Zamjena tihih blokova donjih poluga VAZ

Sadržaj

  1. Kad trebate zamijeniti tihe blokove
  2. Donji alat za zamjenu tihog bloka
  3. Proces zamjene tihih blokova
  4. VIDEO: Kako zamijeniti tihe blokove donjeg poluga vaza bez povlačenja.

Tihi blokovi su elementi ovjesa automobila, sastoje se od dva metalna čahura odvojena umetanjem gume ili poliuretana, dizajniranih da automobil bude udobniji i smanjio buku pri vožnji. Ovi dijelovi su ugrađeni u pokretne dijelove ovjesa, te su stalno izloženi mehaničkom naprezanju. U VAZ 2101-2107, prednji tihi blokovi najčešće pate pod opterećenjima, a problem se može riješiti neovisno, bez pribjegavanja upotrebi specifikacija i usluga majstora.

tihi blok

Kad trebate zamijeniti tihe blokove

Ako je vožnja očigledno tapkanje u ovjesu, možda ćete trebati zamijeniti tihe blokove prednjih poluga klasičnim modelima. Kad se pregledaju, mogu se deformirati, guma je rastrgana ili prekrivena dubokim pukotinama, dok se poluga pomakne iz izvornog položaja. Ne popravljaju tihe blokove, kad propadaju, podliježu zamjeni, jer nisu skupi.

Oštećenje tihih blokova čini vožnju manje udobnom, smanjuje razinu sigurnosti zbog pogoršanja upravljanja, jer dolazi do zračnosti na polugama, ovjes postaje labaviji i trošenje prednjih guma naglo raste, a to je još jedan signal da će trebati zamijeniti čahure prednjeg ovjesa.

Donji alat za zamjenu tihog bloka

U našem slučaju nećemo koristiti specijalizirani izlaz snage tihih blokova za VAZ, ali možemo pronaći alat koji se može naći u bilo kojoj garaži. Za zamjenu donjih tihih blokova na prednjoj ručici trebat će vam:

  1. Ugradnja najmanje 50 cm dugačka, ili duže, možete koristiti otpad ako dimenzije jame dopuštaju.
  2. Teški čekić ili konac s izdržljivom, po mogućnosti metalnom ručkom.
  3. Skup ključeva za odvrnite matice, možete koristiti uniforme ili glave s zveckanjem, ručicom u obliku duge šuplje cijevi da biste razvili željeni napor prilikom zatezanja matica.
  4. Upute za sadnju i pritiskanje novog tihog bloka, možete koristiti odgovarajući komad cijevi s debelim zidom promjera 5-7 cm.

Ponekad postoji mišljenje da odbijanje korištenja izvlakača i drugih specijaliziranih alata povećava rizik od oštećenja ugrađenog tihog bloka. Ali iskustvo pokazuje da se s pravim pristupom zamjena brzo izvršava u skladu sa svim tehnološkim zahtjevima.

Skup instrumenata za zamjenu tihih bloka

Proces zamjene tihih blokova

Za zamjenu tihih blokova donjih poluga na venama Vaz Classic, automobil se mora voziti u garažu ili kutiju na rupi ili koristiti lift. Mjesta za pričvršćivanje dijelova prethodno obrađuje mazivo WD-40, koje mora biti ostalo neko vrijeme kako bi se olakšalo uklanjanje ovih dijelova. Pri obradi morate biti sigurni da će mazivo ući u mjesta pričvršćivanja čvora, to će olakšati demontažu. Tijekom rada, tihi blok može zakiseliti, a ako ga ne obradite unaprijed, teško će ga ukloniti pomoću montiranja i Sladgehammera.

Obrada seti-40-40

Ako je automobil u jami, podiže se ispod grede kako bi se uklonio teret s kotača, graničnici su napravljeni ispod poluga, a sigurnosni klin je ugrađen ispod dizalice kako bi se izbjegle ozljede u slučaju da se automobil odvoji od graničnika ispod poluga. Matica s 22 tipkom koja drži tihi blok u donjoj poluži. Ako je matica zakiseljena, možete koristiti segment cijevi kao dodatnu polugu stavljajući ga na ključ. Bolje je ne izbaciti originalne matice, jer nove često imaju nisku kvalitetu, nit se razbija, pa je ponekad bolje instalirati star. Isto se može reći i o starim paksima koje su izrađene od debelog izdržljivog metala, dok su ciljevi koji hodaju s novim tihim blokovima tanji i mogu se značajno deformirati pri punjenju, što je neprihvatljivo.

Da biste demontirali prednji tihi blok, nosač treba odgajati na takav način da se odmori na vijku snopa i zakorači prema stražnjoj strani automobila. Budući da napori pritiska na nosač neće biti dovoljni, potrebno je periodično pobijediti ručicu u blizini tihog bloka čekićem, dok se odmara kako bi se stvorio napetost. Nakon što tihi blok izađe iz utičnice, izvadimo ga, gurajući ga nosačem. S jakim zakiseljavanjem, postupak će morati učiniti zajedno: jedna osoba izvlači polugu nosačem, druga izbacuje tihi blok iz gnijezda.

Demontaža tihog bloka za VAZ 2101-2107

Zatim je prednji blok prednjeg snopa zamijenjen, za to, osi podmazuje nigroll, a na nju se stavlja novi dio. Poluga se podiže tako da tihi blok može ići u gnijezdo. Nakon toga, na nju se stavlja uputa iz guste cijevi, prikladne veličine, prema kojoj morate pažljivo tući čekićem, dok tihi blok ne sjedne na mjesto. Započinjemo nosač za vijak za pričvršćivanje i stisnemo ručicu, nastavljajući pobijediti mentora s kosilicom dok dio ne sjedne u gnijezdu do kraja ograničenja.

Instalirajte novi tihi blok

Mi mijenjamo niže tihe blokove na leđima, za koje prvo morate srušiti kratki vrh potiska iz upravljačkog stupa kako ne bi ometao rad. Uz pomoć nosača, naslanjajući ga na maticu, uvlačimo polugu na isti način kako bismo oslobodili tihi blok. Slično tome, čekić smo udarili ručicom, povlačeći je na nosač dok tihi blok ne napusti gnijezdo, a zatim ga gurnete nosačem dok se potpuno ne ukloni. Ugradnja novog tihog bloka provodi se na isti način kao na prednjem dijelu poluge, koristeći upute iz cijevi i čekića, osi i gnijezda za sadnju nigorona su preliveni nigron.

Pucks se postavljaju na oba tiha bloka, ako su stari u normalnom stanju, a ne deformirani, bolje ih je instalirati, budući da su nova kvaliteta vrlo loša, savijaju se prilikom zatezanja matica, smanjujući radni vijek dijelova dijelova. Nakon što se s obje strane izrade orašasti plodovi, automobil spušta iz priključaka i morate ga iskoristiti da biste provjerili kako funkcionira ovjes. U ovom slučaju, škripavi i kucanje trebaju prestati, a rad ovjesa je normalan do normalnog.

Zategnite orahe

Prilikom zatezanja silent block matica, bolje je opteretiti prednji dio automobila, prvo s jedne, a zatim s druge strane, za što će vam opet trebati partner. Ako nije, možete ga pooštriti, ali tada će matice trebati ponovo povući. Matice se odgađaju što je moguće čvršće, ako je potrebno, cijev se stavlja na ključ za razvoj maksimalnog napora. Istodobno, nit može poremetiti matice s niskom kvalitetom. Na kraju rada potrebno je instalirati ranije ranije demontirano upravljačko vuču.

VIDEO: Kako zamijeniti tihe blokove donjeg poluga vaza bez povlačenja.

Ova je metoda prilično naporna, ali ne zahtijeva takav poseban sustav kao što je izvlačila i dodatna znanja i vještine. Možete sami izvršiti zamjenu u svojoj garaži ako u njoj postoji rupa. U ovom slučaju možete koristiti jednostavan alat koji svaki vozač ima. Kvaliteta rada neće biti inferiorna od zamjene pomoću specijaliziranog izvlačenja. Prema sličnim principima, zamjenjuju se apsorber udara i drugi slični dijelovi. Ova tehnika je prikladna za VAZ klasične serije 2101-2107.