Zašto se pojavljuje EDC pogreška??

Sadržaj

  1. Uzroci EDC greške. Dijagnostika.
  2. Opće preporuke
  3. Video: Problem s EDC-om! Mercedes Vito

Greška EDC (Electronic Diesel Control) već je postala poznata vlasnicima dizelskih Mercedesa – ovdje služi kao analog općeprihvaćenog "jekichan" Check Engine-a. Rad indikatora je sličan: svijetli kada se paljenje uključi i gasi se kada se motor pokrene, pod uvjetom da samodijagnostika sustava ubrizgavanja ne pronađe probleme.

edc greška na dizelskom kamionu

Elektronsko upravljanje dizelskim motorima, iako blisko sustavima ubrizgavanja benzinskih motora, već je postalo komplicirano.

  1. U dizelskom motoru nemoguće je organizirati "zatvorenu petlju" kontrole sastava smjese na isti način kao što je to učinjeno na benzinskim motorima. U dizelskom motoru sastav smjese se stalno mijenja, ali je uvijek, s izuzetkom ubrzanja i režima maksimalnog opterećenja, loš.
  2. Radni tlakovi se ovdje ne mjere u jedinicama, već u stotinama atmosfera – dakle, propusnost mlaznica je manja, a čak se moraju registrirati u memoriji kontrolera prema tvornički izmjerenom zaduženju – dakle, mala kontaminacija mlaznica će već utjecati na motor.
  3. To su složeniji sustavi za naknadnu obradu ispušnih plinova. Ako se benzinski motori i dalje snalaze sa standardnim katalizatorima, tada su višekomponentni uređaji s ubrizgavanjem uree već uspjeli prijeći iz kategorije "čisto teretnih" stvari na stvari koje su uobičajene u putničkim vozilima. I sve to kontrolira računalo za ubrizgavanje, pa se češće javljaju kvarovi u obliku pogrešaka.

Uzroci EDC greške. Dijagnostika.

edc greška

Prvi alat za dijagnostiku je skener, barem jeftin multi-brand. Prisutnost struje u memoriji kontrolera (t.e. trenutno prisutan) ili nedavno pohranjeni kontekst pogreške nedvosmisleno će naznačiti put za rješavanje problema. Obim ovog članka jednostavno neće dopustiti opisivanje dijagnoze svake EDC greške (ovo je već razmjer ozbiljne servisne dokumentacije). Međutim, postoje problemi koji se ne mogu izravno razlikovati od strane regulatora ubrizgavanja, ali će dovesti do očito pogrešnog rada motora i indikator greške EDC će zasvijetliti.

Dieselov glavni neprijatelj je zrak u sustavu goriva. Vjerojatno znate da svaki put kada mijenjate filtar goriva, morate pumpati cijeli sustav, inače se motor neće pokrenuti. Unatoč visokom tlaku u cijevima za gorivo, nije rijetkost da zrak ulazi kroz neispravne brtve. Stoga je prva stvar koju treba učiniti izvan servisa pokušati ručno odzračiti sustav goriva . Nije uzalud da se "kruška" ručne pumpe tradicionalno smjesti ispod haube. Ako nakon toga pogreška zasvijetli tek nakon nekog vremena – vrijedi "kopati" upravo u smjeru curenja.

Drugi uređaj koji utječe na performanse elektronički kontroliranog dizel motora, ali nije izravno dijagnosticiran, je katalizator. Čak i na automobilima s filterima za čestice, gdje je na ulazu i izlazu spojen senzor diferencijalnog tlaka, možete vidjeti kako se motor doslovno "gasi" zbog začepljenog filtera, ali kontroler ne bilježi greške. S takvim se slučajem morao suočiti i sam autor. Okretanjem senzora tlaka na svježe prigušenom motoru, mogao se vidjeti mlaz zraka s čađom, zviždanjem koji izlazi iz rupe. Tlak prije začepljenog filtera bio je toliko visok da kada je motor zaustavljen nije bilo vidljivo izgubljeno vrijeme. Na motorima bez filtera za čestice uopće nema ispušnih senzora, osim lambda sonde, tako da se jednostavno nema što "vidjeti" začepljeni ECU katalizator.

Problemi s opskrbom gorivom također uzrokuju uključivanje EDC indikatora. Prije svega, kriv je filter za gorivo. Uz dobro poznatu kvalitetu našeg goriva, resurs putovnice ne treba odstupiti između toga – nije tako rijetko. Pogotovo ako se slučaj dogodi na kraju jeseni: ostaci ljetnog dizelskog goriva s mrazevima uzrokuju taloženje parafina na površini elementa filtra, njegov otpor raste. Kod jakih mrazeva, zimsko dizelsko gorivo također se može „predavati“: pad pumpa neće omogućiti pumpama da osiguraju željeno opskrbu gorivom.

Dakle, zamjena filtra za gorivo neće biti suvišna, pogotovo ako je prošlo vrijeme od prošlosti. Istovremeno s zamjenom filtra, istovremeno se ispumpavanje sustava goriva izvodi istovremeno – to jest, dva vjerojatna uzroka problema već su eliminirana.

Vrijedno je obratiti pozornost na cijevi za gorivo, posebno one koje prolaze ispod dna: banalni zastoj ili stiskanje mogu ograničiti dovod goriva. Opći znak problema s opskrbom goriva je da se u praznom hodu i niskim brzinama nakon resetiranja indikatora EDC -a više ne svijetli, ali kad je brzina postavljena pod opterećenjem, opet se svijetli, dok automobil ima karakteristiku "Prigušenost" ubrzanja.

Kristalizacija parafina i želatinizacije goriva može uzrokovati druge probleme: kršenje regulatora visokog pritiska, pumpa za gorivo i tako dalje. Gubitak pritiska u sustavu daje se izuzetno teško hladnim startama – motor mora dugo uviti starter dok ne zgrabi. Sve djeluje u redu za vruće – sve dok parafin ne počne kristalizirati u mehanizmima hlađenja.

Što se tiče države mlaznice, u uvjetima "kućne garaže", njihov se rad može provjeriti samo približno pripisujući volumen goriva isušenog u povratku. Ovo će zahtijevati nekoliko spremnika u broju mlaznica. Povratna crijeva se ispuštaju u te posude, zatim se motor pokreće i radi neko vrijeme u praznom hodu: s ispravnim mlaznicama volumen ispuštenog goriva trebao bi biti isti. Za mlaznicu goriva koja curi ("izlije"), manje goriva teče u povratni vod, za začepljenu, više.

Još nešto korisno za vas:

  • Kako testirati zavojnicu paljenja multimetrom?
  • Kako provjeriti relej regulatora napona generatora?
  • Kako vlastitim rukama provjeriti starter na akumulatoru?

Opće preporuke

Kada zasvijetli EDC greška, u svakom slučaju je potrebna računalna dijagnostika. Suvremeni sustav ubrizgavanja dizel goriva je više od desetak senzora i aktuatora koji određuju performanse motora. Dijagnostičar će barem odmah postaviti smjer rješavanja problema, u uspješnom slučaju odmah utvrditi uzrok problema.

Glavna stvar je da će kompetentna računalna dijagnostika odmah osigurati od najozbiljnijih problema – na primjer, definitivno vam se neće svidjeti "ustajanje" nasred ceste zbog neispravnog regulatora visokog tlaka. Dijagnostičar će procijeniti svoj rad kako prema očitanjima skenera pri različitim brzinama, tako i instrumentalnom metodom – prema mjeraču tlaka, kako bi se isključila mogućnost kvara standardnog senzora tlaka u sustavu za ubrizgavanje.

bosch dijagnostički servis

Također možete procijeniti rad dijagnostičara sa sustavima za ubrizgavanje dizela kod kuće s računala: rusko predstavništvo Boscha na svojoj je web stranici objavilo flash simulator koji vam omogućuje da se osjećate "u cipelama" profesionalca. Usput, preporuke iz gore navedenog možete pokušati napraviti i u virtualnom automobilu. (Spoiler: točan odgovor u ovom simulatoru pronalazi iskusna osoba za samo minutu.)

Video: Problem s EDC-om! Mercedes Vito