter, akumulator, gorivo ..

Zaključak

Često se događa da neuspješno pokretanje motora nije složen problem koji zahtijeva ozbiljne popravke. U većini slučajeva sve je povezano s punjenjem svijeća ili kvarovima u sustavu paljenja. Istodobno, kvar senzora radilice, problemi s mlaznicom ili drugim elementima sustava goriva mogu se ispraviti samo u servisu uz korištenje profesionalne opreme od strane iskusnih servisera.