Zašto je žarulja baterije na ploči s instrumentima?

Sadržaj

 1. Uzroci žarulje sa gorućom baterijom
 2. Kako provjeriti punjenje?
 3. Otpor parazita
 4. Zašto nema naboja?
 5. Neispravljanja generatora
 6. Kako funkcionira sustav upravljanja naponom?
 7. Žarulja gori, ali postoji punjenje
 8. VIDEO: Svjetiljka za bateriju na nadzornoj ploči je uključena!
 9. Zašto indikator baterije sagorijeva pola intenziteta ili trepta?

Sakuska žarulja baterije na nadzornoj ploči ukazuje na odsustvo punjenja iz generatora. Opskrba električnom energijom koju troši ugrađena mreža ne nadopunjava se, a daljnji rad potrošača moguće je samo na preostalom punjenju baterije. Pogledajmo glavne razloge zbog kojih indikator baterije svijetli ili trepne, kako razlikovati neispravnost generatora od problema s ožičenjem, govorit ćemo o neovisnoj dijagnostici.

Svjetlo baterije na nadzornoj ploči automobila zapalio se

Uzroci žarulje sa gorućom baterijom

Postoji samo nekoliko razloga za sunčanje baterije baterije:

 1. Generator ne daje punjenje.
 2. Nedostatak punjenja zbog problema s ožičenjem, kršenja kontakta na terminalima i konektorima.
 3. Neispravnost sustava kontrole razine punjenja.

Da biste ispravno odredili razlog zbog kojeg se baterija na ploči s instrumentima zapalila, ne trebate temeljito proučiti princip rada generatora. Ali važno je imati ideju o uređaju jedinice i znati čimbenike bez kojih neće biti punjenja u automobilu.

Shematski uređaj generatora automobila

Kako provjeriti punjenje?

Prije svega, ako je baterija izgorjela, provjerite stvarni napon na ploči za multimetar.

 1. Stavite tester u način mjerenja izravne struje (-v).
 2. Spojite dijagnostičke sonde na COM priključke (općenito minus izlaz) i VQMA.
 3. Sonda spojena na zaključak Com, pričvrstite na minus terminala baterije, a druga na plus plus.

Napon potpuno nabijene baterije je u rasponu od 12,7-12,9 V. Normalna razina punjenja u praznom hodu i izvan potrošača je 13,9-14,5 V. Ponovite mjerenja nakon uključivanja nekoliko moćnih potrošača (blizu/visokog svjetla, grijanje stakla, ventilator peći itd.P.). Napon mreže na ploči ne bi trebao pasti ispod 13,8 u.

Lampica za upravljanje baterijom svijetli ako potencijal na izlazu+ generatora postane jednak potencijalu minus terminala baterije.

Otpor parazita

Da bi se odmah isključili parazitski otpor, slična mjerenja se provode izravno iz generatora. Da biste to učinili, jedna od multimetrskih sondi trebala bi biti pričvršćena na izlaz B+ generator. Razlika je 0.1-0.2 Između mjerenja na generatoru i baterija smatraju se normom. U slučaju veće razlike, morate shvatiti hoće li se gubitak dogoditi na pozitivnom izlazu ili u kontaktu generatora s masom.

Pričvrstite jednu sonda na plus baterije, a druga na izlaz B+ generatora (multimetar ostaje u načinu mjerenja stalnog napona). Ako očitanja ispitivača prelaze 0.1-0.2 V, povlačenje se događa u plus krugu od generatora do baterije. Pregledajte integritet žice i terminala njegovog pričvršćivanja na generator, bateriju.

Na mnogim automobilima trajni + od baterije do generatora ima granu koja ide na starter. Najčešće se na ovom mjestu izvlači stres.

Ako nema uranjanja između izlaza B+ i pozitivnog terminala baterije, a postoji razlika između mjerenja napona iz baterije i izravno iz generatora, pregledajte kvalitetu povezivanja izlaza podmornice baterije s karoserija i motor.

Zašto nema naboja?

Kad smo saznali da baterija ne ide iz generatora, treba ga utvrditi: Problem je u jedinici ili u ožičenju automobila. Da biste to učinili, provjerite prisutnost napona na upravljačkom konektoru generatora..

Ovisno o uređaju i principu rada, blok može biti 1.2.3, a još više kontakata. Koristeći upravljačku svjetiljku za dijagnosticiranje električnih krugova, ne možete provjeriti digitalne kontrolne generatore. Ali lako odredite prisutnost konstantnog "+" nakon paljenja i "+" uključen je, što se isporučuje iz jedinice za ugradnju kroz indikator na nadzornoj ploči.

Za kompetentnu dijagnozu pronađite model i broj generatora instaliranog na vašem automobilu. Informacije će vam pomoći da pronađete rezanje konektora na mreži. Netočne radnje prilikom provjere generatora mogu ga onemogućiti i oštetiti elemente mreže ON -ploče u automobilu.

Prisutnost upravljačkog napona i dobro stanje kontakta ukazuje na to da je problem u generatoru. Ako ste utvrdili da je kvar u ožičenju, a indikator baterije zapaljen kad se krećete i morate doći do sljedećih stotinu, možete učiniti sljedeće:

 • konstanta + nakon paljenja može se duplicirati zasebnom žicom od baterije. Obavezno uključite osigurač od 5A u lanac;
 • Standardna žarulja pobuda na nadzornoj ploči može se zamijeniti žaruljom iz pozadinskog osvjetljenja, odjeljka za rukavice ili veličine. Pomoću žice spojite jedan od terminala svjetiljke na plus terminal baterije, a drugi na izlaz L generator. U lancu uključite osigurač od 5a.

Takve mjere ne samo da će služiti kao privremena odluka, već mogu pomoći i provjeri ispravnosti dijagnoze. Ako se na kraju pojavilo punjenje, tada generator radi i problem treba tražiti u ožičenju.

Neispravljanja generatora

 1. Nošenje medicinskih četkica.
 2. Kontaktni prstenovi rotora. Između četkica i prstenova u ovom slučaju krši se kontakt, često četke vise neko vrijeme, zbog čega pobuda rotora namotava povremeno nestaje.
 3. Zatvaranje/razbijanje namota statora.
 4. Oštećenje mosta ispravljača.
 5. Neispravnost regulatora releja (koja se naziva i čokolada).
 6. Zatvaranje/razbijanje namota statora.
 7. Kršenje kontakta na mjestima pričvršćivanja relej-regulatora, diodni most. U takvim slučajevima ponekad svjetlo baterije gori na hladnom motoru, ali izlazi nakon grijanja. Kada se zagrijavaju, detalji se šire, zbog kojih se obnavljaju kontakt i punjenje.

Ispitali smo te električne neispravnosti zbog kojih generator ne daje punjenje. Postoji niz mehaničkih kvarova koji mogu uzrokovati vanjske zvukove u radu motora i uzrokovati kvar jedinice.

Kako funkcionira sustav upravljanja naponom?

Većina automobila implementirala je sustav za praćenje napona na ploči na temelju upravljačke žarulje spojene na izlaz L (također označeno kao D) generatora.

Kad se automobil utopi, izlaz L kroz regulator napona spojen je na podmornički terminal baterije. Kad je paljenje uključeno, kroz BCB BCB žarulju, baterija je spojena na terminal L. Indikator punjenja baterije svijetli, a namota rotora je unaprijed izbačena.

Električni krug upravljačkog sustava

Nakon pokretanja motora, daljnje uzbuđenje namota rotora nastaje zbog struje koju je generirao generator. Naizmjenični napon u namotama statora ispravlja se diodom i isporučuje se na namotavanje pobude i upravljačku svjetiljku za punjenje. Potencijalna razlika postaje beznačajna i izlazi.

Električni krug pobuđenje namota rotora

Žarulja gori, ali postoji punjenje

Ako je vaš automobil stalno na vašem automobilu, ali provjeravanje usluge generatora, dijagnosticirajte sustav za kontrolu punjenja. U nekim slučajevima, zbog zaostale magnetizacije rotora s povećanjem brzine motora, događa se primarno samoopzvanja. Stoga generator može početi proizvoditi struju čak i u nedostatku uzbudljivog napona na izlazu l.

Kad je zarezana ili slomljena žica zatvorena, ikona baterije na nadzornoj ploči stalno će sagorjeti. Stoga, odmah nakon mjerenja stvarnog punjenja na terminalima baterije, trebali biste provjeriti je li "+" nakon paljenja na strani priključka terminala generatora.

VIDEO: Svjetiljka za bateriju na nadzornoj ploči je uključena!

Zašto indikator baterije sagorijeva pola intenziteta ili trepta?

Dosadan sjaj i bljeskanje indikatora ukazuje na nedostignuto. Često, u ovom slučaju, svjetlo baterije sagorijeva crveno na praznom hodu, ali izlazi s povećanjem brzine. Ako svjetiljka neprestano gori, provjerite diodni most, koji je u dizajnu generatora potrebno za pretvaranje naizmjeničnog napona u konstantu.

Na nekim automobilima, s neispravnošću diodnog mosta, žarulja svijetli, ali generator još uvijek daje punjenje. Na primjer, takav je netičan kvar poznat je mnogim vlasnicima Chevrolet Aveo. Ako se na nadzornoj ploči puni, crvena baterija i indikator parkirne kočnice istovremeno gori

.

Najčešće lampica za punjenje treperi u slučaju neispravnosti diodnog mosta, kršenje obroka namota statora i izlaz mosta (često u ovom slučaju žarulja izlazi nakon pritiskanja papučice za plin). Pored raščlanjivanja generatora, treptajući i dosadan sjaj odsutnosti indikatora punjenja može uzrokovati:

 • parazitski otpor na izlazu B+ generator, kršenje spojeve minus izlaza baterije s tijelom i/ili motorom;
 • loš kontakt u montažnoj jedinici. Obratite pažnju na osigurače koji štite elektroenergetski lanac generatora i krug za namotavanje sidra, stanje terminala baterija i fleksibilnu "masu".