Vibracije motora u praznom hodu

Sadržaj

 1. Zašto su vibracije motora u praznom hodu
 2. Razlog br. 1 – Neispravnost jastuka za podršku motora
 3. Razlog br. 2 – Nedexing
 4. Razlog br. 3 – dodir motora
 5. VIDEO: Ford Focus 2 Flushing mlaznice / vibracije na praznom hodu
 6. Iz kojih razloga motor može vibrirati u praznom hodu
 7. Vibracije u dizelskim motorima
 8. VIDEO: Vibracija, još jedan razlog

Rad motora s unutarnjim izgaranjem s sranjem ili na neutralnom prijenosu naziva se rad u praznom hodu. Istodobno, okretni moment jedinice za napajanje ne prenosi na prijenos automobila, a zatim na kotače. S vremenom, pojačana vibracija motora u praznom hodu i niske brzine može postati uočljiva. Ovisno o vrsti motora s unutarnjim izgaranjem, broj revolucija u praznom hodu, u kojima neprestano djeluje, je 850 o / min. Spuštanje revolucija u praznom hodu dovodi do nestabilnog funkcioniranja motora, uključujući vjerojatnost spontanog zaustavljanja.

Unutarnji rad motora za izgaranje

Zašto su vibracije motora u praznom hodu

U normalnim uvjetima rada motora u praznom načinu vibracije nema. U ovom se načinu rotirajući trenutak ne prenosi kroz kontrolnu točku na kardan osovinu, pa bi trebao raditi stabilno i ne stvoriti nepotrebne fluktuacije. Ako led u praznom hodu ili niska brzina ima jaku vibraciju, provjerite je li uzrok motor.

Da biste to učinili, samo stisnite papučicu kvačila (da biste isključili motor iz mjenjača). Ako tresenje ostaje prilikom isključivanja kvačila, to znači da je problem u motoru, ako ne, tada je posljedica trzanja problemi u kvačilu ili mjenjaču.

S normalnim radom motora za unutarnje izgaranje, dopuštena je neravnoteža, što ne utječe na udobnost kontrole automobila. U zimskoj sezoni motor može vibrirati jače prilikom početka. Međutim, pri zagrijavanju (nakon 5-10 minuta), razina tresenja vraća se u normalan način. U ovom slučaju, kreteni, neuspjesi i vanjski zvukovi tijekom rada motora trebali bi biti odsutni. Ako se priroda trzaja u brzini u praznom hodu promijenila, to ukazuje na određene neispravnosti u motoru s unutarnjim izgaranjem.

Povećane vibracije koje proizlaze iz rada motora negativno utječu na stanje leda i tehničku uslugu drugih dijelova i elemenata vozila. Stoga je potrebno u kratkom vremenu dijagnosticirati izvor vibracija i eliminirati ga.

Auto mehanika razlikuje sljedeće glavne faktore zbog kojih se povećavaju vibracije motora u XX načinu rada:

jedan. Nošenje potpore jedinice za napajanje.

2. Kršenje ravnoteže radilice, u t.h. Nakon popravka.

3. Dodir motora.

Otvorena kapuljača automobila s instaliranim motorom

Razlog br. 1 – Neispravnost jastuka za podršku motora

Ovi dijelovi automobila obavljaju dvije funkcije:

 1. Popraviti elektranu na tijelo (okvir) automobila;
 2. Njegovo oklijevanje je ugašen.

Podaci su izrađeni od posebne gume, koja se istroši tijekom rada. Stoga, kada se pojave pukotine, suze, itd.P. Prestaju eliminirati fluktuacije koje se prenose na tijelo i dobro se osjećaju u kabini. Ako šteta ima samo jedan prigušivač, tada je vjerojatnije da će se istrošiti drugi, ali to se još nije očitovao. U tom pogledu, pregledati i promijeniti sve potpore.

Razmislite kako utvrditi da je izvor povećanih fluktuacija neispravnost motora.

 1. Provedite vizualni pregled motornih blokova motora. Ne bi trebali imati velike pukotine, suze i piling iz metalnih dijelova.
 2. Ugradnjom kotrljanja s gumenim razmakom, naizmjenično podignite motor sa svake strane na kojoj se postavlja jastuk (mjesto za uspon treba biti što bliže podršci jedinice za napajanje). Promatrajte rad motora nakon svakog pomaka u lokaciji priključka. Pri podizanju motora sa strane neispravnog jastuka, jačina vibracija koje se prenose na tijelo stroja će se smanjiti.
 3. Pored toga, dijagnostika se može provesti bez upotrebe priključka. Za ovo vam treba druga osoba. Otvorite kapuljaču i zamahnite automobilom, oštro mijenjajući fokus pokreta. U ovom slučaju pomoćnik mora pogledati kut motora u različitim smjerovima. S odgovarajućim jastucima, elektrana će se ravnomjerno i istovremeno ljuljati u svim smjerovima. Motor će se više valjati prema neispravnoj potpori, koju moramo zamijeniti.

Razlog br. 2 – Nedexing

Ako su se pojačale povećane fluktuacije nakon popravljanja motora s unutarnjim izgaranjem, tada postoji niska kvaliteta restauracije. Tijekom tvorničkog sastavljanja elektrane ili njegovog popravka na usluzi automobila s visokim kvalitetom s demontažom radilice, prije ugradnje, radilica je uravnotežena u prikupljanju i kvačilu. Radovi u balansiranju obavljaju se na posebnom postolju za uravnoteženje, gdje su svi otkucaji fiksirani i eliminirani i eliminirani.

Općenito, postupak je sličan postupku za uravnoteženje kotača tijekom uklapanja guma s razlikom što specijalist ne visi s dodatnim utezima, već buši potrebne rupe. Tijekom rada na "polju", uravnoteženje se ne provodi i, kao rezultat, jačina vibracija raste. Tijekom remonta elektrane prije sastavljanja, potrebno je izvršiti težinu dijelova CPG -a. Neravnomjernost postavljanja težine dijelova dovodi do povećanog trzaja i značajnog smanjenja vijek trajanja motora.

Drhtanje će se sigurno pojačati ako se zamašnjak više puta pregrijao i nakon toga nije bio podvrgnut dosadnom i balansiranju. Ali čak i s jakim smanjenjem mase zamašnjaka, njegova težina može biti niža od inercijalnih, izravnavajući nedostaci u balansiranju radilice i razlike u težini elemenata CPH. Kao rezultat toga, postoji nestabilan rad motora za unutarnje izgaranje u praznom hodu.

Neki vlasnici automobila, kako bi smanjili troškove popravaka, uklonili osovine u balansu. To neizbježno dovodi do kršenja uravnoteženja, povećanih vibracija i opterećenja na radilici, čime se smanjuje resurs motora općenito.

U automobilima s mehaničkim KP -om, snažne vibracije u praznom hodu mogu biti rezultat ugradnje adhezije loše kvalitete.

Dijagnoza vibracija u motoru

Razlog br. 3 – dodir motora

INVER ZA ICE je proces u kojem jedan ili više cilindara ne djeluju ili funkcioniraju s prekidima. Najčešće je to zbog greške svjećice. Možete provjeriti ovu grešku ako oštro pritisnite ručicu za ubrzanje. Posljedica akcije bit će snimak u ispušnom sustavu.

Teško je neiskusnim vozačima primijetiti neispravnost svjećice. To je zbog činjenice da svijeća rijetko dolazi u kvar odjednom. Ovaj postupak ide prema sljedećoj shemi: Prvo se iskra formira dobra, a zatim s vremenom slabi, a zatim se pojavljuju prolazi u iskričavanju i na kraju se iskra uopće ne razvija.

S vremenom se problem pojačava, pretvarajući se u snažne vibracije, koje se čak mogu dati upravljaču i osjetit će se u kabini automobila. Pored toga, s vojnicima postoji:

 • smanjenje karakteristika vuče i modela automobila;
 • neuspjesi tijekom ubrzanja;
 • Uvijanje automobila prilikom kretanja na brdu.

Da bi se utvrdila neispravna svijeća, potrebno je naizmjenično ukloniti žice visokog napona na motoru u početnom motoru. Kad se radna svijeća isključi, motor oštro gubi zamah i može se zaustaviti. Ako svijeća ne radi, onda kad je isključena, priroda rada elektrane neće se promijeniti.

Drugi način je odvrnuti svijeću iz glave bloka i njegovog pregleda. Ne bi trebalo imati pukotine, čađe, tragove ulja i treba biti suh. Ako svijeća ne radi, tada je elektroda vlažna, jer će se oprati mješavinom goriva koja se ne zapali zbog nedostatka iskra.

Brojne i periodične praznine ukazuju na probleme u nekoliko cilindara.

Pored neispravnih svjećica, motor se može dogoditi zbog:

 • prekidi opskrbe gorivom;
 • pogrešno izloženo vrijeme;
 • niska kvaliteta smjese goriva;
 • paljenje ventila;
 • Nekvalitetnosti žica visokih napona;
 • ECU pogreške;
 • kvar zavojnice paljenja.

Još nešto korisno za vas:

 • Zašto stroj hladan motor ne počinje dobro?
 • Zašto se automobil trpi prilikom kretanja?
 • Upute za podešavanje ventila Renault Logan po Marks

VIDEO: Ford Focus 2 Flushing mlaznice / vibracije na praznom hodu

Iz kojih razloga motor može vibrirati u praznom hodu

Razmotrite razloge kada motor djeluje u normalnom načinu rada i ledeni jastuci rade, ali fluktuacije tijela se još uvijek osjećaju.

 1. Izvor može biti motor s unutarnjim izgaranjem, a zglobni čvorovi ili dijelovi u kontaktu s tijelom. Stoga morate proučiti inženjerski prostor i dijagnosticirati odozdo. To će prikladnije biti upotreba promatračke jame, nadvožnjaka ili dizanja.
 2. Neispravnost osovina uravnoteženja također može uzrokovati jačanje vibracija. Instalirane su na nekim elektranama koje su sklone visokim fluktuacijama, kako bi se smanjile trzanje i uspostavili ravnotežu.
 3. Uobičajeni uzrok vibracija su niska kvaliteta goriva i stupanj onečišćenja sustava goriva. Pogrešan rad motora očituje se kada voda uđe u benzin. Takvo trzanje popraćeno je primjetnim smanjenjem karakteristika vuče i povećanjem potrošnje goriva. Problem se eliminira čišćenjem sustava goriva i potpunom zamjenom goriva.
 4. Zagađenje filtra zraka i goriva negativno utječe na kvalitetu zapaljive smjese, što dovodi do nepravilne mješavine stvaranja i nestabilnog rada motora.
 5. Provjeravamo servisibilnost elemenata sustava paljenja (svijeće, žice, zavojnica, uključujući kut unaprijed).
 6. Povećano opterećenje na generatoru automobila uzrokuje povećanje čvrstoće vibracije. Na primjer, istodobno uključivanje grijanja elemenata tijela i salona, ​​klimatske instalacije itd. U automobilima s jedinicom snage male snage dovodi do povećanja snage trzaja. S povećanjem brzine motora za unutarnje izgaranje, fluktuacije se smanjuju ili nestaju. Pored toga, drhtanje u praznom hodu može uzrokovati probleme s generatorom koji ne daje volumen potrebne struje.
 7. Značajne fluktuacije koje daju tijelo nastaju zbog neispravnosti mjenjača, dok vrsta kutije (automatska, mehanička, robotski) nije bitna. Razlozi se mogu sastojati u elementima prijenosa (kvačilo, kardan osovina).

Vibracije u dizelskim motorima

Dizelski motor

Pored glavnih čimbenika, jačanje oscilacija u praznom hodu u dizelskim jedinicama određeno je kvarovima u drugim dijelovima strukture automobila. Stabilno funkcioniranje motora s unutarnjim izgaranjem vrlo ovisi o stanju dijelova i čvorova sustava koji pruža, na primjer, o stupnju njihovog zagađenja. Zagađenje nastaje zbog čestica i nečistoća (u t.h. voda) od goriva i zraka u elemente sustava goriva zbog loše filtracije.

Krivac jačanja oscilacije može biti neispravnost jedinica sustava goriva i, prije svega, pumpa za gorivo.

Ako se vibracija osjeti prvi put nakon što započne hladni led, a nakon zagrijavanja, tada je svijeća poticaja neispravna. Pored toga, nije vrijedno isključiti s popisa uzroka i uslužnosti motora – prisutnost razine kompresije koja zadovoljava standarde.

VIDEO: Vibracija, još jedan razlog