Zamjena ulja u mehaničkom mjenjaču Renault Logan, Sando, Largus

Sadržaj

 1. Kakvo je ulje vrijedno napuniti
 2. Kriteriji izbora
 3. Učestalost promjene ulja
 4. Video: Zamjena ulja u ručnom mjenjaču na Renault Loganu
 5. Upute za zamjenu ulja
 6. Savjetnik

U priručniku za popravak i rad Renault Logan, Sando, Largus, Logan 2, Sando 2 kaže da je ulje u ručnom mjenjaču poplavljeno cijeli vijek prijenosa i ne zahtijeva zamjenu zamjenu. Ali prilikom rada na stroju, unutarnje pokretanje lijevog pogona često ne uspijeva. Čizma je rastrgana u hladnoći, rastrgana i voda ulazi u ulje, što zahtijeva zamjenu ulja.

Uljni mjenjač Renault

Kakvo je ulje vrijedno napuniti

Na transportnom liveru u ručnom mjenjaču, proizvođač ispunjava ELF Tranself NFJ 75W-80, što Renault preporučuje za mjenjač serije JXX, TL4 i NDX.

Na Renault Logan, Sandero, Logan 2, Lada Largus s 1 motorom.4 l Instaliran ručnim mjenjačem JH1, dok automobili s motorima 1.6 i 1.2 l agregirani JH3. Strukturno, jedinice se razlikuju u veličini kolača s kolačima kvačila, tako da to ne utječe na izbor ulja za prijenos. Rjeđe na automobilima postoji ručni mjenjač Jr5.

Za komad vrhova koristi se samo elf Transeff NFJ 75W-80, jer miješanje ulja nije zabranjeno. Kad se potpuno zamijeni, nije potrebno kupiti originalne proizvode. Možete birati među vrijednim analozima:

 • Liqui moli getriebeoil 75W-80 (GL-5);
 • Castrol Syntrans Transaxle 75W-90 (GL-4+);
 • Motul Motilgear SAE 75W-80 (GL-5);
 • Castrol Syntrans v Fe 75W-80 (GL-4+);
 • Shell getrieBeoil EP 75W90 (GL-4);
 • Valvoline Maxlife MTF SAE 75W-80 (GL-4).

Volumen punjenja prijenosnika JH1 i JH3 – 2.8 L, Jr5 – 2.5 l. Prije kupnje preporučujemo razjašnjenje ovih podataka u priručniku za popravak i rad vašeg modela automobila.

Kriteriji izbora

Kada odaberete tekućinu za prijenos, obratite pažnju na specifikaciju i viskoznost. Klasifikacija API -ja je univerzalno prepoznata, što pomoću ispitivanja određuje učinkovitost prebivališta i anti -korozijskog aditiva. ELF Tranself NFJ 75W-80 odgovara klasi GL-4+, što se preporučuje za upotrebu automobila u sinkroniziranom ručnom mjenjaču. Ipak, upotreba GL-4 i najviša klasa je prihvatljiva-GL-5, koja je dizajnirana za učitane hipoidne zupčanike.

Označavanje SAE pokazuje nisku temperaturu (broj s W) i karakteristike visoke temperature. Spojevi 75W preporučuju se za regije u kojima temperatura ne padne ispod -40 ° C. Ako se automobil radi na temperaturama koje nisu niže od -26 ° C, ulja s indeksom 80W izlive se u mehanički mjenjač. Što se tiče karakteristika visoke temperature, u regijama s umjerenom klimom možete koristiti klasu viskoznosti 85-90.

Na Renault Logan, Sandero, Logan 2, Sandero 2, Lada Largus možete sigurno koristiti ulja sa SAE indeksima: 75W-80, 75W-90, 75W-85 i API specifikacijom od najmanje GL-4.

Učestalost promjene ulja

Za razliku od automatskog mjenjača, u kojem ATF igra ulogu radne tekućine, u mehaničkom mjenjaču, ulje se koristi za uklanjanje topline i smanjenje trošenja pare za trljanje. Ali u ovom načinu rada, dolazi do neopozivih kemijskih i fizičkih procesa, ulje se puni ovjesom trošenja metalnih površina za trljanje. Takvi negativni čimbenici smanjuju resurs sinkronizatora, zupčanika. Stoga, promijenite ulje u mehaničkim mjenjačima, unatoč uslužnim preporukama Renaulta, još uvijek trebate.

Preporučujemo da napravite prvu zamjenu za 60 tisuća. km. U prvih desetaka tisuća kilometara kilometraže automobila unutar prijenosnika, dijelovi su brušeni. Nakon razdoblja proizvodnje, broj proizvoda trošenja u nafti smanjuje se, tako da se interval između naknadnih zamjena može povećati na 80-100 tisuća. km.

Video: Zamjena ulja u ručnom mjenjaču na Renault Loganu

Upute za zamjenu ulja

jedan. Stavite automobil na ravnu površinu.

2.Odvijte zaštitu motora radilice i mjenjača. U nekim varijacijama zaštita ima tehnološku rupu za odvijanje čepa za odvod.

3.Očistite kućište kontrolne točke prljavštine, prašine na mjestu odljeva i u blizini rupe za izlijevanje. Ako se opet koristi isušeno ulje, površina u blizini čepa za odvod trebala bi biti čista.

4.Kvadrat za 8 odvijte čep za odvod. Nakon slabljenja vijkom/zveckanjem, preporučujemo vam da ručno okrenete plutu kako biste je brzo uklonili ispod struje isušivanja. Luftovo povećanje ukazuje na kraj niti.

Povlačenje prometa mehaničkog mjenjača Renault

Ako je boja isušenog ulja blatna, s emulzijom, tada u naftu nečistoće vode.

Ulje iz mjenjača Renault Duster se isušuje

5.Uvrnite poplavne čepove utikača koji se nalazi s kraja desne strane kutije. Nije potrebno promijeniti brtvu na ovom prometnom gužvi.

Puly utikač čovjek čovjek čovjek čovjek travea

6.Uvijte čep za odvod. Preporučljivo je zamijeniti brtvu za brtvljenje.

Uvijte čep za odvod

7.Za izlijevanje novog ulja, upotrijebite kutni lijevak s segmentom crijeva ili posebnom špricom za punjenje tehničkih tekućina. Crijevo prvo ispruži motorni odjeljak na vrhu, a zatim ga s dna pošalje u donju rupu.

Ulijte ulje u kutiju Renault Logan

Ulijte ulje u kutiju sve dok trenutak ne prođe iz rupe za punjenje. Ista metoda koristi se za provjeru razine. Čim je ulje prestalo teče iz rupe za izlijevanje (dakle, automobil je postavljen na ravnu površinu), ručno zategnite plutu, obrišite masne tragove i postavite zaštitu motora.

Još nešto korisno za vas:

 • Kako zamijeniti svjetiljke u prednjem svjetlu Renaulta Logana vlastitim rukama
 • Zamjena termostata s Renault Loganom 1.4, 1.6 8 i 16 ventila
 • Zamjena motornog ulja i filtra s Renault Dusterom

Savjetnik

 1. Prije početka rada prevladajte najmanje 10-15 km tako da se ulje unutar mjenjača zagrijava i postane manje viskozno.
 2. Ako zapečaćenje postavljanja otvora utikača nije rastrgano, elastično, može se ponovno instalirati.
 3. Obratite pažnju na razvojnu stanju. Prisutnost emulzije ukazuje na miješanje ulja s vodom. Često je takva smetnja posljedica propuštanja unutarnjeg pogona lijevog pogona prašnice. Stoga pregledajte čizmu na temu rastrgane, slabeći stezaljke. Obratite pažnju na saopun za prijenos, kroz koju vodu, prljavština ulazi u ručni prijenos u slučaju nepravilne instalacije u ručnom mjenjaču. Često, nakon nekvalificiranih popravaka, majstori zanemaruju odgovarajuću instalaciju zvučne.
  4.U preventivne svrhe isperite i ispuhajte komprimirani zrak zvona. S povećanjem tlaka unutar prijenosa, potpuno začepljeni "respiratorni" ventil može istisnuti. Ako kvar nije primijećen u vremenu, prašina, prljavština i vlaga donijet će u ulje bezvrijednog prijenosa.

predah

5. Preporučujemo podmazivanje vijaka za zaštitu motora s grafitnim mazivom.