Zašto motor loše dobiva na značaju?

Sadržaj

 1. Elektromehanički čvor za gas
 2. Zašto postoje problemi sa postavljenom brzinom
 3. Način rada u hitnim slučajevima
 4. Motor ne reagira na papučicu plina
 5. Uzroci sporog odgovora na papučicu gasa
 6. Detonacija
 7. Prehrambeni kvar
 8. Sustav za paljenje
 9. Kako pronaći uzrok kvara?

U elektroenergetskom sustavu ubrizgavanja benzinskih motora koriste se mehanički i elektromehanički gas plićaka. Okretanje prigušivača povećava presjek kanala kako bi prošao više zraka, što vam omogućuje povećanje brzine, primajući veliku snagu iz motora.

Brzina motora na tahometru

Obratimo pažnju ne samo na situaciju kada se, pri pritiskanju plina, okreti ne povećavaju, već i s sporog odgovora na gubitak plina, trzanje tijekom ubrzanja. Uostalom, na brzinu motora utječe i na uslugu sustava paljenja, opskrba gorivom, propusnost sustava ispuha i usisavanja.

Elektromehanički čvor za gas

U sustavima s elektromehaničkim gasom za otvaranje leptira za gas (DZ), odgovorna je upravljačka jedinica motora (upravljački modul motora). Usredotočujući se na svjedočenje senzorne opreme, ECU isporučuje napon napajanja električnom motoru montiranom u slučaju DZ. Rotacija osovine motora kroz zupčanik prenosi se na osi prigušivača. U upravljanju električnim motorom signali su signala iz položaja leptira za gas (DPDZ) i senzor položaja papučice za akcelerator (DPPA) signali. U okviru elektroničke futrole i gasa i gasa za gas i leptir za gas ugrađen je par kontaktnih ili ne -kontaktnih senzora položaja. Rad senzora izgrađen je na identičnim fizičkim pojavama, a razlikuju se samo u uređaju unutarnjih komponenti.

Senzor položaja papučice za akcelerator prenosi signal ECU -u, izvještavajući o snazi ​​koju vozač želi primiti od motora. U slučaju potenciometrijskih senzora, upravljačka jedinica nadzire pad otpornosti na otpornim stazama.

Uređaj senzora položaja akceleratora

Kontaktirani senzori izgrađeni su na učinku dvorane. Pritisak na papučicu dovodi do promjene položaja magneta, što utječe na intenzitet magnetskog polja u blizini Hall IC senzora. ECU papučica pritisnuta je razinom napona signala.

Senzor

Zašto postoje problemi sa postavljenom brzinom

 • Neuspjeh za senzore položaja papučice akceleratora (DPPA). Radi veće pouzdanosti, unutar slučaja DZ i jedinice za papučicu akceleratora uvijek se instaliraju par senzora položaja: glavna i sigurnosna kopija. U slučaju neuspjeha jednog od senzora u memoriji ECU -a, bilježi se odgovarajući kôd neispravnosti, ali problemi s brzinom motora ne nastaju. Ako upravljačka jedinica odmah izgubi kontakt s parom senzora ili dobiva neinkleksibilne signale, rad motora je moguć samo u hitnom načinu rada. Netočni signal iz DPPA dovodi do činjenice da motor pada na zamah.

U načinu hitne pomoći, revolucije leda ne rastu iznad 1500-2000/min, a ne postoji reakcija na pritisak papučice ubrzanja. Na nekim automobilima, pri pritiskanju plina, ECU je u stanju malo povećati zamah zbog podešavanja kuta sile paljenja.

 • Istodobno razgradnju jednog od senzora položaja papučice ubrzanja i prekidača kočenja. U automobilima vag grupe u slučaju kvara DPP -a, signal prekidača koristi se kao pomoćni. Stoga, njihov istodobni kvar dovodi do načina rada motora za hitne slučajeve;
 • Oštećenje električnog motora za gas za gas. Najčešći uzrok neuspjeha je trošenje grafitnih četkica; Slučajevi habanja kolektora događaju se samo na trčanjima za 300-400 tisuća.km. Pukotine na tijelu mogu ubrzati kvar motora, zbog čega vlaga ulazi.
  Osigurač koji je uključen u rad papučice elektroničke plinove i leptir za gas;
 • Oštećenje plastičnih zupčanika. Od stalne interakcije, klinčići zupčanika potkopavaju i slabe. Najčešće uzrok slomljenih zupčanika je kontaminirani gas, mehanička oštećenja zbog nekvalificiranog popravka;
 • Break Break, kršenje kontakata unutar spojnih jastučića, kratki spoj. U slučaju prekida napajanja žica električnog motora ECU -a, senzori položaja DZ -a vidjet će odsutnost reakcije na napajanje napona i staviti motor u hitni način rada.

Način rada u hitnim slučajevima

Pored DPDZ i DPPA, inženjeri su položili brojne pojedine faktore oblika koji prisiljavaju ECU da prenese motor u hitni način. Između ostalog možete istaknuti:

 • kvar senzora položaja distribucijskog osovine;
 • Netočan rad sustava faze distribucije plina;
 • Netočni signal senzora tlaka goriva u dizelskoj rampi, odsutnost signala iz regulatora tlaka goriva;
 • kvar ispita, pogon kapka u usisnom razvodniku;
 • Oštećenje apsolutnog senzora tlaka, mjerača protoka zraka itd.P.

Ako je u procesu samo -dijagnoze ECU otkrio neispravnost koja može utjecati na sigurnost motora u teoriji, snaga je programski ograničena, broj revolucija smanjuje se na sigurnu razinu.

Motor ne reagira na papučicu plina

U slučaju mehaničkog pogona DZ -a, papučica akceleratora izravno je povezana s prigušivačem kroz metalni kabel. Ako motor ne reagira na papučicu plina, najvjerojatnije je razlog u rastrganom kabelu.

Ako vas je raščlanjivao na putu, a postoji pristup litici, pokušajte spojiti dijelove kabela pomoću vijaka, matice i dva cilja. Ne treba vam puno napora da otvorite prigušivač, tako da možete doći do automobila.

Uzroci sporog odgovora na papučicu gasa

Iznad smo ispitali situacije u kojima brzine ne rastu zbog raspada čvora za gas ili papučice elektroničke plinove. Pogledajmo u kojima situacije DZ reagira na papučicu plina, ali motor gubi snagu i sporo reagira na pritisak na akcelerator.

 • Propusnost s niskom zračnom filtrom. Začepljeni filtrirani element sprječava slobodni prolazak naboja svježeg zraka, zbog čega se skup revolucija pogoršava, a s oštrim pritiskom na plin, motor se može "ugušiti", pa čak i zaustaviti;
 • Podrška ispušnih plinova u ispušnom sustavu zbog začepljenog katalizatora. Na radnom motoru kapacitet katalizatora traje do 200-300 tisuća.km. Ali ako automobil konzumira ulje, djeluje s oštećenjima u radu sustava napajanja ili paljenja, često se katalizator uništava zbog taljenja. U ovom se slučaju skup revolucija tijekom vožnje pogoršava, a snaga se primjetno smanjuje;
 • Niski tlak u rampi za gorivo, začepljene mlaznice.

Detonacija

Vrlo često razlog sporog odgovora na plin i propadanje dinamike u kvaru senzora detonacije. ECU nadzire detonacijsko izgaranje goriva naponom na senzoru detonacije (DD). Ako je sustav samo -dijagnoze odredio neispravnost senzora, kako bi se spriječile destruktivne posljedice detonacije, motor se pretvara u hitni način. ECU smanjuje kut paljenja pred nama, zbog čega se snaga smanjuje, potrošnja goriva se povećava. Isti će učinak dogoditi ako se u motoru dogodi izgaranje detonacije. Mogući razlozi:

 1. Broj niskog oktanskog goriva.
 2. Smanjenje volumena komore za izgaranje zbog stvaranja čađe na zidovima GBC -a i klipova.
 3. Pogrešno odabrani viburnum svjećica.

Prehrambeni kvar

Tlak goriva u rampi najvažnija je karakteristika za održavanje stihiometrijskog sastava smjese. ECU regulira količinu ubrizganog goriva s povećanjem/smanjenjem otvorenog stanja mlaznica. Ako primijetite smanjenje snage, a brzina motora padne oštrim pritiskom na plin, obratite pažnju na sljedeće točke:

 1. Stanje filtra je grubo i fino čišćenje goriva.
 2. Uslužnost benzinske pumpe. Ako se stroj povremeno zaustavlja na vrućem i oštrim pritiskom na papučici plina, najvjerojatnije, grafitne četke i/ili sakupljač električnog motora pumpe za gorivo istroše se.

Ako sumnjate da motor ne dobije zamah zbog neispravnosti u elektroenergetskom sustavu, izmjerite tlak goriva u rampi na svim načinima motora. Referentni tlak u željeznici za gorivo za motor vašeg automobila može se naći u priručniku za popravak i rad.

Sustav za paljenje

Problemi sa sustavom paljenja u ranim fazama nisu uvijek isključeni jedan od cilindara u praznom hodu. Neispravnost se često počinje manifestirati laganim trzanjem tijekom prebrze vožnje, s laganim gubitkom snage i povećanjem potrošnje goriva.

Kako pronaći uzrok kvara?

Gore opisane greške izravno su povezane s elektroničkim sustavom upravljanja motorom (ESUD). Stoga je njegovo pretraživanje najbolje započeti s računalnom dijagnostikom: čitanje kodova neispravnosti, pregledavanje stvarnih senzora i izvršnih mehanizama. Na primjer, uz pomoć dijagnostičkog softvera, možete vidjeti pogrešku u nedostatku brzine motora iz senzora položaja radilice, prikazati raspored senzora položaja leptira. Moderni sustavi za dijagnozu su prilično razvijeni i često ispravno ukazuju na smjer traženja uzroka kvara.