Funkcija riječi u rečenici

Svaka riječ u rečenici ima svoju službu ( funkciju ). Gotovo svaka ako izuzme uzvike, vokative i sl. Osnovni dio, odnosno služba u rečenici je. Kada prof u zadatku zatraži da odredite vrste riječi i gramatičke kategorije trebate učiniti.

Kao školarka sam uživala u riješavanju službe riječi u rečenici. Rečenica je skup riječi (ili samo riječ ) kojom izražavamo potpunu obavijest.

Redoslijed nenaglašenih riječi u hrvatskom jeziku (na

Funkcija riječi u rečenici

Tekst je skup rečenica pravilno povezanih u logičnu cjelinu. On se upotrebljava kad se želi osobito istaknuti koja riječ u rečenici i. Sastoji se od rečeničnih djelova (članova), koji imaju odgovarajuću. Neke rečenice imaju samo jednu reč koja vrši funkciju predikata.

Reči koje označavaju radnju su glagoli, a pored glagola u službi predikata mogu biti imenice. Službe riječi – zadaci koje te riječi nose u rečenici – predikat, subjekt, objekt, priložna oznaka, atribut, apozicija. Pokušat ću na jednostavnim primjerima objasniti.

Na osnovu utvrđenih kriterija riječi jednog jezika dijele se na vrste.

Служба ( функција ) речи у реченици

Funkcija riječi u rečenici

Kriteriji te podjele u bosanskom jeziku su: značenje riječi, njen oblik i funkcija u rečenici. Premda ta riječ u rečenici ima samo jednu funkciju, mi još ne znamo koja je. Zavisni (kosi) padeži izriču povezanost s drugim riječima u rečenici. Subjekat je ona reč u rečenici koja vrši radnju, koja je nosilac stanja ili uzročnik. Odredi službu riječi u rečenicama. Vozač gradskog autobusa otvorio je vrata putnicima. Na grad je jutros pala sitna kiša.

U dnu duše svaki je čovjek dobar. Služba pojedinih riječi u rečenici naziva se sintaktička služba riječi. Imenske riječi ja i mi, dječak i dječaci u funkciji subjekata u rečenicama s glagolskim predikatom, tipa Ja trčim, Mi trčimo, Dječak trči, Dječaci trče po gramatičkim. Prevedi ovu stranicu 4:46 Ćao, ti gledaš Sovicu bez puškica, a u današnjoj lekciji radimo funkciju ili službu reči u rečenici.

Učitao korisnik Sovica Bez Puskica Glagolska rekcija i valentnost u hrvatskome jeziku – Core core. J Patekar – ‎ Spominje se 4 puta – ‎ Srodni članci gramatika iz bosanskog jezika i književnosti za ii razred sssdzb. U funkciji subjekta često se upotrebljava i infinitiv glagola.

Pored subjekta i predikata u rečenicama se upotrebljavaju riječi koje se same za sebe nikada ne. Ako su u rečenici veznikom i povezana dva glagola od kojih svaki zahtijeva. Koji je ispravan poredak riječi u rečenici?

Glagoli: Mjesto glagola u upitnoj rečenici koja počinje.

Vrste riječi i služba riječi

Funkcija riječi u rečenici

Redoslijed riječi u glavnoj rečenici. Zavisna rečenica ima time funkciju akuzativnog objekta glavne rečenice. Od reda reči u rečenici zavise sintaktičke, semantičke i komunikativne funkcije pojedinih delova rečenice ili rečenice u celini.

Red reči u srpskom jeziku znatno.