Uklanjanje glave cilindra

Popravak motora VAZ uključuje uklanjanje glave cilindra. A koliko će to biti ispravno, troškovi njegove instalacije (fizički i financijski) će se toliko smanjiti.

demontaža glave cilindra VAZ

Glava cilindra jedna je od najvažnijih komponenti automobila, a pravilan popravak na mnogo načina osigurava pouzdan i dug rad motora. A svaki popravak počinje rastavljanjem.

Ovaj materijal detaljno opisuje kako ukloniti glavu cilindra (glavu cilindra) iz klasičnih automobila obitelji VAZ.

Uklanjanje glave cilindra

Prvo odvrnite matice na poklopcu filtera za zrak, za to vam ne treba ni ključ, jer ove matice imaju "uši" za koje ih možete odvrnuti.

Poklopac filtera zraka VAZNakon što smo odvrnuli poklopac, idemo do hladnjaka za hlađenje, ispustimo rashladnu tekućinu iz njega, koja će se izliti kada se glava ukloni. Sa strane motora, na bloku, nalazi se posebna odvodna rupa začepljena vijkom (ili posebnom ispusnom slavinom).

Važno! Svakako otvorite poklopac hladnjaka kako se ne bi stvorio vakuum koji će spriječiti istjecanje tekućine.

slavina za odvodZatim ključem odvrnemo kućište filtra zraka (četiri vijka), oni pritisnu kućište na rasplinjač. Ako je automobil opremljen plinskom opremom, pažljivo odvojite cijevi koje "ide" na kućište filtra zraka.

Nakon uklanjanja poklopca filtra, isključite cijevi s rasplinjača.

Cijevi za rasplinjače

Važno! Ne zaboravite, osim mlaznica, isključite kablove "Sucker i gas za gas

Zatim isključujemo cijevi koje se dovode u tijelo tijela sa strane i ispred. Neiskusni ljubitelji automobila preporučuju se zapisati tamo gdje je odnesena cijev. Alternativni i moderan način je snimanje ključnih točaka rastavljanja na pametnom telefonu.

Motorne mlazniceNeki automobilisti tvrde da tramvaj ne ometa uklanjanje glave, ali iskusna mehanika automobila kažu: "Nemojte biti lijeni i skinite ga". Sljedeći je odbijen crijevom peći, a budući da se često "akumulira", trebat će vam vrijeme i trud.

Sada počinje odvajati prigušivač, a ovo je potrebno puno vremena, jer se često "odvija" kolekcionaru. Bravari znaju da je najbolji lijek u takvoj situaciji WD 40, uz njegovu pomoć možete se nositi s mnogim problemima. Svaki motorist, posebno vlasnici domaće opreme, mora biti potrebno!

Prigušivač isključen od kolektora nije potrebno potpuno ukloniti, može se srušiti kako se ne bi miješao. U obrnutom procesu (kada stavite glavu na svoje mjesto), bit će vam lakše doći na kosu.

Prikupljač prigušivačaSada uklonimo poklopac ventila. U ovom procesu nema ništa komplicirano, nećemo se detaljno zadržati na njemu, u skladu s zvijezdom i bregama.

Važno! Pripremite unaprijed čistu posudu za vijke kako ne padnu na zemlju ili prašinu.

Vijci za bregasto osovine, zvijezde itd. D, preklopite sam poklopac bregastog osovine, ovo će im pomoći da ih ne zbunite s drugima i olakšat će obrnuti sklop.

Pomoću ključa ili glave valjka odvijte maticu koja pričvršćuje zvijezdu. Odvrnite se, uklonite zvjezdicu s našeg mjesta. Istodobno, nije strašno ako lanac padne, onda ga možete lako dobiti. Sada ostaje ukloniti bregasto vratilo i odvrnuti samu glavu cilindra, uspješno smo obavili pripremni rad.

lanac bregastog vratilaZa uklanjanje bregastog vratila upotrijebite bilo koji ključ koji vam je pri ruci i odvrnite ga.

Važno! Odvrnite bregasto vratilo, morate početi s ekstremnim maticama. To je neophodno kako se ne bi iskrivilo.

Glava cilindra pod velikim toplinskim opterećenjem. Zbog toga se vijci koji ga pričvršćuju zalijepe. Što savjetuju iskusni vozači? Potrebno je pažljivo slomiti vijke za četvrtinu okretaja i ostaviti u tom položaju neko vrijeme.

Još nešto korisno za vas:

  • Zatezanje vijaka glave cilindra: moment, sila, dijagram
  • Kako ugraditi glavu cilindra na motor
  • Ispitivanje kompresije u cilindrima motora Renault Logan

Video: Uklanjanje glave VAZ klasičnog bloka

Čemu služi? Tako da se sila pritiska koja drži glavu cilindra ravnomjerno raspoređuje na sve vijke. Inače, ako se prvi vijci izvuku, ostatak će biti nemoguće slomiti.

vijci glave cilindraZa odvrtanje glave potrebna je velika sila. Ali neće svaki alat to izdržati, pa ga morate pažljivo odabrati pri kupnji, kako kasnije ne biste morali kupiti drugi. Kako se ne bi snažno "trgali" prilikom odvrtanja vijaka glave cilindra, preporuča se koristiti neku vrstu poluge.

blok motoraNemojte se bojati bakalara koji se čuje kada su slomljeni vijci glave cilindra, to je normalno. Nakon što su vijci otkinuti, trebali biste ih pažljivo odvrnuti jedan po jedan. Prije uklanjanja glave cilindra, vrijedi još jednom provjeriti je li sve od nje isključeno.

Kada se završi vizualni pregled odvrnutih pričvršćivača, zaboravljenih kabela i cijevi, morate oštrim pokretom otkinuti glavu cilindra, ali bez "fanatizma", povlačeći je prema gore. Vidjet ćete takvu sliku.

skinut poklopac glave cilindraAko slijedite sigurnosne mjere, koristite visokokvalitetne alate i slijedite savjete iskusnijih vozača, možete brzo, bez nepotrebnih troškova i sigurno, samostalno ukloniti glavu cilindra s motora klasičnog modela VAZ.

Uklonjena glava cilindra omogućuje određivanje stanja ventila i ukazivanje na funkcioniraju li sustavi motora ispravno. Po boji ploča ventila napravite preliminarnu dijagnozu mnogih sustava i sklopova, na primjer, kvalitetu zapaljive smjese na kojoj motor radi. Ako je sve u redu, tada su ploče ujednačene svijetlosmeđe ili sive boje.