Disperzno sredstvo

Za koloidne sustave vrijedi da je veličina čestica disperzne tvari 1-200 nm. Ako je rastvarač ( disperzno sredstvo ) voda, nazivaju se hidrofobni i hidrofilni. Koloidni sustavi su disperzni sustavi koji se sastoje se od disperznog sredstva i dispergirane faze. Dispergirana faza je jednakomjerno dispergirana (raspršena).

DISPERZNA FAZA DISPERZNO SREDSTVO. Srodni članci KOLOIDNI SISTEMI nasport.

Тест питања из хемије 2012

Disperzno sredstvo

Disperzno sredstvo je sredstvo u kojem je. Zavisno od veličine čestica disperzni sistemi se dele na:. Prema veličini čestica dispergirane faze dijele se i. Koloidna otopina kod koje je voda disperzno sredstvo naziva se još i sol. Koloidne otopine, za razliku od pravih otopina, imaju neka karakteristična svojstva.

Koloidni sistemi su disperzni sistemi kod kojih se veličina čestica kreće u rasponu od 1 – 100 nm. Sol je koloidna otopina gdje je disperzna faza kruta, a disperzno sredstvo tekuće.

Svojstva koloidnih otopina – kemija 2

Disperzno sredstvo

KOLOIDNI RASTVORI Koloidno – disperzni sistemi su sistemi kod kojih se. Svojstva disperznog sustava ovise o veličini čestica disperzne faze. S obzirom na veličinu čestica. Spremljeno u privremenu memoriju PDF Prevedi ovu stranicu DRUGE FAZE. Dele se na: prave disperzne sisteme (veličina čestica je manja od… disperzna faza (dispergovana faza), disperzno sredstvo, ime. Sustavi sitnih čestica (disperzna faza) raspršenih u nekom sredstvu,otapalu ( disperzno sredstvo ). KOLOIDNI SUSTAVI-disperzni sustavi u kojima je jedna tvar raspršena u drugoj, čestice 1-200nm (mlijeko,juha,krv,puding), disperzno sredstvo i d. Medicinski rječenik pojmova, medicinski leksikon. I disperzna faza i disperzno sredstvo mogu biti u bilo kojem agregatnom. Koloidi su disperzni sistemi kod kojih je veličina čestica disperzne faze 1-100 nm. Tvar koje u takvim sustavima ima u suvišku nazivamo disperznim sredstvom, a raspršenu tvar (ima je manje) disperzna faza. Prave otopine, koloidno disperzni sustavi i grubo. U pravim su otopinama ĉestice disperzne faze raspršene do molekula ili iona.

Nekristalno cefuroksim aksetilno čvrsto disperziono sredstvo priprema se (a) rastvaranjem defuroksim aksetila i nekog površinski aktivnog sredstva u nekom. U velikom broju disperznih sistema disperzno sredstvo je tečnost, najčešće voda, a disperzna faza čvrsta supstanca – njih nazivamo koloidnom. Svaki se disperzni sustav sastoji od disperzne faze i disperznog sredstva.

Heterogene otopine – disperzno sredstvo disperzna faza.

Sveučilište u splitu kemijsko-tehnološki fakultet

Disperzno sredstvo

U slučaju kada je disperzno sredstvo voda, onda se kao odgovarajući izrazi. Suspenzije su stabilniji disperzni sistemi od koloidnih sistema. Kod emulzija su disperzno sredstvo i disperzna faza istog agregatnog stanja. Za pretragu medicinskog rijecnika mozete koristiti kutiju za pretragu postavljenu na vrhu ove.

Grubo-, koloidno- i molekulsko- disperzni sistemi.