Zašto je brzina praznog hoda?

Mogućnost implementacije povratnih informacija prednost je elektroničkih sustava za ubrizgavanje goriva i njihova radikalna razlika od ostalih sistema za sagorijevanje. U isto vrijeme, govorimo o upravljanju sastavama smjese i izravnoj regulaciji rada rada motora – ubrizgavanje ECU -a može prilagoditi revolucije u određenom rasponu (automobili s "mehaničkim" gasom) ili kontroliraju se ("elektronički" gas).

Međutim, situacije su moguće kada širenje nije u stanju podržati željeni režim. Jedan od karakterističnih simptoma toga je "plivanje" revolucija, njihova stalna promjena s jasno izraženom frekvencijom.Motorna lada

Plivanje revolucija na VAZ automobilima s praznim regulatorom

Na VAZ automobilima, prazni regulator (koji se često naziva "senzor u praznom hodu", koji je bruto pogreška), je korak koji pomiče stabljiku konusnom mlaznicom u povratnom (zaobilazni) kanala leptira za gas. Uz pomoć, sustav za upravljanje motorom može povećati ili smanjiti količinu zraka koji ulazi u motor, bez obzira na stupanj otvaranja gasa.dijagram praznog regulatora

Istodobno, karakteristično obilježje VAZ sustava ubrizgavanja je samo -adaptacija RXX: U vrijeme uključivanja paljenja dolazi do automatske ugradnje nultog položaja – prije nego što pokrene motor ubrizgavanja ECU "zna" da "zna" RXX je zatvoren. To se događa vrlo jednostavno – naredba se isporučuje za pomicanje šipke punom brzinom (255 koraka). Bez obzira koji je položaj kada je paljenje uključeno, pravi RXX bit će potpuno zatvoren.

Ali u slučaju neispravnosti RXX -a, "plivanje" brzine u praznom hodu već će započeti. Mehaničko oštećenje štapa, njegovo zagađenje više ne dopušta nulu ili se ne izvršavaju sve naredbe za kretanje. Budući da ECU ubrizgavanje ne može izravno nadzirati položaj PHX -a (naredbe su date s procijenjenom da je u potpunosti zatvorena prije lansiranja), algoritam za kontrolu motora je neispravan – otuda i najčešći razlozi za plivanje revolucije.

Pokušaj ispravljanja neispravnosti u ovom je slučaju prilično jednostavan. Pomoću odvijača, regulator u praznom hodu uklanja se iz kućišta leptira za gas i ispere ga strujama za čišćenje rasplinjača, ako postoji pristup ultrazvučnom kadi s kapacitetom od 20-30 W (elektronika koju koriste radio amateri i rublje za pranje ispisanih ploča ) treba koristiti.
Da bismo demontirali RXX, isključujemo prozore gasa leptira za gas, tako da obavljamo rad na ohlađenom motoru kako bismo izbjegli Burns. Brzo uklanjamo crijeva, pripremajući nekoliko vijaka M8 da utopimo obje cijevi. Stisnumo crijeva prije uklanjanja stezaljki ili samo -opterećenja krpelja ("Goebbels").Demontaža RXX

Kontaminirani regulator u praznom hodu izgleda ovako. Kretanje štapa je već teško.

kontaminirani regulator praznog hoda

Još nešto korisno za vas:

  • Postoje brzine plivanja na hladnom motoru – uzroci i rješenje problema
  • Zašto zaustaviti motor u praznom hodu
  • Vibracije motora pri malim brzinama i u praznom hodu

Nakon ugradnje RXX -a, ako je prilikom pranja štapa pritisnut ili izvukao, uključite i isključite paljenje nekoliko puta kako bi se izložilo nulu. Ovo se pravilo ne odnosi samo na VAZ automobile. Ako čišćenje ne pomaže, zamijenite regulator praznog hoda, jer košta jeftino.

Prikladno je ukloniti sklop prigušivača, dok ga možete isprati (posebno kanal regulatora). Istodobno, procijenite stanje brtve – njihovo curenje uzrokuje kršenje stabilnosti praznog hoda.

Preciznije, praznog plivanja pojavit će se s bilo kojim neprimjerenim zrakom za zrak, posebno na motorima s masom protoka mase. Konkretno za VAZ motore, mjesta za usisavanje postaju:

  • Vakuumske linije, uključujući adsorber cijev, pojačalo vakuumske kočnice, regulator tlaka goriva (na motorima s odvodnom rampom). Provjera u uvjetima garaže je najjednostavnija za prevladavanje – isključujemo cijev, prigušili ugradnju na kojoj je istrošen. Ako je propuštanje zraka hodao ovom autocestom, tada su brzine motora stabilizirane.
  • Spojevi pojedinih dijelova usisnog razvodnika, pukotine u plastičnom razvodniku.
  • Uništavanje nižih zaptivanih prstenova mlaznica.

U posljednja dva slučaja ček je isti: "Sumnjiva" mjesta prolivena iz aerosolnog spreja s masnoćom, sredstvom za čišćenje rasplinjača ili druge tekućine. Jednom na propusnom mjestu, tekućina se apsorbira u ulaz, privremeno eliminirajući curenje zraka – priroda operacije motora značajno se mijenja.

Plivanje revolucija na automobilima s elektroničkim gasom

Za razliku od sustava s PHX-om, ESUD s e-GAS-om izravno kontrolira stupanj otvaranja gasa i ne treba zasebni regulator. Istodobno, leptir za gas nije opremljen ne jednim, već dva senzora položaja, a ubrizgavanje ECU -a stalno nadzire kretanje upravljačkog mehanizma.

VAZ s elektroničkim gasom

Međutim, sačuvan je mehanizam "samo -integracije", iako u izmijenjenom obliku. Prema informativnom pismu Avtovaza br. 7-11 od 7. veljače 2011., adaptacija elektroničkog gasa provodi se kada se paljenje prvi put uključi s izlaganjem od najmanje 30 sekundi i na temperaturi od najmanje 7 ° C.

Ovisno o vrsti kontrolera, prilagodba nule javlja se u različitim algoritmima. Na primjer, M74 to radi ovako:Algoritam M74

Tijekom prilagodbe, kontroler dva puta otvara prigušivač u drugi kut, a zatim ga pokušava zatvoriti. U isto vrijeme, Bosch me 17.devet.7 pokušava otjerati prigušivač dok se potpuno ne otvori.Plivanje revolucija na automobilima s elektroničkim gasom

Konačna prilagodba događa se već pod opterećenjem, tijekom ubrzanja (prema istom pismu, potrebno je povećati brzinu na 4000 u drugom prijenosu).
Ako su sustavi s RXC zagađenjem šipke i kanalom kontrolera glavni uzrok plivanja, tada je u elektroničkim plinskim sustavima stanje leptira za gas leptira za gas kritično i njegova odgovarajuća prilagodba. Nužno se izvodi nakon čišćenja gasa. Da biste pokrenuli postupak prilagodbe bez dijagnostičke opreme, isključite "masu" na bateriji 8-10 minuta: Dok se adaptacijska memorija odbacuje, jer nije ovisna o napajanju. Imajte na umu da će se na isti način i memorija kontrolera također resetirati s uobičajenom zamjenom baterije – u ovom slučaju morate ponovo prilagoditi gas.

Uzrok plivanja je također kršenje kontakta u papučici i gasu za gas. Kontrola gasa je u zatvorenom ciklusu – ECU stalno čita podatke o položaju papučice, prema položenom algoritmu, postavlja gas na željeni stupanj otvaranja, nadgledajući njegov položaj duž senzora ugrađenog u slučaj prigušivača. Oksidacija ili ne-lakiranje kontakata dovodi do činjenice da ECU prima slučajno mijenjajući podatke bilo o položaju papučice ili o položaju gasa, pokušavajući ih nadoknaditi, zavoje se mijenja bez ikakvog učinka na pedala. To je bilo karakteristično za automobile s prvim izdanjem, koje je obilježilo revolucije i popravljajući pogrešku p2135 (neusklađenost senzora položaja leptira za gas).

Whoce Whosening: Kroz gas:Branje

S velikim trčanjima, problemi se pojavljuju već zbog mehaničkog trošenja. S vremenom se sama smjena istroši iz paru trenja "Axis-Corps", zbog čega se pojavljuje povratak. Provjeren je pokušajem da se zasmete leptir za gas – ne treba osjetiti povratnu reakciju, kada klikate na prigušivač u različitim smjerovima, odmah bi trebao biti lagani napor (mjenjač teče električnu motornu osovinu). Neispravni prigušivač podliježe zamjeni, nije predviđen gmazovi. Nakon zamjene obvezno je prilagoditi novi prigušivač.

Također je moguće plivati, popraćeno popravljanjem pogreške P1335 ("Položaj prigušivača izvan dopuštenog raspona"). To je prvenstveno zbog oštećenja DMRV -a: oslanjajući se na pogrešne podatke o protoku zraka, kontroler izračunava fizički nemogući položaj gasa, a pokušaji usklađivanja praznog hoda uzrokovat će njegovo plivanje, a ne eliminirano povratnim informacijama. Međutim, nemoguće je provjeriti DMRV pomoću ispitivača na VAZ automobilima s elektroničkim gasom, budući da se, za razliku od prethodnih epizoda, DMRV koristi ne s analognim izlazom (napon je proporcionalan potrošnji zraka), već s frekvencijom (frekvencija puls ovisi o potrošnji). U ovom slučaju, trebali biste se obratiti dijagnostičaru. Nadalje, ovu pogrešku u stvarnosti mogla bi biti uzrokovana stvarnim oštećenjima i oštećenjima samog kontrolera: prema podacima Informativnog pisma br. 95-12, ako je pogreška p1335 otkrivena na automobilima s kontrolerom M74 bez fizičkih oštećenja senzora, to je potrebno za Flas ECU na ažuriranu verziju.