Zašto, s neispravnim senzorom kisika, automobil ne ide dobro i troši puno benzina?

Sadržaj

 1. Zašto vam treba senzor kisika
 2. Lambda-zonda uređaj
 3. Dijagnostika
 4. Što se događa s neispravnim senzorom kisika
 5. Što dovodi do raspada Lambda-Zond
 6. Koliko vremena Lambda Zond radi
 7. Video: Lambda! Senzor kisika i povećana potrošnja goriva
 8. Senzori iz trećih proizvođača
 9. Zaključak

Kisik ili lambda-zond-uređaji instalirani u ispušnom razvodniku. Njegov je glavni zadatak kontrolirati količinu kisika koji preostaje nakon izgaranja smjese goriva. Prema standardima, ova se smjesa formira u proporciji od 1 do 14,7, kada se ovaj pokazatelj odstupa, Lambda-Zond prenosi naredbu na ECU o kvaliteti smjese zračnog goriva. U nekim se automobilima postavlja druga sonda nakon katalizatora. Ako je rad senzora kisika poremećen ili je potpuno nadmašen, postoje problemi u radu motora:

 • Stroj neadekvatno reagira na pritisak na papučicu plina;
 • Pojavljuje se miris goriva u kabini;
 • Potrošnja goriva (do 2 puta) značajno se povećava;
 • Ispuh ima oštar miris.

Razina benzina

Zašto vam treba senzor kisika

Ovaj konstruktivni element pojavio se 1976. godine, a prve Lambda Zonds je objavio njemački briga Bosch. Njegov izgled uzrokovao je činjenicu da je sredinom 70-ih prošlog stoljeća došlo do oštrog skoka cijena nafte, pa je većina vlasnika automobila razmišljala o ekonomiji svojih automobila. Zahvaljujući senzoru, bilo je moguće postići opipljivo uštedu goriva bez smanjenja snage.

Lambda sonda

Lambda-Zons senzor analizira količinu kisika u izobilju u ispuhu. Ako je puno toga, tada je smjesa koja se isporučuje u cilindre loša, kad nije dovoljna-mješavina zraka-goriva je previše obogaćena. Zahvaljujući ovim podacima, elektronička upravljačka jedinica regulira omjer zraka i goriva u smjesi, što vam omogućuje postizanje najučinkovitosti tijekom rada, a to dovodi do uštede goriva. Idealan pokazatelj – za izgaranje 1 kg goriva, 14,7 kg zraka treba konzumirati. Standardni senzor kisika je u ispušnom razvodniku.

Položaj senzora kisika na motoru

Od 90-ih, dva Lambda-Zonda počela su se instalirati na automobile-gornji senzor kisika izravno na izlazu motora, a donji senzor nakon katalizatora. Prva sonda kontrolira kvalitetu isporučene smjese goriva, a druga nadzire stanje katalizatora, što je važno za usklađenost s okolišnim normama.

gornji i donji lambda-zon

Zbog loše kvalitete goriva i drugih problema, niži senzor kisika često ne uspijeva. Oni pokušavaju riješiti ovaj problem na različite načine, jedan od njih je isključivanje softvera, drugi je mehanički propusni zonde. Takav prijevari senzora kisika djeluje vrlo jednostavno – u njemu je napravljena dodatna rupa ili je mreža ugrađena za pristup zraku izvana. Kao rezultat toga, koncentracija ispušnih i štetnih tvari u njemu smanjuje se i sonda vjeruje da je sve u redu s ekologijom. Pouzdanija opcija je bljeskanje ECU -a.

Lambda-zonda uređaj

Da biste razumjeli princip rada senzora kisika, morate znati njegov uređaj. U lambda zondu su instalirane dvije elektrode. Vanjska elektroda djeluje izravno s ispušnim ispuhom, unutarnja elektroda djeluje s atmosferskim zrakom. Sloj cirkonijevog dioksida nalazi se između ovih elektroda. Postoje titanijske sonde kojima ne treba kontakt s atmosferom, ali su vrlo rijetke i skupe su.

Načelo rada senzora kisika (shema)

Kao rezultat interakcije s različitim medijima na elektrodama, dolazi do različitog napona, čija se rezultirajuća vrijednost prenosi kroz žicu u ECU -u. Iz tih podataka se donosi zaključak o bogatstvu ili siromaštvu smjese. Pri vrijednostima od 0,1 do 0,45 v-mješavina je iscrpljena, u rasponu od 0,45-0,9 v-smjesa je obogaćena. Idealni omjer smjese zračnog goriva postiže se na 0,45 V.

Prvi modeli senzora kisika upravljali su samo do 3000 brzina motora, a nakon toga prešao je na prosječne parametre obogaćivanja smjese. Ali moderni lambda zond djeluju u cijelom rasponu brzine, što osigurava bolju učinkovitost i učinkovitost.

Dijagnostika

Provjera Lambda-Zond provodi se bez uklanjanja iz automobila. Da biste to učinili, uzima se poseban uređaj i pridružuje se eklektičnom sustavu, nakon što je motor pokrenut. Da bi senzor započeo s radom, treba ga zagrijati na 300 stupnjeva, a titanijska sonda – do 700.

Provjera senzora

Vrijednosti napona na uređaju trebale bi se razlikovati u rasponu od 0,1 do 0,9 po oko 8 puta u 10 sekundi. To znači da senzor ispravno radi i nema problema s njim. Ako je učestalost promjene pokazatelja smanjena, sonda ne radi normalno i uskoro neće uspjeti. Uz puni neuspjeh na ekranu dijagnostičkog aparata, jedna vrijednost je istaknuta.

Što se događa s neispravnim senzorom kisika

U slučaju neispravnosti Lambda-Zond, kada se napon ne promijeni na njemu, ECU počinje obogatiti radnu smjesu, to neće osiromašiti, jer to dovodi do ozbiljnijih posljedica.

Specifični miris počinje prodirati u salon, a potrošnja goriva se povećava za 2 puta. Istodobno, automobil ubrzava mnogo gore, budući da gorivo preplavljuje cilindre, ponekad se čuju karakteristični popovi iz ispušne cijevi.

Što dovodi do raspada Lambda-Zond

Uređaj senzora kisika je takav da je njegov glavni neprijatelj visoke temperature. Kad se katalizatori uklone, bez odgovarajuće naknade, temperatura ispušnih plinova raste, što s vremenom dovodi do neuspjeha sonde iz sustava.

Drugi problem je ulazak antifrize u ispušne plinove. Ali ako rashladno sredstvo uđe u komore za izgaranje, a od njih u ispušnom razvodniku, raspad senzora kisika najmanji je od problema.

Treći uobičajeni uzrok raščlanjivanja je ulazak u ulje na elektrode. To se događa kada ulje ispalo iz motora uđe u turbinu, gdje izgara, a pare padaju u lambda zond, što ne uspijeva. Sagorijevanje prskanja ulja značajno podiže temperaturu u ispušnom razvodniku.

U proizvodnji podešenih ispušnih sustava, senzor kisika ponekad se instalira odozdo. To je pogreška, budući da će rezultirajuća kondenzacija i čvrsti talog dovesti do brze korozije elektroda, a uređaj će se slomiti. Stoga je Lambda Zond instaliran na vrh autoceste i pod kutom od 45 stupnjeva, tako da protok ispušnih plinova dolazi u ispravnijem.

Koliko vremena Lambda Zond radi

Prve mogućnosti za senzore kisika, s dvije žice, s normalnim načinom rada, radile su u regiji od 50 tisuća. Km trčanja. Nova struktura sondi s tri ili četiri žice radit će oko 80 tisuća. km. Lambda Zonds instaliran u modernim automobilima može se razraditi prije nego što zamijeni oko 150 tisuća. km.

Zasebna podvrsta ovih senzora su širokopojasna lambda zonds, koji prolaze najmanje 150 tisuća. km., Posjedujući brojne prednosti. Opremljeni su zasebnom izlaznom skalom, tako da vozač može u stvarnom vremenu vidjeti koja se smjesa isporučuje u motor. Ovaj uređaj radi u cijelom rasponu brzine i obrađuje informacije s mnogo većom brzinom. Takvi su senzori posebno korisni za vlasnike automobila koji se vole uključiti u podešavanje svojih motora.

Video: Lambda! Senzor kisika i povećana potrošnja goriva

Senzori iz trećih proizvođača

Da bi poboljšali rad motora ili jednostavno primijetili senzor kisika, Neuspjeli, vlasnici automobila okreću se opcijama od proizvođača trećih strana koji proizvode, uključujući širokopojasne senzore. Da biste to učinili, bolje je uzeti proizvode poznatih tvrtki, među kojima su popularni:

 1. EEM Performance Electronics;
 2. Inovate moto sporta;
 3. Depo Racing.

Svaka od ovih marki nudi nekoliko vrsta i generacija senzora kisika, koje se razlikuju po prihvatljivoj razini točnosti i pouzdanosti. Postoje određene pritužbe na širokopojasne sonde iz Depo Racinga, ali ovdje bi mnogi stručnjaci tvrdili.

Sonde za inovate moto sporta zahtijevaju preliminarnu kalibraciju. Da bi to učinili, moraju ih povezati u zrak tako da postave željenu vrijednost, a tek tada instaliraju u ispušni sustav. Ponekad imaju problema s kontrolerima i drugim elektroničkim punjenjem. Najmanji broj problema nastaje s elektronikom izvedbe AEM -a, ali najskuplji su.

Inovate moto sporta

Pri postavljanju širokopojasne lambda-Zond, morate znati da se ne podnosi pregrijan. Stoga su instalirani na udaljenosti od najmanje 40, a po mogućnosti 50 cm od turbine ili ranih hlača ispušnog razvodnika.

Zaključak

Senzor kisika potreban je element svakog modernog motora. Zahvaljujući njemu, motor razumije što se događa u komorama za izgaranje, bilo da je u njima dovoljno goriva ili morate povećati količinu zraka u smjesi. Loše mješavine dovode do detonacije i preuranjenih habanja motora, uništavanja grupe klipa i cilindara. S pretjerano bogatom smjesom u komorama za izgaranje, uzdahne oblik, uz to, ispiru ulje iz zidova cilindara, što također dovodi do ubrzanog habanja.

Pri zamjeni Lambda-Zond-a možete se obratiti proizvođačima trećih strana, prepisujući nekoliko žica i dobivanje preciznijih i pouzdanih uređaja. Istodobno, ubrzani prijenos informacija omogućuje vam da radite na adekvatnijem algoritmu, odmah reagirajući na promijenjene uvjete. Kao rezultat, to će pomoći uštedjeti novac na gorivu, izbjeći probleme s bogatom ili siromašnom smjesom, a motor će raditi u svom idealnom načinu rada.