Toyota ulje 5w-40

Sadržaj

 1. Proizvođač
 2. Tehnički podaci
 3. Prednosti
 4. Kako razlikovati lažnjak?

Japanska tvrtka Toyota proizvodi široku paletu pouzdanih, snažnih i ekonomičnih automobila. No, kao i svaka oprema, zahtijevaju pravovremeno i kvalitetno održavanje, uključujući i promjenu motornog ulja. Zbog svojih uravnoteženih tehničkih karakteristika, motorno ulje Toyota 5w40 vrlo je popularno. Produljuje životni vijek motora, radi u širokom temperaturnom rasponu, omogućujući motoru da proizvede maksimalan vučni napor.

Toyota 5w40 motorno ulje u kanisteru

Proizvođač

Mnogi ljudi misle da se motorno ulje Toyota 5w40 proizvodi pod poznatom japanskom markom, ali to nije sasvim točna informacija. Proizvodi ga jedan od glavnih partnera auto korporacije – Exxon uz sudjelovanje Toyotinih stručnjaka. Spoj iskustva dviju poznatih tvrtki na svjetskom tržištu automobila omogućio je dobivanje jednog od najboljih proizvoda u svom segmentu.

Petrokemijska tvrtka Exxon već je dugo na tržištu i njeni proizvodi su poznati po visokoj kvaliteti, pa su Toyotini čelnici sklopili ugovor. Pravilno odabrana baza i posebno dizajnirani aditivi pružaju kvalitetnu zaštitu od erozije i trošenja dijelova i dijelova motora.

Originalno japansko ulje koristi se ne samo u automobilima ove tvrtke, već se ulijeva u motore BMW-a, Audija, Chevroleta, Mercedesa i drugih marki. Lubrikant se proizvodi u japanskim i europskim tvornicama tvrtke, što je naznačeno na pakiranju.

Tehnički podaci

Baza za ulje proizvedena je tehnologijom hidrokrekiranja, što vam omogućuje da dobijete visokokvalitetni sintetički proizvod koji zadovoljava standarde SAE oznake. Tehničke karakteristike Toyotinog ulja rješavaju sljedeće zadatke:

 • povećati vijek trajanja i siguran rad benzinskih i dizelskih motora;
 • rad automobila u svim klimatskim zonama;
 • visoka zaštita od korozije;
 • uklanja mineralne naslage, trosku i čađu s komponenti motora;
 • produljuje servisni interval.

Tehnologija i iskustvo Exxonovih inženjera omogućili su postizanje najboljih rezultata povećanjem tolerancije Toyotinog ulja 5w40:

 1. Viskoznost prema SAE – 5w40.
 2. Indeksi prema API klasifikaciji – CF / SL.
 3. Klasifikacija prema ACEA – A3/B4, A3/B3.
 4. Klasifikacija prema ILSAC-u – GF-5.

Klasifikacija Toyotinih motornih maziva provodi se prema testovima u tim organizacijama koje kontroliraju kvalitetu goriva i maziva na američkom, azijskom i europskom tržištu. Najpopularnija je oznaka Američke udruge auto inženjera Toyota SAE 5w 40, što ukazuje na mogućnost korištenja ovog ulja zimi i ljeti. Proizvođač tvrdi sljedeće tehničke karakteristike ulja:

 • Gustoća na temperaturi od 20 ° C – 845 kg / cm³;
 • Viskoznost na temperaturama od 40-100 ° C u rasponu od 58,2-10,4 mm² / s;
 • Stvrdnjavanje na temperaturi od -39°C;
 • Flash na 232°C;
 • Sadržaj sulfatnog pepela 0,92%.

Prema SAE oznaci, dekodiranje Toyota 5w 40 ulja pokazuje da ovo motorno mazivo može raditi u temperaturnom rasponu od -30 do 40 stupnjeva Celzija. Pogodan je za većinu regija, osim za ekstremne klime gdje su potrebni posebni aditivi.

Prednosti

Glavna prednost motornog maziva Toyot5w40 je kontrola kvalitete u tvornicama u Europskoj uniji i Japanu. Ostale značajke koje čine ovaj proizvod popularnim uključuju:

 • pokretanje motora na niskim temperaturama i osiguravanje stabilnog rada u širokom rasponu temperatura;
 • mogućnost korištenja automobila različitih marki u dizelskim i benzinskim motorima;
  Osnova napravljena korištenjem tehnologije hidrocrakinga stvara gusti film na površini pokretnih elemenata, pouzdano ih štiteći tijekom cijelog radnog vijeka;
 • Paket aditiva dodaje se temelju koji smanjuju trošenje dijelova za trljanje i povećavaju ekološku prijatnost ispuha tijekom rada;
 • smanjenje potrošnje goriva bez gubitka snage smanjenjem između strukturnih elemenata električnih jedinica;
 • Ulje se može koristiti u atmosferskim i turbopunjenim motorima i u motorima s visokim udjelom.

Mogućnost korištenja u istrošenim motorima je zbog činjenice da ulja poput Toyota Engine Oil 5w 40 stvaraju stabilan film čija je debljina dovoljna da popuni praznine između dijelova koji su istrošeni tijekom rada. Potrošnja ulja bit će manja od polusintetike, a stopa trošenja će se smanjiti zbog posebnog paketa aditiva.

Većina motornih maziva s vremenom uništava brtve motora, a Toyotini proizvodi ih dodatno brtve, što produžuje vijek trajanja motora. Za domaće vozače važne značajke su komponente protiv ugljika i čađe u sastavu, koje produžuju vijek trajanja motora napunjenog gorivom niske kvalitete.

Većina proizvođača postavlja planiranu zamjenu za ovu marku ulja na oko 10 tisuća. km za atmosferske motore svih tipova. U motorima s turbopunjačem koji rade s povećanim opterećenjem, bolje je promijeniti ulje nakon 5-7 tisuća. km vožnje, ovisno o vrsti, stupnju dotrajalosti motora i preporukama proizvođača.

Kako razlikovati lažnjak?

Lažna Toyota 5w40
Lažno ulje Toyota 5w40 ozbiljan je problem. Prevaranti nude kompozicije s nekontroliranim karakteristikama, što negativno utječe na tehničko stanje motora, smanjuje njegovu snagu i smanjuje kilometražu. Jedan od glavnih kriterija po kojem se naručuje i utvrđuje kvaliteta proizvoda je artikl ulja, koji varira ovisno o spremniku:

 1. Spremnik 1 l – 0888080376 ili 0888080376GO.
 2. Kanister 5 l – 0888080375 ili 0888080375GO.
 3. Bačva 208 l – 0888080370 ili 0888080370GO.

Auto-entuzijasti kupuju posude od 1 i 5 litara, a bačve kupuju poduzeća, veliki trgovački lanci ili autoservis za punjenje ili održavanje automobila na benzinskim postajama.

Ulje u željeznoj limenci u pravilu je 100% originalno. U takvom pakiranju motorno mazivo se proizvodi u Japanu, vjerojatnost njegovog krivotvorenja je mala, iako se takav lažnjak nalazi i na tržištu.

Među domaćim vozačima, popularno pakiranje Toyote 5w40 je 5 litara u plastičnom kanisteru. Ovo ulje se proizvodi samo u Francuskoj i Italiji, a krivotvorina se može razlikovati po nekoliko znakova:

Poklopac kanistera originalne Toyote 5w40

 1. Poklopac kanistera s uljem prolivenim u Italiji ima žigosanje, gotovo nikad za krivotvorine. Ulja koja se flaširaju u francuskim tvornicama također nemaju žigosanje na čepu, pa im ova značajka ne radi.
 2. Jedan od načina da se razlikuje lažnjak je usporedba boje čepa kanistera od 1 litre i 5 litara. Iskustvo pokazuje da je neisplativo lažirati ambalažu od 1 litre, pa je ovo ulje gotovo uvijek originalno. Ako kanister od 5 l ima lakši poklopac, najvjerojatnije je lažnjak.
 3. Kada kupujete ulje, obratite pažnju na zemlju porijekla. Na našem tržištu to može biti Francuska ili Italija, Japan rijetko vidite u limenkama. Ako je zemlja drugačija ili uopće nije navedena, ovo je lažnjak.
 4. Potrebno je pažljivo proučiti označavanje ulja, stručnjaci kažu da je broj krivotvorenih serija gotovo uvijek započeo G2A.
 5. Obratite pažnju na kvalitetu tiska, artikla i crtičnog koda. Često su na lažnjacima tekst i primijenjeni crtični kod nejasni i ne odgovaraju veličini izvorne naljepnice.
 6. Na dnu kanistera trebalo bi biti markirano žigosavanje. U originalnim kanisterima ima jasne konture, a u lažnjacima pluta, što je zbog niske kvalitete materijala za kanistere koje koriste krivotvoritelji.

kanister

Zbog činjenice da je Francuska prestala utisnuti logo na čepove ulja 5w40 proizvedenog u ovoj zemlji, najčešće se izrađuje. Stoga je bolje uzeti ulje iz Italije – vjerojatnije je kupiti original. Ali pravo ulje iz francuskih tvornica ni na koji način nije inferiorno u odnosu na talijanske i japanske konkurente.

Toyota 5w40 motorno ulje je dobar izbor za širok raspon benzinskih i dizelskih motora automobila. Štiti sve pokretne dijelove, produžava životni vijek motora, omogućujući vam isporuku maksimalne snage. Jedino upozorenje je ne nasjedati na lažni proizvod koji se ne može usporediti s originalnim proizvodima japanskih i europskih proizvođača.