Kako funkcionira DPKV, njezine neispravnosti i provjera

Sadržaj

 1. Zašto vam treba senzor sinkronizacije
 2. DPKV uređaj
 3. Mjesto senzora
 4. Video: Senzor položaja radilice DPKV
 5. Načelo rada senzora sinkronizacije
 6. Znakovi neispravnosti senzora položaja radilice
 7. Dijagnostičke metode za DPKV
 8. jedan. Metoda provjere ohmmetrom
 9. 2. Provjera pokazatelja induktivnosti
 10. VIDEO: Provjera DPKV -a, ne možete se razmisliti o tome lakše. Dijagnoza ubrizgavača.
 11. 3. Dijagnostika pomoću osciloskopa

Tehnološki napredak u automobilskoj industriji istiskuje zastarjele motore rasplinjača, zamjenjujući ih injektorom. To dovodi do potrebe da se zna dizajn i načelo rada modernih motora, u smislu sinkronizma iskrenja i opskrbe benzinom cilindrima. DPKV nije predviđen na automobilima u kojima nema računala na ploči i u motorima rasplinjača.

Senzor je dostupan u dizajnu samo injektora i dizelskog leda. Održivo funkcioniranje modernog automobila ovisi o ECU -u koji je njegov "mozak". Informacije o stanju automobila, koji se obrađuje, a na temelju dobivenih rezultata, rad svih sustava prilagođava se bloku s instaliranih senzora. Jedan od glavnih senzora odgovornog za rad motora je senzor položaja radilice.

Senzor položaja radilice

Zašto vam treba senzor sinkronizacije

DPKV popravlja i prenosi sljedeće pokazatelje na ECU:

 • trenutak prolaska klipovima VMT -a i NMT -a u prvom i posljednjem cilindru;
 • Položaj radilice se smrznuo.

Dobiveni podaci prenose se na ECU. Kao rezultat obrade informacija o položaju radilice u odnosu na mrtve točke i učestalost njegove rotacije, senzor sinkronizacije prilagođava sljedeće pokazatelje motora s unutarnjim izgaranjem:

 • volumen dolaznog benzina u cilindre;
 • vrijeme opskrbe gorivom;
 • Kut unaprijed paljenja;
 • kut zavoda;
 • trenutak i trajanje adsorber ventila.

Zadaci elektroničke jedinice mogu varirati ovisno o složenosti uređaja za led, ali ne i jedan ECU bez senzora položaja radilice.

Kao rezultat neispravnosti DPKV -a, iskrivljavanje djela ili je ispred radnog motora motora, što dovodi do nepravilnog rada motora za unutarnje izgaranje ili do ne -pokretanja motora. To također doprinosi nepotpunom izgaranju radne smjese i, kao rezultat, prekomjerno trošenje goriva i smanjenje dinamičkih pokazatelja automobila.

DPKV uređaj

Koji je senzor položaja radilice

Dio je čelična jezgra s žicom za pletenicu smještenu u plastično kućište i poplavljenu složenu smolu.

Proizvodi se 3 vrste senzora za sinkronizaciju:

 1. Indukcija. Princip rada temelji se na upotrebi magnetizirane jezgre s ranom od bakrene žice na njemu, na krajevima od kojih se mjeri promjena napona. Osim pričvršćivanja položaja radilice, on mjeri brzinu njegove rotacije, što je također potrebno za kvalitetu motora s unutarnjim izgaranjem. Indukcijski senzori su najčešći i često se koriste u uređaju automobila.
 2. Optički. Njihov se dizajn temelji na LED -u, koji zrači blistavim tokom, i prijemniku koji popravlja svjetlost s druge strane. Ako svjetlosni snop uđe u upravljački zub, prekida se, prijemnik popravlja njegovu odsutnost, a informacije se prenose na ECU.
 3. Senzor. Radi na temelju istog fizičkog učinka. Magnet se postavlja na radilicu, kada prođe senzor u drugom, postoji izravna struja fiksirana sinkronizacijskim diskom.

Multifunkcionalnost indukcijskog tipa i Hall senzor čini ih najpopularnijim u dizajnu modernih motora.

Mjesto senzora

Stabilan rad motora ovisi o uslužnoj senzoru radilice, pa ga proizvođači automobila postavljaju na lako dostupno mjesto za brzo uklanjanje kvara. Unatoč tijesnom izgledu dijelova ispod haube, odredite gdje je senzor sinkronizacije vrlo jednostavan.

Najčešće se postavlja na nosač između remenice generatora i zamašnjaka.

Između ostalih elektroničkih senzora, oslobađa ga žica (dugačka 70 cm) s posebnim priključkom za priključak s vozilom automobila.

Da biste zamijenili i instalirali DPKV, samo trebate pravilno postaviti jaz između šipke i sinkronizacijskog diska. Veličina klirensa varira od 0,5 do 1,5 mm i ovisi o marki i modelu određenog automobila. Udaljenost je podešena zbog posebnih ciljeva smještenih između uređaja i mjesta instalacije.

Još nešto korisno za vas:

 • P0011: Pogreška trgovaca
 • Zašto se Renault Logan miješa u praznom hodu i kako to popraviti
 • Pogreška P0016 – nedosljednost signala senzora radilice i bregastog osoblja

Video: Senzor položaja radilice DPKV

Načelo rada senzora sinkronizacije

Za održivo funkcioniranje motora, rad DPC -a događa se prema sljedećem principu:

 1. Poseban nazubljeni kotač (referentni disk) s odsutnim dva zuba – početak i nula ugrađen je na radilicu.
 2. Kad se radilica okreće, klinčići prolaze kroz magnetsko polje DPC mijenjaju ga – kao rezultat, mahunarke se formiraju u uređaju, podaci o kojima se prenose u upravljačku jedinicu;
 3. Prilikom prolaska zuba s odsutnim zubima pored senzora, karakter impulsa se mijenja, a blok određuje početni položaj radilice;
 4. Na temelju izračuna primljenih impulsa, računalo određuje položaj radilice u određenom vremenskom razdoblju:
 5. Nakon obrade informacija, ECU usmjerava signale odgovarajućim sustavima automobila, a njihov je rad podešen.

Kao rezultat toga, osiguran je stabilan rad motora automobila.

Znakovi neispravnosti senzora položaja radilice

DPKV kvari

Prvo što treba napomenuti: DPKV ne smeće i ne radi s vremena na vrijeme, ili funkcionira u određenom načinu ili uopće ne radi. To je zbog jednostavnosti izgradnje elementa. Proces raščlanjivanja dijela je nepovratan. Ako je izgubio svoj nastup, više neće raditi. Ovaj dio je ne -kombinacija. Ako ček potvrdi svoj kvar, zamijenjen je novim.

Razlozi koji doprinose njegovom raspadanju su nekoliko. Opterećenja imaju negativan učinak na povišene temperature, visoku vlažnost, oštru promjenu temperaturnog režima i mehaničke izloženosti. Kao rezultat, automobil radi u neidentificiranom načinu ili ne započinje.

Znakovi neispravnog DPKV -a ne ovise o njegovoj vrsti. Sljedeći će simptomi reći o senzoru raspada položaja radilice na motorist:

 • Spuštanje pokazatelja vuče u automobilu (ovaj znak ukazuje na potrebu dijagnosticiranja motora za unutarnje izgaranje, ali ne ukazuje na raščlanjivanje DPKV -a);
 • nestabilnost motora, "plivanje" njegovih revolucija u praznom hodu i kada se automobil kreće;
 • detonacija motora s povećanjem opterećenja;
 • Nemogućnost pokretanja motora.

Osim toga, slomljeni senzor ukazuje na odsutnost iskrenja ili ikonu sagorijevanja "Check Engine" na nadzornoj ploči.

Prije nego što započnete zamjenu, vrijedno je shvatiti da se navedeni znakovi očituju i s drugim kvarovima automobila. Stoga, prije početka popravka, automobili provode sveobuhvatnu dijagnostiku motora za unutarnje izgaranje kako bi identificirali točan uzrok kvara. To će izbjeći nepotrebne troškove i pridonijet će bržem obnavljanju rada vozila.

Najbrži i najekonomičniji način bit će dijagnoza osobnog ODBII skenera. Ako nemate uređaje, preporučujemo vam da obratite pažnju na proračunski skener korejske proizvodnje Scan Tool Pro Black Edition.

Kako funkcionira DPKV, njezine neispravnosti i provjera Prije svega, trebali biste ispitati sam senzor. Ako na kraju DPC -a nema tragova prljavštine ili čipsa, vrijedno je povezati skener i računati postojeće pogreške s ECU -om. Problemi povezani s DPKV -om ukazivat će na kodove grešaka – P0335 ili P0336, ovisno o tome hoće li signal iz senzora uopće doći. Ako postoje pogreške, treba ih očistiti skenerom i provesti probnu vožnju automobila kako bi otkrili da li se opet pojave. U slučaju ponovljenog izgleda, nastavite provjeriti senzor izravno opisan u sljedećem odjeljku na način.

Budući da Scan Tool Pro radi na 32-bitnom čipu, on će vam moći pokazati sve ove trenutke i spremiti vas u sjećanje. Također, s njim je moguće dijagnosticirati ne samo motor, već i druge komponente i jedinice automobila (mjenjač, ​​mjenjač, ​​pomoćni sustavi ABS, ESP, itd.D.).

Senkronizacijski senzor položaja radilice odnosi se na detalje o nekombinaciji automobila i, s njegovim neispravnošću, zamjenjuje se novim.

Dijagnostičke metode za DPKV

Pri određivanju uslužnosti senzora položaja radilice, oni se vode načelom – od jednostavnog do složenog. Drugim riječima, prvo inspekciju, zatim provjeru karakteristika pomoću uređaja (ohmmeter, osciloskop ili računalo). Nedostatak mobilnih dijelova i jednostavnost izgradnje elementa čine ga prilično pouzdanim detaljem. Stoga senzor radilice u rijetkim slučajevima postaje neupotrebljiv. Najčešće prima mehanička oštećenja prilikom obavljanja popravnih radova ispod haube automobila ili kao rezultat vanjskih predmeta između senzora i nazubljenog kotača.

Prije nego što nastavite s radom na dijagnozi elektroničke komponente, treba napomenuti da je njegov izvorni položaj na motoru. Nakon demontaže, uređaj se provjerava na nedostatke na vanjskim površinama. Ako je DPKV zagađen, ima koroziju u kontaktnoj skupini, tada se mora očistiti alkoholom. U slučaju kada je inspekcija pokazala nepostojanje nedostataka, može se dijagnosticirati upotreba posebnih uređaja. Preporučljivo je provjeriti s multimetrom, koji se može prebaciti na različite načine.

jedan. Metoda provjere ohmmetrom

Ova je metoda jednostavna i pristupačna, ali ne jamči identifikaciju sloma. S njom se mjeri otpor na kolut. Da biste to učinili, dovoljno je istovremeno dodirnuti sonde do zaključaka zavojnice. Polaritet dodira u ovom slučaju nije osnovni.

Pokazatelj otpora ovisi o karakteristikama zavojnice i obično je u rasponu od 500-700 ohma. Da biste odredili vrijednost otpora vašeg modela senzora, morate vidjeti u opisu DPKV -a ili pretraživati ​​na Internetu.

Multimeter se koristi na sljedeći način:

 1. Izmjereni parametar (otpor) postavili smo u raspon blizu izmjerenog indikatora, ali ne niže.
 2. Dotaknuo je sonde do krajeva senzora i gledao čitanja.

Ako su pokazatelji blizu normativnih, onda je zavojnica u dobrom. Nedostatak ove metode je taj što ne ukazuje na neispravnost senzora radilice. Stoga je preporučljivo provesti ček pomoću drugih metoda.

2. Provjera pokazatelja induktivnosti

Kad su sve zavojnice uzbuđene, pojavljuje se indikator induktivnosti, uključujući zavojnicu koja se nalazi u tijelu senzora radilice. Dijagnostička metoda se smanjuje na mjerenje ovog pokazatelja.

Prilikom provjere induktivnosti potrebna je prisutnost megometra, mrežni transformator, induktivnost i mjerač voltmetra. Sljedeće se radnje provode kako bi se utvrdio pokazatelj:

 1. Mjera induktivnost zavojnice s multimetar (standardne vrijednosti nalaze se oko 200-400 mg).
 2. Pomoću megometra izmjerite otpor izolacijskog sloja između krajeva DPKV (podaci bi trebali biti iznad 0,5 mama).
 3. Mrežni transformator koristi se za pomicanje zavojnice senzora (odstupanja ukazuju na potrebu zamjene dijela).

VIDEO: Provjera DPKV -a, ne možete se razmisliti o tome lakše. Dijagnoza ubrizgavača.

3. Dijagnostika pomoću osciloskopa

Najnaprednija i točnija metoda za određivanje uslužnosti dijela je provjera osciloskopa. Dijagnostički se rad obavlja s radnom elektranom.

Možete koristiti osciloskop za provjeru servisiranja na demontiranom senzoru radilice. Ovo zahtijeva elektronički osciloskop i poseban softver. U ovom se slučaju ček provodi u skladu s algoritmom:

 1. Na zaključke senzora položaja radilice, trebate povezati sonde;
 2. Pokrenuti softver;
 3. Vozite blizu detalja bilo kojeg metalnog objekta.

Uz dobar senzor, raspored se gradi na temelju svjedočenja DPKV -a na zaslonu uređaja.

Ako dio reagira na kretanje metalnog objekta, onda djeluje. Ali rezultat njegove provjere na radnom ledu bit će točniji.

Najjednostavniji, najpouzdaniji i najbrži način za određivanje performansi DPKV -a je instalirati zauzvrat za provjereni senzor za sinkronizaciju koji namjerno radi. A ako problemi s automobilom nestanu, tada je zaključak nedvosmislen – dio je neispravan i treba ga zamijeniti.

Prilikom ugradnje treba uzeti u obzir ispravnu instalaciju: Usklađenost s potrebnim zazornicama između DPKV -a i zamašnjaka. Ovaj pokazatelj možete saznati iz uputa za senzor ili s Interneta, ali u prosjeku je 0,5-1,5 mm.